Неделя, 20 Септември 2020
10
февр
13
 

Д-р Брънзалов: Много дълго време е наслагвано в съзнанието, че медицинската помощ е безплатна

Понеделник, 10 Февруари 2020 | 11:16:47
13

„Много дълго време е наслагвано в съзнанието на българина, че медицинската помощ е безплатна и че докторът е длъжен“. Това каза в сутрешния блок на bTV  зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов по повод новите случаи с насилие н

„Много дълго време е наслагвано в съзнанието на българина, че медицинската помощ е безплатна и че докторът е длъжен“. Това каза в сутрешния блок на bTV  зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов по повод новите случаи с насилие над медици.

Постоянно говорим за задължения на лекарите, за работно време, бърза реакция и така нататък. Никой обаче не говори какви са задълженията на пациентите, отбеляза той.

Според него този процес е двустранен, за да се осъществи правилно трябва да има първо доверие между двете страни. Не може да има доверие при агресия, категоричен е лекарят.

„В НРД е упоменато, че можем да отказваме помощ. Това не е прецедент в България. Най-консервативната страна в Европа – Великобритания, отдавна е въвела правилото, че когато пациентът е агресивен спрямо лекаря, се дава сама спешна помощ – никакви допълнителни прегледи“, поясни зам.-председателят на БЛС.

Според него проблемът с агресията става много голям и излиза извън системата на здравеопазването. По думите му първият проблем е, че на лекаря, който дежури на работната си място, не се отдава нужното значение той да бъде в кондиция и в нормални условия да осъществява работата си.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JFmg

Един 10.02.2020 19:47:48

Айде стига...Пациентите не са глупаци-на всички е ясно,че качество и заплащане вървят ръка за ръка.Проблемът не е в хората,а в ниските им доходи.Не виждам как някой с 300 лв.пенсия ще може да плати 50 лв.за преглед дори и да иска.

do Един 12.02.2020 08:56:14

Vashite dohodi ne sa problem na lekarite.Glad-protest-AK 47-reforma -dostatachno dohod.

Другата гледна точка 10.02.2020 20:07:32

По същия начин, както плаща 100 лв за билетчета и търка ли, търка...

Един 11.02.2020 06:43:58

Малко се преекспонират нещата с тези билетчета.Нито толкова много хора ги купуват,а се и съмнявам че оборотите от продажбите са толкова големи колкото ги изкарват.Целта сега е да се очерни Божков и да се представи като Враг номер 1 за сметка на проспалите невероятното му издигане до милиардер. Така или иначе доходите са ниски каквото и да си говорим

Патриот-майтапчия 11.02.2020 11:46:54

Не знаете ли, че колата е много по-важна и ценна от здравето?

Гост 11.02.2020 09:07:40

До Един. Аз съвсем не мога да се съглася, че "доходите са ниски"! Гледам опашките с пълни колички в големите търговски вериги, пълните заведения по молове, централни и периферни квартални кръчми, чудовищните задръствания, не само в центъра, километричните колони посока Гърция за празниците, и т.нат. Така че, уважаеми, Един", отдавна съм казал "Сбогом" на сиромахомилството! То се виждат хората, които наистина са бедни и изнемогващи! За тях винаги съм готов да дам помощ от сърце, и без направления, и без заплащане! Но те са единици!

Гост 11.02.2020 08:43:55

Като са ви ниски и предпочитате да си имате автокаско вместо допълнително здравно осигуряване, а и не желаете да си доплащате , тогава просто ще си мрете без доктори.

Гогов 10.02.2020 11:56:31

И сега какво реално правим? Нищо. Когато БЛС почне да съди медиите за системно насажда е на омраза и недоверие към здравните работници и лекарите, тогава може да се промени нещо!

Да да 10.02.2020 11:49:46

Маджарката и Брънзала се надпреварват, кой от тях е любимец на сайта и колегите им. И двамата да си дават оставка, но това трябва да направят и други покрай тях. Недопустимо е да се бият лекари, недопустимо е лекарите да са роби за жълти стотинки, а тези от УС на кого правата защитават ? Според мен на собствените си джобове. Единият от Пълмед управител , председател на болнична асоциация, троянският кон на Тиков. Други подобни има много.

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 10.02.2020 11:29:55

"Д-р Люсиен Михов, общопрактикуващ лекар в Катунци, е пребит по време на коледните празници в Сандански. Инцидентът е станал по време на нощно дежурство. През нощта на 23 срещу 24 декември миналата година на вратата на спешния кабинет в Сандански се чуло продължително звънене и силно тропане. Лекарят отворил, видял трима мъже и жена, помолил ги да не удрят вратата, съобщава bTV. Когато влезли в кабинета, мъжете започнали да ритат и удрят лекаря. Свалили му очилата и го заплюли в лицето. "Докато се усетя какво става започна едно ритан, блъскане, псуване, обидни думи по мой адрес, без причина", оплака се докторът. "Имаха познания относно карате. Единият с такъв шут и подскок и ме изблъска в гърдите и аз паднах на земята. Започна пак ритане, биене, шутове", добавя той с разтреперан глас. Д-р Михов успял да натисне паникбутона. Отзовал се екип на СОТ. Лекарят твърди, че служителите на СОТ не предприели нищо, само гледали, дори не извикали полицията. "Стояха на вратата и гледаха все едно холивудски филм. Не се намесиха малко да ми помогнат. Молих ги със сълзи на очите като малко дете да извикат полицията, която е само на 10-15 метра от кабинета. И това не направиха", разкрива д-р Михов. Лекарят прегледал все пак жената, назначил ѝ лечение, но когато поискал име и адрес, тя избягала. Д-р Люсиен Михов е подал жалба в полицията, категоричен е, че повече няма да дава нощни дежурства в Сандански." ------------------------------ Сега изникват следните логични въпроси: 1. КОЙ е собственикът на СОТ-а и кои са служителите, които не са си изпълнили служебните и договорни отношения? 2. КОЙ е сключил Договора за охрана с този СОТ и прочел ли е изобщо Договора, и изобщо наясно ли е какво пише в него? 3. КОИ са наглите биячи на Лекаря? 4. Защо МЕДИИТЕ, вкл. Васко Иванов, Хекимян и останалите, не се заинтересуват КОИ са биячите и не направят едно разследване по ТОЗИ случай? Сигурен съм, че ако Д-р Михов би поискал 20 лева за труда си от някой и този някой се оплаче в същите тези МЕДИИ - охоооооооооо------------------------------> на момента ЕКИП щеше да е КОМАНДИРОВАН ТАМ и да "разследва" двайсетте лева! И последно, 5. СИКАДЖИЙСКИ МУТРИ, разбрахте ли че широко прокламираните ви ПАНИк-БУТОНИ, дето ни проглушихте ушите цяла година, за никакъв чеп не стават?

Гост 10.02.2020 19:07:03

Само за протокола ще ти кажа ,че ОПЛ, които са сформирали дежурни кабинети, дават дежурства са пълни глупаци. Колеги сключете си договор за 24 часово разположение ПО ТЕЛЕФОНА и ПО ВАША ПРЕЦЕНКА ДАЛИ ДА ХОДИТЕ НА ДОМАШНО посещение. Когато започнете да взимате по 20 лева на повикване ,ще престанат всичките нагли обаждания за хреми и кашлици и пациентите ви ще си седнат на задника и няма да ви тормозят излишно. Ако отидете на доим посещение поне ще знаете за какво. Личен опит от 10 години . Аргументи - 24 часово разположение е незаконно, НЗОК не плаща каквито и да е домашни посещения в никакви фактурирания. 11 стотинки не е никакво плащане на пациент за 24 часов труд. Пациенти ,които не желаят да плащат разкарването ви отиват директно в СП, ако са спешни. Иначе ще чакат работното ви време през седмицата на кабинет. Пак казвам личен опит ,който работи. Ако сте глупави -давайте си безплатните дежурства и не очаквайте друго освен бой ,разходи и липса на почивка.

Гост 10.02.2020 19:06:13

Само за протокола ще ти кажа ,че ОПЛ, които са сформирали дежурни кабинети, дават дежурства са пълни глупаци. Колеги, сключете си договор за 24 часово разположение ПО ТЕЛЕФОНА и ПО ВАША ПРЕЦЕНКА ДАЛИ ДА ХОДИТЕ НА ДОМАШНО посещение. Когато започнете да взимате по 20 лева на повикване ,ще престанат всичките нагли обаждания за хреми и кашлици и пациентите ви ще си седнат на задника и няма да ви тормозят излишно. Ако отидете на доим посещение поне ще знаете за какво. Личен опит от 10 години . Аргументи - 24 часово разположение е незаконно, НЗОК не плаща каквито и да е домашни посещения в никакви фактурирания. 11 стотинки не е никакво плащане на пациент за 24 часов труд. Пациенти ,които не желаят да плащат разкарването ви отиват директно в СП, ако са спешни. Иначе ще чакат работното ви време през седмицата на кабинет. Пак казвам личен опит ,който работи. Ако сте глупави -давайте си безплатните дежурства и не очаквайте друго освен бой ,разходи и липса на почивка.

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 10.02.2020 11:22:24

А КОЙ ни го е наслагвал в съзнанието това? Не е ли ДС чрез подопечните им медии?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Салчев: Няма болница, която да се е опитвала да точи Касата с пациенти с COVID
19.09.2020 13:22:53 Надежда Ненова

Проф. Салчев: Няма болница, която да се е опитвала да точи Касата с пациенти с COVID

"Трябва да има диалог и да се търси баланса между разходването на средствата в системата и резулт ...

30 000 медицински сестри не достигат у нас
19.09.2020 12:46:30 Надежда Ненова

30 000 медицински сестри не достигат у нас

Освен, че липсват като физическа бройка, те са застаряващи. Този проблем е в цяла Европа, но ние ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...