!
Четвъртък, 25 Април 2024
15
дек
5
 

Д-р Брънзалов: Надяваме се срокът за противогрипните ваксини да бъде удължен и след 31 декември

Хората да не се самоизследват и самолекуват, а да търсят лекар при първите симптоми на неразположение, препоръча той

Сряда, 15 Декември 2021 | 09:58:43
5

Грипът „Камбоджа“ вече е у нас, беше регистриран първият случай на наша сънародничка, която се е върнала от Франция. Това не означава, че настъпва и не означава пандемия, каза в предаването „Тази сутрин“ общопрактикуващият лекар

Грипът „Камбоджа“ вече е у нас, беше регистриран първият случай на наша сънародничка, която се е върнала от Франция. Това не означава, че настъпва и не означава пандемия, каза в предаването „Тази сутрин“ общопрактикуващият лекар д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС. Той подчерта, че грипът е добре познато заболяване и има утвърдени начини то да бъде лекувано, има и ваксина. Д-р Брънзалов не очаква тази година да има по-различно протичане, респективно и да се налага някаква промяна в лечението.

Той припомни, че за разлика от коронавируса, грипът по-често удря децата, изявата при тях е почти мълниеносна, от порядъка на часове. Симптомите – отпадналост и висока температура, се изявяват много бързо. Д-р Брънзалов поясни, че симптомите на двете инфекции са сходни, в много случаи се припокриват, заболявания трудно се различават и по тази причина е необходима консултация с лекар, още преди човек да се тествате.

Лекарят информира още, че тази година общопрактикуващите лекари са получили безплатни противогрипни ваксини за хората над 65 г., но все още не могат да ги поставят. Крайният срок е 31 декември и има разговори с главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев за удължаването му поне с 15 дни.
Причината е, че в момента много от възрастните си поставят бустерна доза от ваксините срещу COVID-19, а между имунизацията за коронавирус и тази за грип трябва да има минимум 14 дни, обясни д-р Бърнзалов.

Той бе категоричен, че личните лекари се надяват на разбирането на МЗ и НЗОК, за да бъде срокът удължен и да не се налага неизползвани противогрипни ваксини да бъдат изхвърляни.

Д-р Брънзалов обясни, че личните лекари, в резултат на много усилия и добре направени разчети, са избегнали изхвърлянето на COVID ваксини, а самият той в практиката си вече е поставил близо 1100 дози.

По думите му, в България все още няма комбинирани ваксини срещу грип и COVID, но такива се разработват и ще се появят, защото грипният вирус е изменчив, а коронавирусът също, макар и не в такава степен.

„Те ще бъдат необходими, за да се предпазва отделният човек и обществото от двете заболявания“, каза той.

„Историята е показала, че много рядко две епидемии „се въртят“ в обществото“, посочи д-р Брънзалов и призова хората да търсят лекарска помощ при някакви симптоми, а не да се самолекуват и самоизследват. Само лекар може да каже за коя инфекция става въпрос, допълни той. „Има много желаещи в обществото да практикуват нашата професия, но не мисля, че е редно“, заключи д-р Брънзалов.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eMYK

Надявам се 15.12.2021 23:40:59

да отслабнеш, телесно. Умствено си успял.

Гост 15.12.2021 20:36:04

„Има много желаещи в обществото да практикуват нашата професия, но не мисля, че е редно“, заключи д-р Брънзалов.. Как да не може бе ? За левче два всеки може да е лекар ии не само може ,а е длъжен да се самолекува сам. Зашото аз не искам да лекувам за левче два тази пролетарска тълпа. И алоо не ни пращай при нас навалицата. Да се саммолекуват сами. За по-сигурно да се запишат в Червенокръстки кръжок в събота и неделя.

Гост 15.12.2021 11:09:05

Между прилагането на две ваксини стандартния срок е 28 дни ,а не 14. Друг е въпросът м,че начинът на провеждане на противогроипна ваксинация е тъпащки. Слдевашще на пенсионерите да се издадат ваучери -отива в аптеката-взима си ваксината и отива да му се постави при личния лекар. Така се прави в Германия и с детските ваксини. Сега личните лекари се ангажират с отиване да получат ваксини лично, съхраняване, обаждане до пациенти ( и това не може да стане когато преглеждат в работно време ,а във времето за почивка , кандърдисване на Иванчо и Марийка ,които гледат с конспиративни мисли ,един куп времезагуби и тежка организация за НЯКАКВИ КИРЛИВИ 4 (ЧЕТИРИ) лева . Що не духате таратора а? Някой си фармагигант получава милиони левове по програма тоест държавна поръчка от бедна държава , накрая за да си реализира стоката за сметка на изпълнителя ,който е ниско платен и натоварен с несвойствени задачи да им осигури тази реализация и пачки.

Гост 15.12.2021 10:58:40

Личи, че Брънзалов не чете научна литература. Говори грубо и не компетентно...

гост 15.12.2021 10:31:34

Брънзалов да прочете определението за ваксина!


Всичко за коронавируса
Още новини
0,7% положителни проби, отново няма починали
25.04.2024 08:47:03

0,7% положителни проби, отново няма починали

5 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 718 теста, което прави 0,7% полож ...

Разпределиха ресорите на зам.-министрите
24.04.2024 17:56:24

Разпределиха ресорите на зам.-министрите

Разпределени са ресорите на заместник-министрите на здравеопазването от екипа на служебния минист ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...