!
Събота, 27 Юли 2024
17
ян
2
 

Д-р Брънзалов: Омикрон протича леко, но боледуват по-млади хора

В близките 10 дни е добре да се мисли за силни ограничителни мерки, каза математикът Огнян Кунчев

Понеделник, 17 Януари 2022 | 10:12:21
2

Пикът на заразените с Омикрон ще бъде около 5 март, като тогава се очаква броят им да достигне 70 000 на ден. Това каза пред bTV математикът от БАН проф. Огнян Кунчев, като обаче се застрахова, че изготвеният от него модел е на база емпирични

Пикът на заразените с Омикрон ще бъде около 5 март, като тогава се очаква броят им да достигне 70 000 на ден. Това каза пред bTV математикът от БАН проф. Огнян Кунчев, като обаче се застрахова, че изготвеният от него модел е на база емпирични данни от 20 декември.

„Моделът показва какво ужасно нещо може да се случи, ако оставим нещата на самотек. Това, което може да спре този пик, е локдаун или ако хората се ваксинират“, заяви проф. Кунчев.

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов заяви, че натискът върху болниците се повишава всеки ден. „Омикрон определено е доста по-заразен, но нека не коментираме толкова стряскащи данни, защото в тях влиза и т.нар. скрита заболеваемост, чийто процент въобще не е малък. Най-малкото, не могат да бъдат направени толкова голям брой тестове за 24 часа“, каза той.

Според проф. Кунчев официалните данни на заразените трябва да бъдат умножени по 5, за да имаме реална представа за заболеваемостта в страната.

„При такава прогноза очакваме да се увеличи броят на хоспитализираните деца. Надяваме се други да боледуват леко. Ако не се предприемат мерки за ограничаване на контактите между децата и учителите, логично ще има все повече заразени и деца, които ще разпространяват Омикрон“, каза и д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

Според нея е добре да се мине към онлайн обучение, докато започне да затихва вълната.

„По никакъв начин Омикрон не се различава от разпространението на всички останали вируси. Добрата новина е, че протича по-леко. Боледуват обаче по-млади хора“, каза д-р Брънзалов.

Медиците съобщиха, че основно хора, които вече са ваксинирани, ги търсят за бустерна доза, но почти няма нови желаещи за ваксиниране. „Обществото за съжаление е много маргинализирано по отношение на ваксинацията. Има много голям процент колебаещи се и моят призив е към тях да побързат да се ваксинират“, каза още д-р Брънзалов.

Д-р Кунчев коментира новия Национален противоепидемичен план, според който най-важният показател за затягане на мерките е броя на заетите интензивни легла. „Не трябва да се забравя откъде идват хората за интензивните легла – от усложнените хоспитализирани случаи. Не трябва броят на интензивните легла да е повече от 30%, за да се наложат силни ограничителни мерки, защото броя на усложнените случаи постоянно се увеличава при голям брой пациенти“, каза математикът и допълни, че в близките 10 дни е добре да се мисли за силни ограничителни мерки.

Според д-р Брънзалов заложените 80% интензивни легла са много абстрактен брой, защото страната е разделена на 6 области и може да има прехвърляне на пациенти от една област в друга.

По думите на д-р Бацелова винаги в пика на една вълна има недостиг на персонал. На въпрос добра стъпка ли е спирането на плановия прием тя заяви, че в такива моменти това се налага, за да се осигури персонал за COVID структурите, както и да се ограничи възможността плановите пациенти да се заразят с вируса.

„Омикрон минава доста по-лесно. Огромният процент се повлиява с чисто симптоматична терапия, в никакъв случай не трябва да се лекува с антибиотици. Единствено хората трябва да бъдат открити и изолирани, за да не разпространяват вируса“, допълни д-р Брънзалов. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7qsK

Гост 17.01.2022 13:47:02

То когато са запълнени 90% от интензивните легла, то кочинката вече е яко закъсала, неспасяема защото до ден ще са 100% задръстени интензивни сектори и няма възможно решение на проблема ,освен който оцелее, оцелее. Кой умник измисли това да е критерия за тежестта на разпространение, а не средната заболеваемост по места, когато още могат да се вземат някакви по-сериозни епидемични мерки

Elf 17.01.2022 12:03:46

Debelia s lice na nomenklaturchik i garbica ot obezdvijvane i marzel!GP govori za intenzivni legla?????Bojeeeee….boje!!!???!!??


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...