!
Неделя, 12 Май 2024
15
ян
4
 

Д-р Брънзалов: По-голям брой еднодневни пътеки ще намали ненужните хоспитализации

Понеделник, 15 Януари 2024 | 09:48:36
4

Ако се увеличи броя на еднодневните пътеки и процедурите, ще има ресурс, който може да доведе до увеличение на цените на клиничните пътеки дори с повече от исканите от нас 25%. Това каза зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов вчера пред БНР.

Ако се увеличи броя на еднодневните пътеки и процедурите, ще има ресурс, който може да доведе до увеличение на цените на клиничните пътеки дори с повече от исканите от нас 25%. Това каза зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов вчера пред БНР.

По думите му медицинските дейности, които могат да се извършват за един ден, са по-голямата част хоспитализациите. „Болничният престой е една доста скъпа дейност. Без да говорим за интензивни отделения или отделения, в които се полагат специални грижи, еднодневният престой може да се яви пъти по-скъп, отколкото е еднодневен престой сме скъпия хотел. Тези неща трябва много точно да се прецизират, първо за да се освободи ресурс за колегите, второ пациентите да получават по-бърза и адекватна грижа. За 24 часа в едно сериозно лечебно заведение за болнична медицинска помощ могат да се свършат много неща. И пациентът след това да се върне у дома, за да си продължи лечението или евентуално да бъде пренасочено в болница за рехабилитация, за долекуване, където еднодневният престой в никакъв случай няма да бъде толкова скъп“, каза д-р Брънзалов.

Той припомни, че философията на бюджета на НЗОК измества тежестта от болничната към доболничната медицинска помощ. „Ние имаме за 6,5 милиона население в България, имаме 2 милиона, може би повече, 2,2 млн. някой път стигат хоспитализации. Аз не мисля, че това трябва да продължава по този начин. След като се намали времето за престоя на пациентите, след като се преместят доста дейности от болничната в доболничната помощ, няма проблеми цената на клиничните пътеки да бъде увеличена, защото обемите няма да бъдат толкова големи“, каза зам.-председателят на БЛС.

Д-р Брънзалов допълни, че ако еднодневните хоспитализации станат поне 40% от общите, то това със сигурност ще се почувства от пациентите. „Ако може да се свърши нещо за 24 часа, което до момента се е свършвало за 72 часа, във всички случаи ще го почувстват пациентите. Същият обем медицински дейности и същият резултат от диагностиката и от терапията. Аз поне така мисля“, каза той.

Зам.-председателят на БЛС коментира и изявлението на здравния министър проф. Христо Хинков, че няма да остане министър на здравеопазването след ротацията. „Според мен тази изява на министъра беше грешка от негова страна. Или просто трябваше да си подаде оставката веднага след това изказване, или не трябваше това да го споделя, а да изчака времето, в което тази ротация ще се осъществи и евентуално той ще освободи мястото си. Защото след това изявление не мисля, че той ще има тази тежест като министър за вземане на решения в оставащите до ротацията 45 дена. Аз така мисля, това не е официална позиция и едва ли ще доведе до някакви сътресения относно преговорния процес с НЗОК. Искам да заявя, че той върви доста гладко, нямаме някакви големи различия и конфликти с преговорния екип на Здравната каса, така че тук поне не трябва да има каквито и да е опасения от страна на колегите“, каза още д-р Брънзалов.

В отговор на въпрос относно нуждата от повишаване на потребителската такса д-р Николай Брънзалов каза, че трябва да се използват всички лостове, с които здравеопазването в България да бъде още по-добре финансирано. „Българското здравеопазване, колкото и да се говори, че е рекорден този бюджет, е хронично недофинансирано. Затова ни бягат и лекарите, затова ни бягат и медицинските сестри, затова средната възраст на лекарите в България е изключително висока - сред общопрактикуващите лекари гони 60 средната възраст. И естествено и много други неща. Но пак казвам, че в България се получават адекватни здравни грижи, сравними със страните-членки на Европейския съюз, въпреки този бюджет, който за мен пак е недостатъчен“, категоричен беше той.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RYnb

Гост 15.01.2024 14:43:02

По-малко хоспитализации ще има тогава и само тогава ,когато политическото недоносче НЗОК има конкуренция и не се дирижира от политическата класа. Когато здравният фонд ,който и да е той изчисли точно и честно разходите на тази клинична пътека от към ЛЕКАРСКИ И СЕСТРИНСКИ ТРУД и тогава медицинският персонал няма да е принуден да приема повече хора за да върже някак си заплатите. Лъжите на политическата класа и нейния боклук НЗОК водят до лъжи и във системата. Никой лекар в Германия не е принуден да приема повече хора ( с измислени диагнози) за да може да съществува отделението и болницата . Набийте си го там политиците в лукавите главички и остойностетте ЧЕСТНО труда на лекарите.

Гост 15.01.2024 14:19:31

Това отново ще е хоспитализация, Брънзалов. Гледай как ОПЛ да свършат повече полезна работа, че нещо само печати удрят.

Гост 15.01.2024 14:49:26

Ела да ти оперирам апендицита на бюрото в кабинета ми. А иначе германският лекар прегелжда по-малко от мен може да си сигурен .Там никой не позволява 30-40 прегледа дневно колкото и да се домъкнат пред вратата му. Само тук в българската кочинка е възможно да мародерстват лекаря с ненормиран труд и свръхпретовареност при това за жълти стотинки. Така,че не приемам гащници туземци с едвам изкарано средно образование да ми казват колко да съм работел денонощно и целоседмично. Не може да платите този труд, освен ,че е незаконен като обем и като време.

аз 15.01.2024 10:56:38

И кой ще работи по тези пътеки- джипитата ли. Този да не дава акъл за непозната нему сфера.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Антония Гамишева: Благодарна съм за всяка трудност, която ми помогна да се развия и да завърша обучението си
12.05.2024 11:06:41 Невена Попова

Д-р Антония Гамишева: Благодарна съм за всяка трудност, която ми помогна да се развия и да завърша обучението си

Лейтенант д-р Антония Гамишева е отличникът на първия в историята на България випуск военни л ...

4 са новите случаи на COVID у нас
12.05.2024 09:04:56

4 са новите случаи на COVID у нас

Новите случаи на коронавирус у нас са четири през последното денонощие при направени 211 теста, с ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...