!
Сряда, 06 Декември 2023
13
апр
10
 

Д-р Брънзалов: Първата стъпка е да се определи цената на лекарския труд

Не може да има промени само с приказки, подчерта зам.-председателят на БЛС

Сряда, 13 Април 2022 | 10:48:52
10

„Във всички случаи е проблем да поставим всички различни гледни точки на колегите, които работят в нашата система, да бъдат на 100% адаптирани към поредния анекс на НРД. Въпреки това БЛС успя да договори голяма част от поетите ангажименти“.

„Във всички случаи е проблем да поставим всички различни гледни точки на колегите, които работят в нашата система, да бъдат на 100% адаптирани към поредния анекс на НРД. Въпреки това БЛС успя да договори голяма част от поетите ангажименти“. Това заяви пред телевизия Bulgaria ON AIR зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Д-р Брънзалов обясни, че действително има проблем при заплатите в болничната помощ. По думите му, цената на клиничните пътеки е вдигната с около 25%, при само 7% завишаване на бюджета при болничната медицинска помощ. „Но при заявените цени на минимални заплати, с които трябва да работят колегите в болничната помощ, повечето болнични директори ще изпитват определени затруднения, защото едно е да се вдигнат цените на клиничните пътеки с около 20%, друго е да се вдигнат заплатите с около 100%“, посочи той.

Зам.-председателят на БЛС обясни, че до този момент не се е случвало в НРД да се залагат пари за заплати и добави, че има много нюанси в това поле. По думите му, от съсловната организация ще проведат разширен Национален съвет в събота, на който ще бъдат изслушани всички мнения по всички проблеми, които се поставят за анекса, като той ще трябва да бъде подписан или да се договаря още, за да се стигне до консенсус.

„Трябва да се мисли много по-кардинално. България може би е единствената страна в ЕС, в която лекарският труд не е оценен. Във въпросните клинични пътеки може да има всичко написано, но лекарят, да не говорим за специалистите по здравни грижи – трудът на лекаря го няма там. Затова идва големият проблем, че съответното лечебно заведение в основната му част получава приходи чрез цените на клиничните пътеки, но тези пътеки трябва да се пречупят през призмата, за да могат да се дадат на колетите тези заплати, за които дълго се говори, по идеята на премиера“, подчерта д-р Брънзалов.

Той добави, че първата стъпка, която трябва да се направи, а нито един политик до момента не е направил, е да се оцени цената на лекарския труд. Според него покачване на заплатите неименуемо ще се случи след като се спазват всички алгоритми за образуване на цената на клиничната пътека и в събота ще бъде направен опит да се намери решение на проблемите.

Д-р Брънзалов коментира и темата за заплащането в извънболничната помощ, която по думите му е много различна в различните си звена – първична, специализирана и параклинични дейности, респективно има и съществени разлики в принципите на заплащане.

3661 практики обслужват 6-милионното население на България, над 90% от тях са индивидуални практики, като заплатите се договарят между общопрактикуващия лекар и сътрудниците му, ако има такива. По-различно е при специалистите, които работят в ДКЦ, сключват договор с управителите им и най-често получават процент, много малко са на индивидуална практика, така както са личните лекари. По същия начин стои въпросът и с лабораторните дейности – параклиниката,

Д-р Брънзалов призна, че има изкривявания, а най-често лекарите специалисти получават един процент от заработеното от тях, който се движи средно около нивото 30%.

„В организираната извънболнична медицинска помощ има голям резерв, за който трябва да се помисли. На практика колегите, които се трудят там, са четири пъти повече от общопрактикуващите лекари. В големите градове, в които има медицински университети, дори съотношението е 1 към 6 – един общопрактикуващ лекар на 6 специалисти. Всички искаме реформи, но това е свързано с много работа по много нормативни разпоредби, закони, наредби, които трябва да се пипнат, за да може да се направи от някъде стартът“, посочи д-р Брънзалов.

За да има някакви промени, те трябва да започнат от обратната посока – не от председателя на Комисията по здравеопазването, а от тези, които работят в системата, смята зам.-председателят на БЛС.

„Засега има само думи, нищо конкретно“, каза д-р Брънзалов. Той сподели, че вече има пациенти, които го питат дали и в бъдеще той ще бъде техният личен лекар и той им отговаря „Ще видим“.

Д-р Брънзалов бе категоричен, че диалог с председателя на парламентарната здравна комисия има и ще има, а също така, че констатациите им са едни и същи – общопрактикуващите лекари са намелели наполовина и са затрупани с административна работа.

„Не може да има промени само с приказки обаче“, обобщи той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Wp8S

ДА СЕ ЗНАЕ И ПОМНИ! 13.04.2022 16:14:02

Чакат ни страшни времена! Използвам възможността да се обърна към българските Лекари, успели да избягат от менгемето на кагебистката уродлива действителност у нас - скъпи приятели и колеги, НЕ СЕ ВРЪЩАЙТЕ! Нашълно е възможно АДЪТ, който причиняват ПУТИНСКИТЕ МАРОДЕРИ И УБИЙЦИ в Украйна да се прехвърли и у нас! Особено, като знаем всички колко ПОДАЙГЪЗОВЕ И РУСОЛИЗЦИ ИМА У НАС! Те ще посрещнат с хляб и сол нацисткия агресор, а няма като украинците да спират кървавите му танкове с голи ръце! Така че - изчакайте! И БОГ ДА ВИ ПАЗИ! Практикувайте великата Професия СВОБОДНО и ПОЧТЕНО!

адв. Юлиян Стоименов 13.04.2022 14:43:57

Прави впечатления пълната неграмотност на лекарите по всички организационни, управленски, стопански, финансови и правни аспекти на здравеопазването. Не вярвам в медицината да са много по-добри. Лош матрял, ама много лош - невеж, страхлив и емоционално податлив на омраза породена от страх и невежество. Това ви е диагнозата.

Гост 14.04.2022 15:41:46

Ахахха , както неграмотен адвокат си в съда- никакви факти и доказателства. Със сигурност аз съм по добре юридически подготвен отколкото ти юриста имаш някакви познания в медицината. А и юристи с лопати да ги ринеш във всеки вход и блок. Ще видим кой ще ви лекува ,когато се втурнете да търсите лекар с дете на ръце, с наглата си претенциозност и гола материя, която така и не научихте или поне не отговаря на европейските практики и юрисдикция. Моята диплома и специалност е доказано конвертируема в Лондон,Берлин,Париж,Виена. Твоята е само една гола хартия, с която никой няма да те иска и назначи НИКЪДЕ в нормалния бял свят, пък и в черния свят. Я си ЕПМ, нагло тролско същество

Гост 13.04.2022 17:13:30

Мен ми прави впечатление пълната неграмотност на адвокатите в областта на медицината. И като адвокати са профани в юридическата област. Путинофили!

Гост 13.04.2022 13:56:05

За чичките дундуркащи семашковското колхозно здравеоипазване ,цената на лекарския труд е мръсен израз. Защото според смрадливите комунета вкл зле боядисаните нови икономисти такава цена няма ,лекарят е длъжен да подг ъзува на пролетариата за без пари или колкото да дойде утре на работа пак. Нооо това свършва с всеки изминал ден. Всяка затворена ОПЛ практика НЯМА ДА БЪДЕ ОТВОРЕНА ПОВЕЧЕ НИКОГА. А Кирчо-Кокорчо и Радев нека си строят здравни служби както се изцепиха преди няколко месеца без да мислят кой ще работи там ? 3 години до разпада на фалшивата Костово-Серсемаджийска здравно-осигурителна система. След 3 години плебсът няма да може да си запише личен лекар и да очаква безплатни прегледи. Не ви излиза сметката другарки и другари. Аз плащам промишлен ток 55 лева на месец за отопление на детската консултация за да изкарам от там 80 лева на месец от детски профилактични прегледи .Защо другарки и другари от НЗОК,МЗ и МС не си зачукате Семашко знаете къде-ректо сигмоидално.

Доктора 13.04.2022 12:44:29

Чакайте друг да определи цената на лекарския труд и ще дочакате.....

Surg 13.04.2022 11:37:28

дрън дръх до към 2008 в договора пишеше 1. че касата не плаща разгоди за труд, а по нататък 2. че поне 45 % от парите са за изпълнителите.......шизофрения, а думичката ЦЕНА е най страшната в системата от 1999 г насам, мда.....и няма жив политик който да се зарови в този проблем...всичко друго е дрън дрън.....водят ни неуки слепци

Гост 13.04.2022 12:01:32

Защото дотогава болниците работеха по 3-4 пътеки и се финансираха основно от МЗ.

Господинов 13.04.2022 11:21:03

Нека първо да се увеличат заплатите на работещите в Спешна помощ. Административни пречки няма, а и Спешна помощ в момента носи на гърба си българското здравеопазване. Или поне доболничната помощ. Когато колегите от търговските дружества започнат да идват на работа в Спешна помощ, ще се намери начин за увеличаване на заплатите и в другите звена.

Гост 13.04.2022 10:57:20

Цената се определя от пазара, не от КНСБ или НЗОК.


Всичко за коронавируса
Още новини
СГС временно спря вписването на д-р Димов като директор на „Пирогов“
05.12.2023 17:19:13

СГС временно спря вписването на д-р Димов като директор на „Пирогов“

Софийският градски съд спря временно вписването на Константин Димов като директор на болница &bdq ...

Незабавни действия за справяне с кадровата криза поискаха от БАПЗГ
05.12.2023 16:39:15

Незабавни действия за справяне с кадровата криза поискаха от БАПЗГ

МЗ да състави експертна работна група, която да изготви нормативна база, свързана с подобряване с ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...