Сряда, 12 Август 2020
20
юли
4
 

Д-р Брънзалов: Спешно трябва да се изработи алгоритъм за диагностика на COVID

Понеделник, 20 Юли 2020 | 09:28:30
4

Заявено е, че 2400 PCR теста дневно могат да бъдат отпускани от НЗОК. От началото на епидемията обаче от Здравната каса са платени 340. Това каза зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов  вчера пред Нова телевизия. По думите му причината за

Заявено е, че 2400 PCR теста дневно могат да бъдат отпускани от НЗОК. От началото на епидемията обаче от Здравната каса са платени 340. Това каза зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов  вчера пред Нова телевизия. По думите му причината за това е неясния алгоритъм на поведение при съмнения за COVID-19. 

„Когато общопрактикуващ лекар знае, че този пациент е имал положителна проба, но трябва да се повтори, за да се види пациентът излекуван ли е или не, говоря за случаите, които са в дома, а те са много повече от останалите, защо да не може да назначи теста? Това не ми е ясно! Както когато, вие примерно, не дай си Боже, получите бъбречна криза, вашият лекар Ви назначава изследване на урина и ехография. Когато чуе на слушалка съмнение за пневмония, какво прави? Назначава рентгенова снимка. Когато имаме съмнение за COVID, започва ходене по мъките“, каза д-р Брънзалов.

Той подчерта, че е много трудно да се осъществи чрез НЗОК талон изследването за COVID чрез PCR тест. „Има телефони, има създадена някаква логистика, но тя е много тромава и в същия момент много удължава пътя на пациента докато се намери адекватно решение на конкретния му случай“, каза още д-р Брънзалов и допълни, че точно затова от БЛС настояват да се постигне точен алгоритъм на пътя на пациента.

По думите на зам.-председателя на Лекарския съюз коронавирусът още дълго ще заразява по 200-300 души на ден, но наесен ще се намесят и други инфекции. „По принцип тези вируси изчезват през лятото, има по-малка заболеваемост. Не се случи. А наесен, когато се сложат и другите банални вирози, тогава тези пациенти, те и сега си идват в нашите кабинети. Няма общопрактикуващ лекар, който да не преглежда фибрилни пациенти в момента в кабинета си с осигурени със собствени средства за защита. До този момент не сме получили нищо от държавата. Ние си го осигурихме, направихме го и си преглеждаме тези пациенти“, каза д-р Брънзалов.

„Осем хиляди маски четвърто качество бяха осигурени в началото на епидемията за 4200 общопрактикуващи лекари, 30 процента от тях бяха пълен брак. Това е нещото, което сме получили, за всичко останало се погрижи БЛС, Централния управителен съвет, с логистика районните колеги, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари също предприе съответните действия“, каза още той.

Д-р Николай Брънзалов коментира постигнатото съгласие с НЗОК клиничната пътека за COVID да бъде увеличена от 618 на 1200 лева и обвиненията, че заради това увеличение ще има масово хоспитализиране на пациенти с вируса. „Начинът на постъпване на тези болни в отделенията не става, защото някой е решил да ги приеме. Техните тестове трябва да бъдат проверени в референтна лаборатория, тука не може да има никакви спекулации. Допълнително се отделят за около 20 лева на пролежал пациент, към всяка клинична пътека ще бъдат добавени тези средства, колегите в болниците да могат да осигурят по-добра защита на отделение, на пациенти. Всеки мениджър ще може сам да си решава как да ги вложи по-целесъобразно, за да не се получават взривове в самите лечебни заведения. Има там, за раждането пътеката ще бъде разделена на две, нормалното раждане ще бъде по-висока цената, за да се стимулира нормалното раждане, а не секциото. Има там за детските пътеки, неонатологичните, също има подкрепа“, каза той.

Той подчерта, че има голяма разлика между заразени и болни. „Много хора са заразени, без дори да знаят, а болните, които развиват тежката картина на заболяването са много малък процент. И вие сама може да проследите статистиките, че само една част от болните постъпват в лечебни заведения, огромната част се лекуват в къщи под наблюдението на личните си лекари по телефона и много малко имат симптоми. За съжаление болестта си дава и усложнения и жертви. Като процент медицинските специалисти ние даваме много голям процент заболеваемост, защото болните идват при нас. Трябва да се въведат допълнителни мерки, за да се съхрани здравната система. На мястото на здравния министър аз бих попитал работещите лекари какви са техните проблеми и бих се постарал да ги реша“, допълни д-р Брънзалов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jJgb

Емилия Апостолова 23.07.2020 07:23:58

Наистина има излишна бюрокрация за тестовете.В Смолян ОПЛ изпраща пациента на инфекционист и той назначава теста като ВСД и пише писмо до РЗОК за разрешение!!! достъпът до тази диагностика трябва да е опросте защото вирусът е вече ежедневие а не казуистика!

Гост 22.07.2020 17:05:07

Много добре си чете д-р Брънзалов и поставя правилни въпроси, но никой не му отговаря. А той е много в час какво се случва в здравната ни система, ако въобще има такава, по-скоро в здравния ни хаос.

Гост 20.07.2020 11:05:04

Може би д-р Брънзалов не знае да чете Нека види http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/07/15/zapovedrd-01-404-15072020.pdf

чукча 20.07.2020 14:12:29

Кое да види? Къде тук пише, че ОПЛ може да назначава по каса PCR тест?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
18,5 млрд. лв. са разходите ни за социална защита през 2018 г.
11.08.2020 17:14:55

18,5 млрд. лв. са разходите ни за социална защита през 2018 г.

19 903,6 млн. лв. са отчетените в Европейска система за интегрирана статистика на социалната ...

РЗОК-Плевен е отчела 51% по-малко плащания от началото на годината
11.08.2020 16:51:33

РЗОК-Плевен е отчела 51% по-малко плащания от началото на годината

51% спад на плащанията от началото на годината е регистрирала РЗОК-Плевен, съобщи БТА. Причината ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...