Петък, 24 Май 2024
06
ноем
4
 

Д-р Брънзалов: Трябва да рационализираме управлението на епидемията

Петък, 06 Ноември 2020 | 10:39:55
4

"Ние трябва да измислим механизъм колкото се може по-бързо да бъде тестван даден пациент, тестът да бъде много по-бърз, какъвто е антигенният, и след това сме предложили алгоритъм - при неясноти относно поведението на пациента, той да бъде доуточнен с

"Ние трябва да измислим механизъм колкото се може по-бързо да бъде тестван даден пациент, тестът да бъде много по-бърз, какъвто е антигенният, и след това сме предложили алгоритъм - при неясноти относно поведението на пациента, той да бъде доуточнен с PCR, за да започне неговото лечение - дали ще бъде хоспитализиран или ще бъде насочен за домашно лечение“. Това заяви пред БНТ д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар и зам.-председател на БЛС.

Той бе категоричен, че тестването не бива да се извършва в кабинетите на общопрактикуващите лекари, защото те се посещават и от рискови пациенти. Смесването на потоци е недопустимо, обясни д-р Брънзалов и допълни, че и в момента, въпреки указанията и възможностите за консултации по телефона поради екстрената епидемична ситуация, много хора просто не се съобразяват с препоръките на личните си лекари и идват в кабинетите им. В момента 38 000 пациенти се наблюдават по домовете им от 4000 общопрактикуващи лекари, съобщи той.

"Ние не можем да достигнем такава степен на сигурност за незаболелите от COVID пациенти, които посещават нашите кабинети", каза медикът. При този голям наплив на пациенти със симптоми на коронавирус и при изискването да са налице 5 от 7 симптома, за да има тест, личните лекари ще бъдат принудени да си измислят такива, изрази опасенията си той.

По думите му повечето пациенти първоначално имат един, два, три симптома на инфекцията, а впоследствие се развиват и останалите. Важно е ранното диагностициране на такива пациенти, защото едва 7,7% от заболелите се лекуват в болници, останалите 92% се лекуват в домашни условия. Д-р Бръзнзалов призова да се вслушаме в препоръките на ECDC, в които се посочва, че в ситуацията, в която сме в момента, трябва да бъдем гъвкави, да тестваме възможно най-рано и с бързи тестове, за да предотвратим разпространението на епидемията.

"Ако един пациент има и петте симптома, това ще бъде прецедент. Това, което Касата предлага, са пет от седемте симптома, като единият е измерването на сатурацията, което не във всеки кабинет може да се направи. Има и много други симптоми, които с течение на времето откриваме при нашите пациенти и бихме желали те да бъдат включени в критериите за отпускане на тест. Нека този тест да не бъде скъпият PCR, а да бъде антигенният, който е в пъти по-евтин и е много близък като точност на изследването до PCR теста. Така много повече пациенти ще бъдат тествани, включително и на места, където няма специални пунктове за това", предложи д-р Брънзалов.

Системата в момента е поставена на изпитание, но тя трябва да се грижи и за пациентите с всички други видове заболявания, припомни медикът и призова обществото да осъзнае при каква огромна натовареност работят в момента личните лекари.

Трябва да се рационализира управлението на епидемията, а не всеки да гледа на проблемите от собствената си камбанария, подчерта той. Така д-р Брънзалов отговори на упреците, че общопрактикуващите лекари трябвало да бъдат по-активни и да лекуват повече в доболничната помощ, за да не се натоварват болниците.

„Един системен проблем не трябва да се превръща във вътресъсловен“, категоричен бе зам.-председателят на БЛС. Той увери, че предложенията на НСОПЛБ до МЗ и НЗОК са добре обмислени и насочени към вземането на рационални решения.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6VB1

ПОЗИЦИЯ 06.11.2020 22:03:30

"Д-р Брънзалов: .......измерването на сатурацията, което не във всеки кабинет може да се направи......." Дрън..дрън! Доктор Дрънзалов пак се изцепи!!! Един пулс-оксиметър струва 30-40 лв! Какво са 40 лв. за минимум десеттте хиляди, които едно Джип-си си докарва на месец! ЯВНО ИСКАТ ДЪРЖАВАТА ДА ИМ КУПИ и ОКСИМЕТРИТЕ! Нямат наяждане!

Гост 06.11.2020 19:59:05

личните лекари ще бъдат принудени да си измислят такива" НЕ НЯМА ДА СИ ИЗМИСЛЯМ бе глупаци. Просто ще казвам на пациентите ,че така искат ГЕРБ- да се пестят пари и никой да не се изследва с пари на НЗОК. Пак блесна пътеводната светлина на мутрокомунистите -никакви пари за здравеопазване -икономии, лимити и неизпълними правила , колхозно -бюроктратично здравеопазване от най долен съветски тип. Майната ви , ще видим къде герберастите ще настанявате пациенти другата седмица

ДО опл-то ПО-ГОРЕ 06.11.2020 11:21:21

Нека този тест да не бъде скъпият PCR, а да бъде антигенният, който е в пъти по-евтин и е много близък като точност на изследването до PCR теста - само 30-35%.

Много точен, 06.11.2020 10:56:42

както винаги - само ОПЛ може да вникне и проумее проблемите на ОПЛ/ПМП. Професорите си говорят като хирурзи - "Ние сме най- най-", коеторазбира се, нямя нищо общо с реалността... Да дойдат във Франция и да ги видим... и така е навсякъде на Запад. Трудно ще си позволиш да потърсиш външен консулт.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата
23.05.2024 17:48:44

Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата

Министърът на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ д-р ...

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко
23.05.2024 17:21:09

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко

Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко през 2023 г. и са ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...