Събота, 23 Януари 2021
08
апр
3
 

Д-р Брънзалов: COVID-19 не е единственото заболяване, за което трябва да се мисли

Нищо не може да замени лекарския преглед в кабинета

Сряда, 08 Април 2020 | 14:30:54
3

„Нищо не може да замени лекарския преглед в кабинета, сега ситуацията е такава, че трябва да реагираме и по телефона. Ние имаме указания и ги спазваме, но истината е в детайла“. Това заяви днес пред телевизия Bulgaria On Air зам.-председате

„Нищо не може да замени лекарския преглед в кабинета, сега ситуацията е такава, че трябва да реагираме и по телефона. Ние имаме указания и ги спазваме, но истината е в детайла“. Това заяви днес пред телевизия Bulgaria On Air зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов по повод информацията, че има случаи на спешно приети болни с COVID-19 след лечение по телефона от лични лекари, като болните са приемали два антибиотика без резултат. 

Той бе категоричен, че личните лекари познават много добре пациентите си, знаят кой страда от години от сърдечно заболяване, кой е диабетик, какво е състоянието на всеки. Затова и винаги подхождат с внимание към оплакванията на хората, които се обаждат по телефона в настоящата епидемична ситуация. Пациентите му имат доверие, а той се старае да се отзове на всяко обаждане, като в малкото случаи, когато не вдигне телефона си в момента, връща обаждането веднага щом се освободи. Според него е важно да се знае, че антибиотиците не помагат при вирусна инфекция, а само ако има усложнение с бактериален причинител, а в 80% от случаите инфекциите преминават леко и могат да преминат само с лечение с безрецептурни лекарства.

Д-р Брънзалов обясни ,че до момента не е получавал информация от МЗ или от Оперативния щаб за пациенти от своята листа, които са използвали приложението ViruSafe – нито данни за заболяване, нито ЕГН на пациент. По думите му той не вижда особена полза от това приложение, а освен всичко останало не е възможно личните лекари да се взират постоянно в екраните на компютрите си, да проверяват пристигнало ли е съобщение.

Медикът отново подчерта, че най-важното е доверието между лекаря и пациента ми и точно в този момент той е благодарен на онези пациенти, които разбират ситуацията и не се обаждат без причина, защото съзнават, че проблемът им търпи отлагане.

В същото време зам.-председателят на БЛС напомни, че в момента COVID-19 наистина е № 1, но не е единственото заболяване, за което трябва да се мисли.

Има много пациенти с хронични заболявания като артериална хипертония, захарен диабет, сърдечна недостатъчност и редица други, които не трябва да се пренебрегват, а да се проследяват в динамика, за да не се окажем в ситуация, когато ще бъдем изправени пред вълна от декомпенсирани случаи след края на епидемията, алармира д-р Брънзалов.

Лечебните заведения, които според правителственото решение получават 85% от заработените преди приходи, ще имат спокойствието да работят нормално и без напрежение, каза още д-р Брънзалов. 

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
UC*w

БЛС-Въоръжено Крило 08.04.2020 15:26:23

Пациенти които могат да използват някакво тъпо приложение определено не са пациенти в тежко състояние щом могат да си чатят . Поредна глупост на управляващите тикви натоварващо личните лекари , кйоито и без това си комуникират с пшациентите по телефон и чрез Viber примерно. Приложението е комично защото 1.Властта се прави ,че прави нещо за населението придавайки си важност и технологична гордост . 2. Пациентите мислят,че като си напишат и систематизират оплакванията в смартфона ще е като да пуснат съобщението в бутилка и да станат център на внимание в морето от неподготвеност на властта. 3. .Една фирма смята че нещо прави само защото няма какво друго да прави освен Андроид приложения. 4. Личните лекари мислят 'Сега колко ли хипохондрици ми се включиха в клуба и какво да правя регистрираните реално болни от една страна и тези които си гледат в пъпа и прегръщат горещо всеки прочетен симптом.

Гост 08.04.2020 15:56:48

Можеха да направят приложение с нещо най-елементарно - запазване на час за тест за китайския вирус - в лицензирана лаборатория, с дадени и конкретно обяснение опции за резултатите от теста, и дотам! Оттам насетне е работа на Лекаря!

Гост 09.04.2020 08:57:49

Да, много по-добре щеше да е. В момента никой от пациентите не е наясно кой, кога, къде подлежи на тестове и организацията е куцаща.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министърът: Няма да бъде нарушен ваксинационния план заради намалените доставки на „АстраЗенека“
23.01.2021 13:19:52

Министърът: Няма да бъде нарушен ваксинационния план заради намалените доставки на „АстраЗенека“

На брифинг днес министър Костадин Ангелов обяви, че се върви към постепенно разхлабване на ограни ...

Липсата на електронен подпис за всеки е големият проблем на е-здравеопазването
23.01.2021 11:42:24 Надежда Ненова

Липсата на електронен подпис за всеки е големият проблем на е-здравеопазването

Проблемът пред електронното здравеопазване у нас е липсата на сериозен идентификатор за електронн ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...