!
Петък, 21 Юни 2024
06
март
10
 

Д-р Васил Йорданов: Всеки, с който съм работил, ме е научил на нещо, дал ми е нещо от себе си

Неделя, 06 Март 2022 | 12:05:49 Невена Попова
10

Старши лейтенант д-р Васил Йорданов е част от екипа на Клиниката по гръдна хирургия на ВМА. Завършва медицина в София през 2012 година и започва да специализира гръдна хирургия в столичната военна болница. Специалните му интереси с
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Старши лейтенант д-р Васил Йорданов е част от екипа на Клиниката по гръдна хирургия на ВМА. Завършва медицина в София през 2012 година и започва да специализира гръдна хирургия в столичната военна болница.

Специалните му интереси са в областта на онкохирургията, ендоскопска хирургия и други области на гръдната хирургия.

През последните две години д-р Йорданов е част от COVID-екипите на лечебното заведение, работи и във Ваксинационния център на ВМА, където до момента са поставени над 150 000 дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция.

Д-р Йорданов, с какво Ви привлече гръдната хирургия?

Освен наследствеността и добрият пример, който съм получавал през годините, гръдната хирургия е една специалност, която предоставя както вълнение, така и предизвикателства, свързани с много животозастрашаващи травми и болести. За мен това е една динамично развиваща се специалност, обвързана винаги с нови технологии и иновации.

Кои са новите методи в хирургичните интервенции в тази област, които считате за най-авангардни и щадящи за пациентите?

Въпреки трудностите и предизвикателствата, ВМА предоставя всички най-иновативни технологии, в това число лазерни техники, торакоскопски/ендоскопски методи и надяваме се скоро и роботизирана хирургия. Има такава заявка от страна на ръководството на ВМА в лицето на ген. Мутафчийски. Модерните тенденции и посоката, към която се насочва световната медицина е все по-щадящи оперативни методи, което е свързано с все по-скъпи технологии.

Кои са Вашите учители в специалността, на които дължите най-много в развитието си като лекар?

Всеки един човек, с който съм работил още от началото на следването си, ме е научил на нещо, дали ми е нещо от себе си. От всекиго съм „откраднал“ по нещо, както се казва. Имал съм възможността на работя с прекрасни специалисти, които са били отворени към нас, младите, и са се стремили да ни допуснат максимално близо до себе си, за да научим „тайните на успеха”. За което съм им благодарен.

Как пандемията се отрази на професионалното Ви развитие – Вашето и това на колегите Ви? Промени ли Ви тя, как е приехте – като изпитание, предизвикателство или възможност?

Както аз, така и много колеги изпаднахме в ситуация да практикуваме медицина, различна от тази, която сме практикували досега, и да лекуваме вирус, който постоянно се изменя и ни изненадва. В хода на пандемията Клиниката по гръдна хирургия на ВМА, в която аз работя, неколкократно бе трансформирана в COVID-зона. В началото беше изпитание и предизвикателство, но в резултат на стройната организация и помощта на опитните колеги от инфекциозните клиники на ВМА, изградихме алгоритъм и стратегия, които смятам, че доведоха до успешното лечение и грижа за пациентите.

Освен с лечението на пациенти с коронавирусна инфекция, с много от колегите бяхме ангажирани и с ваксинационния процес. От началото на кампанията в България, във ВМА са поставени над 150 хиляди дози от ваксините срещу COVID-19.

Кои качества цените най-много у колегите си?

Както вече отбелязах, имам късмета да работя с изключителни професионалисти, на които мога да разчитам както в професионален, така и в личен план. Това са добросърдечни и благородни хора, които не се отдават на алчността и жаждата за слава, за тях животът и здравето на пациентите е приоритет.

Работите в една от най-утвърдените клиники, как бихте искали да се развивате професионално?

Бих искал да усъвършенствам техническите си умения, за които допринася модерната техника и апаратура в клиниката, но и е необходим постоянен обмен на опит и „сверяване на часовника” с други реномирани клиника по света. Например, за мен представлява интерес белодробната патология и лазерната метастазектомия и непрекъснато следя работата и постиженията на колегите ни в Германия и Австрия.

Кои са ценностите, които се стремите да отстоявате като човек и лекар, принципите, на които не искате да изневерите никога и при никакви обстоятелства? 

Като човек се стремя да бъда добър, да виждам доброто у хората, да не изневерявам на принципите си. А като лекар – колкото и клиширано да звучи, здравето на пациента е на първо място, независимо от цената и обстоятелствата. Това е основният принцип, който следвам.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

В нашата професия често не остава много свободно време, но както е известно, липсата на време е признак на лоша организация. Старая се всяка седмица да намирам време за спорт и музикалните си хобита – китара и барабани.

И, вместо финал, ще ни кажете ли коя е най-голямата Ви мечта?

На този етап от живота си съм сбъднал мечтите си – имам прекрасно семейство и практикувам професията, за която съм си мечтал като дете. Пожелавам си най-вече здраве.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PRYE

Н.Н. 04.08.2023 00:35:08

Голяма благодарност към д-р Йорданов желая му от все сърце да е здрав.Много е внимателен и отзивчив професионалист.Благодаря му за положените грижи и на целия екип по гръдна хирургия.Бъдите здрави!!!

Личен състав 02.04.2023 10:49:00

Във вма династиите са на мода. Там вземат заплати от МО и едновременно жулят кл. пътеки и частни прегледи. Затова реват в защита на отрочето.

Адриана Петкова 09.02.2023 09:10:55

Благодаря на д-р Йорданов,страхотен лекар . Пожелавам му да е жив и здрав и все така внимателен към пациентите. Благодаря му от сърце!

военен лекар 14.01.2023 19:17:16

Като върви по коридорите на вма и носът му сочи небето. Питайте го защо не е ходил на мисия - ами защото пишел дисертация, моля ви се!

КРЪВОЛОКЪТ ПУТИН 07.03.2022 09:23:45

НАТО да помогне на цивилното население в Украйна! Русия на путин извършва целенасочен геноцид срещу украинския народ! Целта на кървавия вова е да ликвидира Държавата Украйна и ДНК-то на украинците!

Да да 06.03.2022 18:06:02

Поредният които по наследство е в клиниката ръководена от тате! Стига вече с тази шуробаджанащина!

Чавдарова 07.03.2022 11:46:40

До-Да да По-добре се представяй като ,,Не-не" клавиатурна мишке,защото си Не от всякъде. ,,Поредния" както го наричате,е млад,всеотдаен към пациентите си Лекар,който е преди всичко-Човек! Та...този ,,поредния" участва в екипа на ,,тате"-който ръководи безупречно поверената му клиника и повярвай справя се блестящо! Благодаря от сърце именно на този ,,поредния",на Проф.Йорданов,сестри,санитари и всички които срещнах в Клиника по гръдна хирургия! Тези хора знаят кои са,какво правят и най-вече как да го направят,за да е преди всичко в полза на Пациента!

не-не 16.05.2023 11:45:30

платените клакьори са на мода във вма

Гост 23.03.2022 22:37:04

Уважаема Госпожо, Нямам нищо против отделния човек! Десетки са българските лекари, хирурзи, дори професори из Европа вече! Моя син е също хирург в Германия и надявам се да бъде по-добър от мен! Но, голямата разлика между Европа и територията е че там има обективен коригиращ фактор и всеки се доказва в почтена конкуренция, а не под крилото на тате! Ние не сме били комунета или ченгета едно време и нашите деца живеят в свят без такива твари! Това е разликата! Бъдете здрава!

Гост 07.03.2022 08:55:47

Децата на лекарите да стават обущари като теб, викаш. Я върви се изявявай в 7/8.


Всичко за коронавируса
Още новини
Откъде се взима здравноосигурителна книжка и какво да правим, ако я изгубим
21.06.2024 15:48:25

Откъде се взима здравноосигурителна книжка и какво да правим, ако я изгубим

Знаете ли откъде да си вземете синята здравноосигурителна книжка и какво да направите, ако я загу ...

Отиде си акушер-гинекологът от Дупница д-р Димитър Казаков
21.06.2024 14:59:51

Отиде си акушер-гинекологът от Дупница д-р Димитър Казаков

След тежко боледуване на 59-годишна възраст почина д-р Димитър Казаков, акушер-гинеколог от Дупни ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...