Сряда, 14 Април 2021
21
март
1
 

Д-р Васил Калев: На първата лекция по фетална хирургия всичко ми изглеждаше като космическа медицина

Неделя, 21 Март 2021 | 11:17:02 Невена Попова
1

Д-р Васил Калев е потомствен акушер-гинеколог. Роден и завършил образованието си в София, той продължава семейната традиция и предобива същата специалност през 2019 г. Рабити в Сектора по фетална медицина на Медицински комплекс "Д-р Щерев". Това е обла
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Васил Калев е потомствен акушер-гинеколог. Роден и завършил образованието си в София, той продължава семейната традиция и предобива същата специалност през 2019 г. Рабити в Сектора по фетална медицина на Медицински комплекс "Д-р Щерев". Това е областта, в която са насочени основно научните му интереси.  

 Д-р Калев, Вие сте сред малцината акушер-гинеколози – специалисти по фетална медицина. Лесно ли е да сте личен лекар на неродено дете?

Не е никак лесно, разбира се. Всъщност нашите прегледи са едно голямо предизвикателство. Аз обичам предизвикателствата. Всеки преглед е някак си специален за мен. Както казва моят учител – доц. Петя Чавеева: „Нашите пациенти не могат да говорят и не могат да се оплачат.“ Затова всичко зависи от нас. Трябва много внимателно да се оглежда всичко! С огледа на плода, плацентата и пъпната връв прегледът не приключва. Следва консултацията на пациента, което според мен е и най-трудното.

Как се роди интересът Ви към тази специалност?

В началото на моята специализация по акушерство и гинекология започнах да се уча в родилна зала. С моите родители водихме женска консултация и израждахме. В един момент, на бюрото в кабинета на баща си видях покана за един от симпозиумите на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Реших да отида. Там за първи път видях лекция на тема фетална хирургия - оперативна интервенция на плода вътреутробно. Всичко изглеждаше за мен като космическа медицина. Започнах да чета и да се информирам за възможностите на пренаталната диагностика. Тогава взех решение да опитам да продължа специализацията си в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ под ръководството на доц. Пета Чавеева. Щастлив съм, че тя ме прие. Нито за миг не съжалявам за взетото решение.

Колко бебета наблюдавате в момента в утробата на майките им?

Не мога да кажа точната бройка. Ежедневно преглеждаме много пациенти. Радвам се, че въпреки тежките времена в условия на пандемия, работа има и пациентите идват за да бъде проведен техния специализиран преглед.

Кои са учителите Ви, на които дължите най-много за развитието и израстването си като професионалист?

На първо място това са моите родители, които са акушер-гинеколози. Никога няма да забравя първото ми влизане в родилна зала, когато баща ми искаше да разбере дали ми става лошо от кръв. Не ми стана лошо, нещо повече - беше много вълнуващо. За първи път видях как се ражда новия живот. Това ми даде голям стимул да се подготвя добре, за да мога да следвам медицина, а по-късно да специализирам акушерство и гинекология. От родителите си взех първите знания по акушерство и гинекология.

Относно моите учители във феталната медицина, това са доц. Петя Чавеева, д-р Стратиева, д-р Янкова. Винаги ще им бъда признателен за времето, което ми отделяха, вниманието с което ме насочваха и учеха, както и за гласуваното доверие. Не беше никак лесно. Все още има много какво да науча от тях, както и от феталната медицина.

Какво Ви обединява всички вас – младите лекари, които сте поели по този път?

Жаждата за знания, придобиване на опит, непрекъснато обновяване на информацията и правилната консултация на пациентите ни. Специалността е сравнително нова. В момента непрекъснато стартират и завършват различни проучвания, които ни дават необходимата информация, за да може пациентът да бъде консултиран по най-правилния начин.

Промени ли Ви COVID пандемията в личен и професионален план – Вас лично и колегите Ви?

Лично мен не ме е променила. Единствено ми става неприятно от непрекъснатото носене на маска. Тъжно ми е, че конгресите за момента са спрени. Но затова пък имаме възможност да присъстваме онлайн на така наречените уебинари, от които черпим доста информация. Иначе работим както преди, но, разбира, се със спазване на необходимите противоепидемични мерки, за да гарантираме безопасността на пациентите ни, а и нашата.

Как виждате бъдещето си – в българска болница или някъде в чужбина?

Определено в българска болница и то именно в Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Казвал съм го и преди, че моята мечта е нашата болница да стане Балкански център за фетална хирургия, както и за обучение по фетална медицина и пренатална диагностика.

Какво искате да пожелаете на учителите си и на колегите Ви, с които сте заедно всеки ден?

Да бъдат здрави, да продължаваме да работим и консултираме заедно. Да се развиваме и да бъдем все по-добри в това, което правим. Благодаря ви от сърце за всичко!

И, както става модерно да се казва в днешно време – stay negative!Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nQyS

Виктория 23.03.2021 17:41:49

" Каква е тая кола с две врати"... колко много години изминаха от тези твои думи Джошко и колко много израстна ! Браво, поздравявам те за избраната специалност и ти пожелавам от сърце сбъдване на мечтите ти !!! Шкодата с четирите врати...


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
САЩ спират ваксината на J&J заради кръвни съсиреци, компанията отлага доставките за Европа (Обновена)
13.04.2021 17:58:50

САЩ спират ваксината на J&J заради кръвни съсиреци, компанията отлага доставките за Европа (Обновена)

Федералните здравни агенции призоваха за незабавно спиране на употребата на еднодозовата коронави ...

Д-р Брънзалов: Ваксините са нашето оръжие срещу вируса, не можем да се лишим от нито една от тях
13.04.2021 17:21:27 Надежда Ненова

Д-р Брънзалов: Ваксините са нашето оръжие срещу вируса, не можем да се лишим от нито една от тях

Съветът на Европа подкрепя рестрикцията на употребата на AstraZeneca, но няма да я забрани. Моето ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...