!
Четвъртък, 18 Юли 2024
21
март
2
 

Д-р Васил Калев: На първата лекция по фетална хирургия всичко ми изглеждаше като космическа медицина

Неделя, 21 Март 2021 | 11:17:02 Невена Попова
2

Д-р Васил Калев е потомствен акушер-гинеколог. Роден и завършил образованието си в София, той продължава семейната традиция и предобива същата специалност през 2019 г. Рабити в Сектора по фетална медицина на Медицински комплекс "Д-р Щерев". Това е обла
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Васил Калев е потомствен акушер-гинеколог. Роден и завършил образованието си в София, той продължава семейната традиция и предобива същата специалност през 2019 г. Рабити в Сектора по фетална медицина на Медицински комплекс "Д-р Щерев". Това е областта, в която са насочени основно научните му интереси.  

 Д-р Калев, Вие сте сред малцината акушер-гинеколози – специалисти по фетална медицина. Лесно ли е да сте личен лекар на неродено дете?

Не е никак лесно, разбира се. Всъщност нашите прегледи са едно голямо предизвикателство. Аз обичам предизвикателствата. Всеки преглед е някак си специален за мен. Както казва моят учител – доц. Петя Чавеева: „Нашите пациенти не могат да говорят и не могат да се оплачат.“ Затова всичко зависи от нас. Трябва много внимателно да се оглежда всичко! С огледа на плода, плацентата и пъпната връв прегледът не приключва. Следва консултацията на пациента, което според мен е и най-трудното.

Как се роди интересът Ви към тази специалност?

В началото на моята специализация по акушерство и гинекология започнах да се уча в родилна зала. С моите родители водихме женска консултация и израждахме. В един момент, на бюрото в кабинета на баща си видях покана за един от симпозиумите на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Реших да отида. Там за първи път видях лекция на тема фетална хирургия - оперативна интервенция на плода вътреутробно. Всичко изглеждаше за мен като космическа медицина. Започнах да чета и да се информирам за възможностите на пренаталната диагностика. Тогава взех решение да опитам да продължа специализацията си в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ под ръководството на доц. Пета Чавеева. Щастлив съм, че тя ме прие. Нито за миг не съжалявам за взетото решение.

Колко бебета наблюдавате в момента в утробата на майките им?

Не мога да кажа точната бройка. Ежедневно преглеждаме много пациенти. Радвам се, че въпреки тежките времена в условия на пандемия, работа има и пациентите идват за да бъде проведен техния специализиран преглед.

Кои са учителите Ви, на които дължите най-много за развитието и израстването си като професионалист?

На първо място това са моите родители, които са акушер-гинеколози. Никога няма да забравя първото ми влизане в родилна зала, когато баща ми искаше да разбере дали ми става лошо от кръв. Не ми стана лошо, нещо повече - беше много вълнуващо. За първи път видях как се ражда новия живот. Това ми даде голям стимул да се подготвя добре, за да мога да следвам медицина, а по-късно да специализирам акушерство и гинекология. От родителите си взех първите знания по акушерство и гинекология.

Относно моите учители във феталната медицина, това са доц. Петя Чавеева, д-р Стратиева, д-р Янкова. Винаги ще им бъда признателен за времето, което ми отделяха, вниманието с което ме насочваха и учеха, както и за гласуваното доверие. Не беше никак лесно. Все още има много какво да науча от тях, както и от феталната медицина.

Какво Ви обединява всички вас – младите лекари, които сте поели по този път?

Жаждата за знания, придобиване на опит, непрекъснато обновяване на информацията и правилната консултация на пациентите ни. Специалността е сравнително нова. В момента непрекъснато стартират и завършват различни проучвания, които ни дават необходимата информация, за да може пациентът да бъде консултиран по най-правилния начин.

Промени ли Ви COVID пандемията в личен и професионален план – Вас лично и колегите Ви?

Лично мен не ме е променила. Единствено ми става неприятно от непрекъснатото носене на маска. Тъжно ми е, че конгресите за момента са спрени. Но затова пък имаме възможност да присъстваме онлайн на така наречените уебинари, от които черпим доста информация. Иначе работим както преди, но, разбира, се със спазване на необходимите противоепидемични мерки, за да гарантираме безопасността на пациентите ни, а и нашата.

Как виждате бъдещето си – в българска болница или някъде в чужбина?

Определено в българска болница и то именно в Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Казвал съм го и преди, че моята мечта е нашата болница да стане Балкански център за фетална хирургия, както и за обучение по фетална медицина и пренатална диагностика.

Какво искате да пожелаете на учителите си и на колегите Ви, с които сте заедно всеки ден?

Да бъдат здрави, да продължаваме да работим и консултираме заедно. Да се развиваме и да бъдем все по-добри в това, което правим. Благодаря ви от сърце за всичко!

И, както става модерно да се казва в днешно време – stay negative!Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AaUv

Димка Бръснашка 25.09.2022 13:38:43

Медицината напредва много бързо за голямо щастие. Но може би по-важно е това, че точно в България има такива млади хора, специалисти с такова отношение към работата си и толкова всеотдайност да са полезни и да помагат. Поклон, пред Хора като доктор Калев и неговите Учители!!!

Виктория 23.03.2021 17:41:49

" Каква е тая кола с две врати"... колко много години изминаха от тези твои думи Джошко и колко много израстна ! Браво, поздравявам те за избраната специалност и ти пожелавам от сърце сбъдване на мечтите ти !!! Шкодата с четирите врати...


Всичко за коронавируса
Още новини
С 50 000 лв. от дарители обновяват детска апаратура в УМБАЛ Бургас
18.07.2024 14:16:20

С 50 000 лв. от дарители обновяват детска апаратура в УМБАЛ Бургас

С близо 50 000 лв., събрани от благотворително бягане, ще бъде обновена апаратурата на двете педи ...

Износът на инсулини разрешен от днес
18.07.2024 13:27:27

Износът на инсулини разрешен от днес

Износът на инсулини и техни аналози, на други понижаващи кръвната захар лекарства, както и на ант ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...