Събота, 02 Юли 2022
05
юли
1
 

Д-р Васил Трайков: Още търся любимото си занимание освен професията

Неделя, 05 Юли 2020 | 10:03:49 Невена Попова
1

Д-р Васил Трайков завършва медицина в МУ - София през 2000 г. с отличие. След дипломирането си е работил в Клиника по нефрология към МУ - София и в Клиника по интензивна терапия към ВМА. През 2002 г. след конкурс е назначен като ординатор в Клиника
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Васил Трайков завършва медицина в МУ - София през 2000 г. с отличие. След дипломирането си е работил в Клиника по нефрология към МУ - София и в Клиника по интензивна терапия към ВМА. През 2002 г. след конкурс е назначен като ординатор в Клиника по кардиология в Националната кардиологична болница.

От 2004 г. е научен сътрудник в Лабораторията по електрофизиология към Националната кардиологична болница. От 2008 до 2011 г. специализира в Кардиологичния център към Университета в гр. Сегед, Унгария. През 2010 г там придобива специалност по кардиология През 2011 г. е сертифициран от Европейската асоциация по аритмии като инвазивен електрофизиолог и специалист в областта на кардиостимулацията.

Зъвръщайки се в България, той става част от екипа на в Болница Токуда, където оглавява Отделението по инвазивна електрофизиология и кардиостимулация. В края на 2016 г. е избран за председател на Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България (ССКЕБ). Член е на Европейското кардиологично дружество, Българското кардиологично дружество, Унгарското кардиологично дружество и на Европейската асоциация по аритмии.

Преди дни д-р Трайков съвместно със свои колеги от АджъбадемСитиКлиник БолницаТокуда и Националната кардиологична болница извършиха сложна интервениця - катетърна аблация на пациент с рядка сърдечна аномалия - роден с тежък междукамерен дефект и обща клапа между предсърдия и камери. Вследствие на това е бил подложен на 7 сърдечни операции в миналото, като първата е извършена едва 3 дни след раждането му.

Д-р Трайков, как избрахте медицината за своя професия?

В детските ми години просто усещах, че искам да правя това. Всъщност, съвсем в началото бях запленен от друга професия – тази на инженера. После, в ранните тийнейджърски години се запознах с анатомията на човека в учебника по биология за 8 клас и реших, че медицината е моето призвание. След това работих в тази посока. Отделих много време за подготовка за кандидатстването, бях се отказал от почти всичко в името на каузата да бъда приет за студент по медицина.

Как кардиологията се превърна във Ваша съдба?

Кардиологията ме привлече с много неща и още от студентската скамейка имах желание да стана кардиолог. Много се впечатлявах например от това как кардиолозите могат на базата на един запис на ЕКГ с няколко отвеждания да разберат толкова много неща за пациента. След това, с известна доза късмет и доста работа имах щастието да попадна в голям кардиологичен център и да видя отблизо истинската кардиология. Първоначално се впечатлих от възможностите на инвазивната кардиология. После срещнах моите учители и започнах да усвоявам тайните на ритъмните нарушения. Признавам, че откраднах някои от техните трикове … И така вече доста години се занимавам с ритъма на сърцето.

Съвсем скоро ръководихте екип, който извърши сложна интервенция на пациент с аритмия, опериран в детството си от аномалия на сърцето. Коя беше най-трудната част от процедурата?

Цялата процедура беше огромно предизвикателство за целия екип. Не мога да кажа, че имаше по-лесна или по-трудна част. Изискваше се пълна концентрация и много добра колаборация в екипа. В тази връзка искам да подчертая, че това беше един екип от хора с висока компетентност, знания и опит. Не мога да кажа, че съм водил екипа – по-скоро мога да кажа, че имах честта да бъда част от този екип и да работя рамо до рамо с едни от водещите специалисти в страната. Тук не става въпрос за ръководене, а за съвместна работа, която физически се случва в нашия център.

Случва ли се често да извършвате интервенции, които продължават много часове. Как се справяте с напрежението?

Доста от процедурите, които извършваме са с голяма продължителност, някои от тях продължават 2-3 часа, някои и по-дълго. Процедурата, която споменавате продължи доста повече – около 8 часа. Това е голяма продължителност и изисква много точна работа на всички. Не трябва да се забравя и огромната роля на анестезиологичния екип. Колегите положиха много усилия да поддържат жизнените показатели на пациента по време на цялата процедура, което също е голямо предизвикателство.

Кое е най-голямото предизвикателство за Вас при лечението на ритъмните нарушения на сърцето?

Най-голямото предизвикателство за мен е да успеем да помогнем на тежко болните пациенти, които идват при нас за помощ. Немалка част от тях са пациенти с болни сърца и тежки камерини аритмии, при които лечението е на практика животоспасяващо. Една процедура при такъв пациент може да има много трудности, които са предизвикателство за всеки електрофизиолог, не само за мен. Предизвикателство е също и въвеждането на нова методика или нов подход при лечението на дадена аритмия. Нашата специалност се развива изключително бързо и често се налага да променяме начина си на работа, за да бъдем в крак с новите световни тенденции.

Важна ли е екипната работа за успеха във Вашата област?

Ако трябва да отговоря кратко бих казал, че нашата област е свързана с много добре координирана екипна работа. Така че – екипността е от огромно значение за това, което правим.

Има ли според Вас значение начинът на общуване между лекаря и пациента и близките му за изхода от лечението? Бихте ли разказал за случай от практиката Ви, които сте запомнили точно заради удовлетворение от такова общуване?

Доброто общуване между лекар и пациент, както и с неговите близки е от основно значение за всяко едно лечение. Нашата специалност не прави изключение. Ние се опитваме да оставаме в много тясна връзка с пациента и близките му в хода на цялото лечение. Повечето хора оценяват това и държат на тази колаборация. Не мога в момента да цитирам конкретен случай – много са.

Кои са любимите Ви занимания извън професията?

Лекарската професия заема голяма част от моето ежедневие. Честно казано, май още съм в търсене на любимо занимание. Напоследък се опитвам да използвам част от времето извън работата за физическа активност. Започнах да спортувам повече – считам, че е важно за общото здраве на всеки и аз не правя изключение от това правило.

Коя е най-голямата Ви мечта?

В професионален аспект най-голямата ми мечта е да успеем да достигнем скоро нивото, което има в Западна Европа и САЩ – като начин на работа, като компетентност и като възможности от страна на оборудване и консумативи. За съжаление, нямаме достатъчно ресурс от страна на организация на тази дейност. Вършим нещата добре, но в повечето случаи сме с лимитирани възможности от страна на финансиране на тази дейност. Има още много да се работи в тази насока, но се надявам, че моята мечта ще се осъществи един ден.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3RsQ

Людмил Рангелов 19.02.2021 10:42:53

Д-р Трайков и д-р Меламед са истински лекари.Пожелавам им от все сърце много,много здраве и да бъдат най-щастливите и все така истински добри хора.


Всичко за коронавируса
Още новини
Здравният министър е получавал заплахи за здравето и близките й
02.07.2022 11:36:54

Здравният министър е получавал заплахи за здравето и близките й

Здравният министър проф. Асена Сербезова разкри в предаването „Събуди се” по Нова тел ...

Студенти от МУ - Варна са сред победителите в конкурс на Европейската космическа агенция
02.07.2022 10:59:19

Студенти от МУ - Варна са сред победителите в конкурс на Европейската космическа агенция

Робот, който ще осигурява медицинските нужди на екипажа по време на полет в космоса изобрети екип ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...