!
Сряда, 17 Април 2024
14
окт
8
 

Д-р Васислав Петров: Отиваме към точката на кипене

Според председателя на СОБ няма ресурс, с който да бъдат увеличени сестринските заплати, а според д-р Тотев от СОББ социалните партньори са заложили фитила на бурето с барут

Понеделник, 14 Октомври 2019 | 09:58:14
8

Няма как на този етап да бъдат удовлетворени исканията на медицинските сестри за стартова заплата от 900-950 лв. Това заяви в предаването „Неделя 150“ на БНР д-р Васислав Петров – председател на Националнато сдружение на областните бо

Няма как на този етап да бъдат удовлетворени исканията на медицинските сестри за стартова заплата от 900-950 лв. Това заяви в предаването „Неделя 150“ на БНР д-р Васислав Петров – председател на Националнато сдружение на областните болници.

По неговите думи за пореден път сдружението е направило анализ на ситуацията и, пак за пореден път, изводът е бил, че в много от тях средствата, които в момента се заработват като клинични пътеки и се дават от МЗ по реда на Наредба 3, (т.е. дейности, които не се заплащат от НЗОК) не достигат за повишаване на заплатите в такива размери.

Помолен да коментира обещаните 200 млн. лв. повече за следващата година д-р Петров посочи:

„Никой не казва, че разпределението ще бъде примерно 10% увеличение на всички клинични пътеки. Тепърва ще се договарят Лекарският съюз и Здравната каса коя пътека с колко ще бъде увеличена. Ние можем да направим анализи и да видим какво ще бъде повишаването на средствата, които ние ще получаваме от НЗОК и оттам да направим анализ какви увеличения на заплатите на сестри и лекари можем да направим“.

Председателят на сдружението на областните болници бе категоричен, че при сегашната ситуация тези лечебни заведения дават над 60-65% от заработените средства за работна заплата.

„Повишаването на процента средства за работна заплата над тези граници би довело вече до нестабилност на болниците и те биха се сринали. За да не допуснем нестабилност в болниците и оттам риск за обслужване на населението, би трябвало на всички да им е ясно, че заплатите, които в момента даваме, са нашите възможности към момента“, предупреди д-р Петров и подчерта, че със сигурност няма директор, който не иска да увеличи заплатите

Той припомни още, че от 1 юли НЗОК увеличи цените на някои от клиничните пътеки и това, разбира се, е много хубаво, но болниците трябва да си заработят тези средства.

„През летните месеци, когато пациентопотокът намалява във всички болници не можа да се усети това увеличение с ефекта, който очакваше министерството или Здравната каса. Средствата бяха по-малко от очакванията, защото нямаше пациенти в летните месеци. В нашата болница – в Сливен, изчислихме, че това увеличение би довело до увеличение на приходите ни към 65 000 лв. на месец. През летните месеци това не беше достигнато. Ние от 1 юли успяхме да увеличим заплатите на сестрите и лекарите в болницата със 100 лв., за да може да вкараме тези 65 000 в заплати. Няма директор, който да не иска да увеличи заплатите на персонала. Оттук нататък не е възможно никакво повече увеличение до края на годината. Няма никакъв ресурс и резерв, с които отново да бъдат увеличени заплатите на сестрите“.

На свой ред председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев обясни, че и при тях ситуацията не е по-различна:

„Ако имаше и най-малка възможност, нямаше да стои този въпрос сега. Сестрите са получили всичко, което сме имали възможност да дадем. Не е много коректно да се прехвърли ангажимента от здравата на болната страна. Няма как да бъдат дадени тези пари. Всички бяхме изумени и възмутени от това, което беше казано в ефир, защото няма как да се случи, и второ – не е никак коректно“.

Ще се задъхаме още в началото на годината, прогнозира д-р Тотев и бе категоричен, че за пореден път и те са били излъгани. 

„Вдигнаха се цените с 30% на тези пътеки, които изобщо не се работят в общинските болници и са малко като случаи в областните. Цените се вдигнаха, има обеми, обаче ние нямаше как да си заработим бюджетите. … Оказа се, че от тези пари в болниците са влезли в нашата около 10 000 лв., в други болници 12 000, 6 000 в зависимост от оборота. Ние увеличихме заплатите на сестри и лекари – с около 100 лв. От януари обаче трябва да вдигнем и на останалия персонал – санитари и помощен персонал. Тогава ще има едно покачване на минималната заплата, което ще доведе покачване със същата сума, с която се качи минималната, на основните заплати и може би пак ще се задъхаме още в първите няколко седмици от новата година със ситуация, подобна на всяка година – да не можем да заработим това, което трябва да дадем“, каза председателят на Сдружението на общинските болници.

От разговора в студиото на неделното обзорно предаване на БНР стана ясно, че проблемите на сестринското съсловие стават все по-сериозни и за адекватно решение  изобщо не може да се говори.

„В момента една сестра работи като за три“, заяви Веселина Ганчева, представител на Асоциацията на медицинските сестри.

„Ние сме все по-малко, работим все повече и за все по-малко пари. На всичкото отгоре трябва и да сме доволни. Няма как да стане. Искаме адекватно остойностяване на нашия труд. Това как ще се получи – не е наша работа. Кардинално трябва да се смени цялата система, защото тя е порочна. Министерството на здравеопазването, Народното събрание и Министерският съвет са институциите, които трябва да вземат решение“, посочи Ганчева.

Председателката на Българската асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева бе категорична, че ако не се вземат критични мерки за спасяване на съсловието, в следващите 3 години една четвърт от сега съществуващия персонал няма да съществува.

„Около 15 000 сестри ще се грижат за 6,5 млн. българи. Министърът изнася в публичното пространство средни заплати от 1200 лв., но това е поне за щат и половина, което автоматично означава, че сестрите получават значително по-малко от договореното в КТД. Това е престъпление по отношение на професионалистите по здравни грижи. Трябва да се преосмисли значението на общинските болници, защото те изпълняват изключително важни социални функции“, каза Милка Василева. Що се отнася до колективните оставки, тя изрази мнение, че  възможности има, но е въпрос на добро управление на лечебните заведения:

„След като подавайки колективни предизвестия за напускане е начин за повишаване на заплатите – може би голяма част от колегите ще предпочетат този начин. Явно протести, декларации и друг вид форми не вършат достатъчно работа“.

Според д-р Тотев социалните партньори са заложили фитила на бурето с барут с КТД през миналата година и този договор вече е абсолютно неизпълним.

Връщайки се към темата за заплатите, д-р Петров каза: „Ако се изостри напрежението и започне масово подаване на оставки, по никакъв начин няма да се реши проблема. Три месеца ще даваме високи заплати на всички. След това нашите болници ще изпаднат в несъстоятелност, ще бъдат блокирани сметките ни от всички длъжници и тогава сестрите и лекарите няма да могат да получат никакви заплати. Много трудно след като се закрият отделения в една болница, те могат да се открият отново. Ескалацията на напрежението не е никакво решение“.

„В момента погребваме здравеопазването в България“, обобщи Веселина Ганчева. Според нея националната сигурност на страната ни е застрашена, защото до 1-2 години здравеопазването ще се срине и повтори колко важно е да бъде преосмислен моделът на системата.

„Докато има лимити и клинични пътеки, системата в България е здравеопасна“, каза Ганчева.  Председателката на БАПЗГ Милка Василева се съгласи, че трябва пълно преосмисляне на целия модел на здравната система.

Отиваме към точка на кипене, каза в заключение д-р Васислав Петров. Според него всички политици в страната трябва да постигнат консенсус за развитието на здравеопазването оттук нататък, без значение от това кой е управляващ.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BvUM

Elf 16.10.2019 08:29:43

Otivate kam Tochkata.Za da vidiat vsichki kak ste krali.

Гост 15.10.2019 13:40:10

Ами като не стигат парите по клинични пътеки да се въведе официално доплащане от страна на болните за да може да се осигури подобаващо заплащане на медицинските работници!!! Това вече не може да се търпи! Не може една продавачка в магазин да взема 1200-1500лв, а мед. сестра-650лв. Скоро съвсем няма да има кой да работи!

16.10.2019 15:11:03

Точно това е истината! В същото време обаче, управляващата мутро-болшевишка, сикаджийска хунта, не иска и да чуе за това!!! Как тъй работническо-селската "аристокрация" ще доплаща?? Как е възможно таквоз нещо, дрогаре??

Гост 14.10.2019 15:34:55

Значи няма как 900 към края на годината . Министъра каза че ще е 950 от 1 юли без проблем - даде достатъчно пари . Колко се усвоиха чрез ДМС по 10 -100 бона на човек ?

Колега 14.10.2019 10:37:33

Силни думи!

Гост 14.10.2019 12:44:23

Силни думи,ама само думи.Дела и най-вече пари няма.

Гост 14.10.2019 13:00:44

Пари има налични,само ,че плебеите ги дават за алкохол, цигари, возилото ,екскурзии в чужбина. Е ще трябва да плащат вече кеш за здравеопазването си след като вноските за здраве не достигат. Иначе утре ще си шият сами раните и ще си преглеждат сами децата. Който оцелее, оцелее щом на тарикатите им е скъпо и се правят на недочули,че сриването на здравното обслужване е абсолютно сигурно.

Гост 14.10.2019 16:57:32

Правилно!


Всичко за коронавируса
Още новини
134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта
17.04.2024 17:22:33

134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта

„Тържествено обещавам за посветя всичките си знания и сили за опазване на човешкото здраве, ...

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори
17.04.2024 16:56:47

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори

Първите медицински сестри - стипендианти на община Свиленград подписаха договори с кмета на града ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...