!
Четвъртък, 02 Май 2024
16
март
 

Д-р Велислава Донкина: Необходима е цялостна визия за немедицинската грижа в болниците

Сряда, 16 Март 2022 | 17:16:10 Невена Попова


Д-р Велислава Донкина е клиничен психолог и доктор по психология към БАН, кандидат по психоанализа към Чикагски психоаналитичен институт и член на Американската психоаналитична асоциация. Работи в областта на развитието и организир

Д-р Велислава Донкина е клиничен психолог и доктор по психология към БАН, кандидат по психоанализа към Чикагски психоаналитичен институт и член на Американската психоаналитична асоциация.

Работи в областта на развитието и организирането на немедицинската грижа в болнична среда в България и ръководи първото по рода си психоаналитично отделение в болнична институция - Звеното за психологична и немедицинска грижа в Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания (СБАЛХЗ).

Сертифициран водещ на Балинтови групи, хоноруван преподавател към магистърска програма “Клинична психология - психоаналитична перспектива” на НБУ.

Член на Международната асоциация по психоонкология, Международната асоциация по невропсихоанализа, Българско медицинско сдружение по хематология, Българско психоаналитично общество и Българско балинтово общество, квалифициран член на Българска асоциация по психотерапия.

Д-р Донкина, как се роди идеята за създаването на Асоциация на психолозите и психотерапевтите, работещи в медицински структури? Очаквате ли тя да запълни вакуума, създаден от дългото неглижиране на тези специалисти и липсата на чувствителност за необходимостта и ползата от тяхното професионално присъствие в здравеопазната система?

С моите колеги отдавна работим в сферата на психологичната и психоаналитична грижа в контекста на медицината, като се опитваме се да допринесем за развитието на този тип практика - от една страна спрямо здравните институции, и от друга - по отношение на самото съсловие на психолозите, тъй като това изисква конкретна специализация. Отдавна партнираме на колеги в София и цялата страна, опитвайки се да дадем подкрепа и заедност в тази нелека задача. По този начин естествено възникна идеята за една организация, която да се опитва да стандартизира, защитава, развива и утвърждава работата на тези специалисти. Не на последно място, към момента тя е и незадоволително възнаграждавана, на фона на наистина високи изисквания за образователен и професионален ценз. Конкретната стъпка дойде, след като получихме молба от колеги, работещи в някои по-малки градове в страната за обучение и професионална подкрепа. Вярвам, че има много, което може да бъде направено, за да почерпим от опита на страни, в които подобна практика е традиция - като Франция, Великобритания, Чехия и САЩ например, както и че това не е толкова трудно. Необходима е цялостна визия за развитието и въвеждането на немедицинската грижа в болниците у нас, което е свързано с развитието на професията клиничен психолог, нормативна уредба за прилагането на добрите практики в тази сфера. Този процес е в основата на учредяването на Асоциацията.

Многократно сте поставяли публично въпроса за създаването и въвеждането на стандарт за професионална практика на болничните психолози. Има ли напредък в този процес?

Липсата на регламент е тежък пропуск, който поставя професията в недобра светлина и пречи на нейното развитие, както и ограничава възможностите на младите и талантливи колеги в сферата. Стартирахме процедури за промяна в тази посока, свързани с обнародването на едно ръководство за добра клинична психологична практика.

В Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания от три години функционира Звено за немедицинска грижа, което работи с пациентите и с медицинските специалисти. Тя беше една от първите държавни болници, които въведоха такава структура, но за съжаление това все още не е наложено у нас. Добрите практики в Звеното могат да бъдат споделени и да се използват в бъдещи подобни клинични дейности. Вече имаме и създаден Стандарт за работата на тези структури при работа с пациенти с онкохематологични заболявания. В края на миналата година ние го внесохме в Министерството на здравеопазването, за да послужи за основа за разработването на уеднаквен протокол за дейността на подобен тип звена в лечебните заведения. Колегите, които работят в асоциацията на психоонколозите, както и колеги от различни психологични дружества също полагат много усилия в тази сфера.

Това показва, че този тип грижа изисква активното сътрудничество между професионалните организации на различните видове психологични специалисти, тъй като това засяга и по-глобални въпроси като липсата на закон за психологичната грижа, за психотерапията и като следствие - липсата на пътека за подобен тип услуга в медицинската практика. Това изправя отделните болнични заведения, както и професионалистите психолози и психотерапевти, пред затруднението да се работи на парче, да не могат да бъдат облекчавани финансово пациентите навсякъде еднакво, да се търсят заместващи и временни варианти. Това понякога означава, за съжаление и да се компрометира професията или да се наемат само току-що завършили специалисти, поради финансови ограничения. Тези млади колеги са поставени в изключително ощетяващата ситуация да не знаят какво да работят, да не знаят как и да няма от кого да се научат или пък да наблюдаваме примери, които не могат да отговорят на стандарта за добра клинична психологична практика. В този смисъл проблемът е многопластов - от една страна трудът и статутът на психологичните специалисти да бъде защитен и от друга - да бъде подпомогнато съсловието ни да развива и обогатява своята работа в съответствие със световните стандарти.

Очаквате ли усилията Ви да бъдат подкрепени от пациентската общност? Вашата дейност не е непозната за много хора с онкологични заболявания например…

Пациентските организации за щастие са много активни в партньорството си с медицинските институции и в частност ние имаме много добър и плодотворен опит в тази посока. В момента се подготвят също така интензивни промени - тече работа по изготвянето на Национален раков план, който включва аспектите на немедицинска грижа. Това е изключително важно, макар и в само един от сегментите на работата в полето на медицината - онкохематологията, но мисля, че първата стъпка е свързана преди всичко с институционално сътрудничество и сътрудничество на нивото на професионалните групи.

Не е тайна, че лекари, сестри, лекарски асистенти и друг персонал в болниците, в практиките и спешните структури също в немалко ситуации се нуждае от психологическа подкрепа. Какви стъпки трябва да се предприемат, за да получат и те необходимата им грижа?

Стандартизирането на практиката на немедицинската грижа, създаването на регламент, включва изясняване и стандартизиране и на видовете процедури, интервенции и възможности за подкрепа. С други думи - регламентирането на качеството на грижата и то не само по посока на работата с пациенти и близки, но и по отношение на работата с медицинските екипи и специалисти. Колкото повече инвестираме по посока на грижа и подкрепа за тях, толкова по-консистентно и високо ще бъде качеството на грижата, която пациентите получават.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Q%Rr


Всичко за коронавируса
Още новини
Премиерът разпореди да бъде отменено решението за създаване на МБАЛ „Мама и Аз“
01.05.2024 17:47:07

Премиерът разпореди да бъде отменено решението за създаване на МБАЛ „Мама и Аз“

Днес министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера  решен ...

Президентът: Правителството да преосмисли решението за създаването на частна детска болница
01.05.2024 12:45:08

Президентът: Правителството да преосмисли решението за създаването на частна детска болница

Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...