Петък, 07 Октомври 2022
29
май
 

Д-р Велислав Кърцелянски: Без разбирателство и доверие между лекар и пациент не се постига резултат

Неделя, 29 Май 2022 | 10:48:19 Невена Попова


Д-р Велислав Кърцелянски е завършил Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна през 2020 г. След дипломирането си работи 5 месеца в Белодробна болница - Бургас и от април 2021 г. е специализант по гастроентерология в
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Велислав Кърцелянски е завършил Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна през 2020 г. След дипломирането си работи 5 месеца в Белодробна болница - Бургас и от април 2021 г. е специализант по гастроентерология в МБАЛ „Бургасмед“

Д-р Кърцелянски, какво Ви накара да изберете медицината?

Въпреки че съм завършил Математическата гимназия в Русе, и то в паралелка „математика“, винаги съм харесвал биологията, интересен ми е бил начинът на функциониране на живите организми. Още от дете съм се чувствал добре и съм изпитвал истинско удовлетворение, когато мога да помогна на другите. Може би това бяха двете причини, които ме подтикнаха да запиша медицина. Знаех, че няма да е лесно, но усещах, че това е моята професия и ще успея да се справя.

Съвсем в началото на кариерата си се озовахте в „гореща точка“ - COVID – отделението на МБАЛ „Бургасмед“. Какво научихте за това време?

Всеки новозавършил млад лекар изпитва притеснение и несигурност, когато започне да практикува. И при мен беше така, освен това започнах работа и по време на пандемията. Това направи моя старт в професията доста труден, още с първите стъпки се сблъсках с тази изключително непредвидима вирусна инфекция. Много от пациентите бяха възрастни, с множество придружаващи заболявания, недостатъчно добре лекувани в домашни условия. Идваха в болницата във вече тежко увредено общо състояние, с разгърната клинична картина на дихателна, а понякога и полиорганна недостатъчност. Тежко протичаща двустранна пневмония, причинена от инфекцията със SARS-COV-2, е изключително трудно за овладяване състояние, което често дава усложнения и засяга много органи и системи в организма. За лечението беше необходимо както прецизна диагностика, така и съобразителност в терапията и индивидуален подход към всеки.

За нас, медиците, бе изключително трудно да се справим с това, като се имат предвид и другите проблеми - болниците бяха препълнени, а пациентите така и не спираха да идват, по цял ден звъняха разтревожени хора, за да получат информация за своите близки. И вместо заключение ще кажа, че от една страна беше трудно, натоварващо и стресиращо, но от друга - успях да натрупам изключително много опит за много кратко време.

Сега се насочвате към гастроентерологията. С какво Ви привлече тази специалност?

Още от обучението ми в университета знаех, че вътрешните болести са моето бъдеще. Остана въпросът коя точно специалност да избера. Към гастроентерологията се насочих заради нейната всеобхватност. Занимава се с най-много органи и системи в човешкото тяло и това прави диагностичната й част изключително трудна, но и много интересна. Да се насочиш от оплакванията на пациента, да изградиш в главата си различни диагнози и с помощта на изследвания да докажеш проблема и да преминеш към лечението му - това за мен е медицината, в цялата й същност.

Кои са учителите Ви – в Медицинския университет и сега като специализант в голяма болница?

По време на обучението ми в университета имах възможността и привилегията да се срещна с много брилянтни и изтъкнати лекари. Стараех се да науча от всеки един от тях каквото мога и да следвам добрия пример. Най-силно впечатление и следа в съзнанието ми оставиха доц. Петкова, проф. Балев, д-р Веткова. Благодаря им! Изключително много се радвам, че сега в „Бургасмед“ отново съм заобиколен от много професионалисти - чудесни лекари и прекрасни хора, особено д-р Атанасова и д-р Янева, от които има много какво да се научи.

Кое според Вас е най-важното в комуникацията между лекар и пациент?

Безспорно най-важни са разбирателството и доверието, без тях не се постига резултат. За мен е от особено значение един лекар да има правилен индивидуален подход към всеки един пациент. Когато е възможно, на болния да се обясни накратко за заболяването му, така че той самият да го разбере, а не просто да му се изпишат лекарства. Здравната култура в България има нужда от това.

Кои качества цените най-много у колегите си?

Професионализма, човечността, също така знанията и опит.

Как виждате професионалното си развитие в бъдеще?

Имам желание, когато стана специалист, да започна работа не само в отделение, а и на собствен кабинет. Надявам се да съм здрав, за да практикувам дълги години.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Винаги съм обичал да спортувам - футбол, волейбол, баскетбол и други. У дома обичам да гледам филми и да чета книги.

Коя е най-голямата Ви мечта като лекар и човек?

Като човек, който иска да остане, да живее и работи в родината си, искрено се надявам България да тръгне в по-добра посока от сегашната. За жалост, здравеопазването и много други сфери не са на нивото, на което желая да бъдат, и имат нужда от значими подобрения. Именно това е и мечтата ми – нашата страна да просперира, стандартът на живот да се покачи, да се подобрят условията и възнаграждението на труда, за да могат и да има за какво младите да останат да живеят и работят ТУК!Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PyjX


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ
06.10.2022 17:22:39 Невена Попова

Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ

„Все повече родители водят децата си на профилактичен преглед без да имат някакви симптоми ...

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми
06.10.2022 16:59:25

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми

Петима настоящи и бивши служители на Службата за вътрешни приходи (IRS) на САЩ са обвинени в изма ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...