!
Сряда, 24 Април 2024
16
апр
22
 

Д-р Венцислав Грозев: Коя система в Европа работи в такъв дух на лимитиране като нашата?

Понеделник, 16 Април 2018 | 16:17:00 Надежда Ненова
22

Предложеният от Министерството на здравеопазването нов единен стандарт за финансово управление на държавните болници предизвика реакциите както управителите на лечебните заведения, така и на лекарите. Пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Грозев

Предложеният от Министерството на здравеопазването нов единен стандарт за финансово управление на държавните болници предизвика реакциите както управителите на лечебните заведения, така и на лекарите. Пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Грозев коментира както стандарта, така и предложената от СЗО помощ за реформата в системата на здравеопазването.

Д-р Грозев, какво е вашето становище за предложения от Министерството на здравеопазването  нов единен стандарт за финансово управление на държавните болници?

В стандарта има доста пожелателни становища, има и доста заемки от Закона за финансите, в което няма нищо лошо. Ние никога не сме били против контрола и против това да се управлява и финансира системата по най-разумен начин, така че да не се стига до преразход или до разхищение на финансови средства, но има и изключително обезпокояващи положения, с които изобщо не можем да бъдем съгласни.

Кои са те?

Не можем да се съгласим, че болници, които имат просрочени задължения, не могат да дават допълнително материално стимулиране. Така на практика се изземват всички възможности за прилагане на знания, а защо не и на творчество, от болнични мениджъри, а трябва да се движат по някакви схеми. Всеки един ръководител на лечебно заведение би трябвало да има възможност да прилага методи, които да доведат до възможност за ефективно управление. А кой е този мениджър, който няма да стимулира своите служители - лекари, сестри, санитари, защото лечебното заведение било имало задължения?

Значи априори дадени лечебни заведения, а в случая твърдя - огромна част от лечебните заведения в страната, които имат такива просрочени задължения, не биха могли в никакъв случай да стимулират персонала си. Това автоматично значи, че този персонал ще намери реализация на друго място. По този начин ще стимулираме ли оставането на младите специалисти в България? Ще създадем ли условия за реализация на сестринския персонал, или за неговото задържане на територията на страната? Ще подпомогнем ли отдалечените, погранични региони както на запад, така и на юг, където са най-големите проблеми и ще можем ли по този начин да издигнем качеството на медицинската услуга?

И какво значи стандарт на управление? Това ще го наложат силово ли, ще го наложат по административен начин ли? И какво ще се случи - ще стане абсолютен крах. Може ли да се говори за рационално управление, след като години наред не мърдат цени на клинични пътеки, а в същото време цените на лекарства, на консумативи, на енергоизточници и на всичко се повишават. И кой е тоя изключителен мениджър, едва ли не господ, който при намаляване на приходите и увеличаване на разходите ще води ефективно управление, ще задържи персонал и най-вече ще увеличи качеството на медицинската услуга? Това е абсолютен нонсенс.

Според СЗО приоритет трябва да ни бъде първичната помощ, след това да се създаде система за интегрирани здравни услуги и да се подобри координацията между различните нива в системата на здравеопазването. Конкретни препоръки ще ни даде мисия на експерти от СЗО, която през май ще посети България.

Относно това, че трябва да се обърне сериозно внимание на извънболничната помощ с малко по-малко разходи и разумно управление да доведе до облекчаване на системата за болнична помощ, ние до голяма степен сме съгласни. И както знаете, в продължение на две години настояваме за това. Само че то не може да бъде направено без пари. Този пълен анализ по документи и срещи в министерствата ли ще бъде направен? Нека да влязат в лечебните заведения и да поработят, защото само ако гледат, нищо няма да стане. Нека да разберат по какъв начин се разходват средства. Как при липса на остойностяване на медицинския труд можем да говорим за нормално финансиране в системата. Нормално ли е финансирането в система като нашата, в която над 34% отиват за лекарства? Нормално ли е финансирането, когато около 1 милиард отиват за консумативи? Нормално ли да се намалява реимбурсирането на медицински изделия и по този начин да се бърка в джоба както на лекарите, така и на сестрите? Нормално ли е да си направил редица операции през деня с различни нива на компетентност и сложност и да не знаеш в крайна сметка какво си заработил? Нормално ли е сестрите да полагат такъв къртовски труд и също да не знаят колко работят?

Освен другите проблеми, и лимитите на лечебните заведения продължават да са „бич“ за болниците.

С НРД 2018 сме поставили началото на решаването на този проблем. Доколкото знам за последните три месеца - декември, януари и февруари, т.нар. надлимитна дейност е в рамките на около 4 млн. лева, което е значително по-малко, сравнено с 2017 г. за същия период. Коя система в Европа обаче работи в такъв дух на лимитиране? Коя система има изработена, отчетена и незаплатена дейност? Какво значи лимит? И то лимит в условията на спешност.

Бюджетът за болниците за април обаче ще бъде равен на бюджета, заплатен за извършената дейност през февруари?

Това са прогнози стойности, които действително са на базата на изработеното като обеми през февруари, но са с цени по новия рамков договор и това е само дотолкова, доколкото да бъде като ориентировъчна рамка. Оттук насетне ще видим какво ще се случи, но е рано да се каже, че точно по този начин ще бъде платено. Ако НЗОК плати по този начин и извън договорената сума от 155,3 млн. лева за април, тогава вече ще е проблем и БЛС ще предприемем мерки.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
f4X9

Чернописец Храбър 18.04.2018 02:58:29

НЗОК няма монопол на квазипазара на здравните услуги в страната. Тя не е нито продавач нито доставчик на здравни услуги, защото е само купувач на такива или по-скоро закупчик-платец в полза на здравноосигурените лица у нас. На нашия пазар както и във всички останали цивилизовани страни с този тип здравно осигуряване, този вид обществени фондове имат монопсон, но не и монопол на пазара. Терминът „монопсония” е въведен още преди повече от 100 години и то именно за такива пазарни форми. Това че нашите „пишман здравни икономисти” нямат познания за това и не могат да определят ситуацията и фактите е достатъчно красноречив показател, за това колко е инсуфициентна и примитивна /за да не кажа повърхностна, глупава и дори назадничава/ е дискусията, която се води у нас по този род проблеми за здравеопазването. Всъщност монопол има единствено и само лекарското съсловие, защото това е единственият доставчик на здравни услуги на квазипазара у нас. Поради това именно нашето лекарско съсловие, към което имам нещастната възможност и аз да принадлежа има изключителния интерес от три неща както и всеки друг монополист: -1. Да се качват постоянно цените на здравните услуги; -2. Да се задържа на досегашното ниво тяхното качество и ако може даже да се влошава; -3. Да се ограничава всячески възможността за поява на нови продавачи или доставчици на здравни услуги, като нови играчи на квазипазара. Затова отворете си очите о неразумни колеги и вижте реално само своите лични интереси. Защото както бе казано „интересът клати феса”. Не си спомням да има някакви действия и/или прояви на лекарското съсловие у нас в полза на защита на обществения интерес, та камо ли в посока на държавническо мислене. Или ако трябва да перифразираме проф. Иван Хаджийски общественият интерес на българския лекар „не преминава оттатък дувара и портата” на неговото лечебно заведение, било то практика или болница. Дали има клинични пътеки (КП) или диагностично-свързани групи (ДСГ) или каквато и да е система винаги ще има система на заплащане според дейност (както в една нормална и цивилизована страна) Друг е въпросът че на българина му се отдават две неща които той прави с много голямо желание. Едното е това как да прецака системата, а другото е това как да псува по системата; Някои представители на нашето лекарско съсловие включително и коментиращите по-долу не правят изключение. За да се заплаща лекарския труд адекватно, трябва да има преди това остойностяване на всички медицински дейности. Това не е направено у нас повече от 20 години, а някой отново поставя пак каруцата пред коня. Така е когато не може да се разбере кое е причината и кое е следствието. А основната първопричина е това че системата не е дофинансирана. И това не е заслута на касата.

Elf 18.04.2018 08:36:26

E dobre -napisa go.I kakvo ot tova ?Kogato za Humanist-Logik -Hormon ima za rezeptori Mindil-Rezeptor i Debil -Rezeptor vse tova.

Elf 17.04.2018 09:39:28

Ne vi li omrazna da se zanimavate s uroda,,Zdravna kasa ,,i s truda si da hranite chinovnicheskite svini v neja ?

БЛС - сапунен сериал 16.04.2018 23:32:43

Любомият на целокупния народ сериал "Евтаназията на БГ- здравеопазването" сезон 2018, продължава. В главните роли отново блестят Киро като свещеникът-изповедник, Жени в ролята на милосърдната сестра и Венци със специалното си участие в ролята на д-р Грозев. Не пропускайте новите и вълнуващи епизоди ! Тръпката е гарантирана !

д-р Г. Тодоров 16.04.2018 23:12:03

Венци, случайно да си чел резолюцията на Прокуратурата, която е резултат на действията на КК на БЛС? там пише че си извършил нищожни действия с подписването на указание и сега трепериш да не би да имат последствия! Директни! и казваш че ще реагираме. КАК? Въпроса е за 100000 лева! Ти подписа указания промениха ти договора и сега ще реагираш! Моля те? Рекацията ти беше перфектна, през декември - няма да подпишем анекс! Правен анализ направен - прекрасен и после - подписани нищожни указания! Документа го имам - автор - прокурор Кожарев. Така те е наместил , че няма смисъл да ти обяснявам.

Хайде,бе! 16.04.2018 22:00:17

Прогнозни стойности ли? Сериозно?И от кога?Не бяха ли утвърдени стойности за април? Загряха,че пак се изложиха и ги прекръстиха на "прогнозни".Хайде да видим накрая на месеца какви ще са.Да не станат пак "утвърдени",разбирай задължителни.

Хм 17.04.2018 12:10:44

Че то в писмата до болниците, с които РЗОК уведомяват болниците за априлския им бюджет баш "утвърдени стойности за дейност м.април" е написано! Но след като е възможно и с уведомителни писма да узаконяват утвърдени бюджети, що ли въобще имитираме преговорни, договорни и прочие равнопоставени взаимоотношения и процеси?!

Хайде,бе! 16.04.2018 22:00:17

Прогнозни стойности ли? Сериозно?И от кога?Не бяха ли утвърдени стойности за април? Загряха,че пак се изложиха и ги прекръстиха на "прогнозни".Хайде да видим накрая на месеца какви ще са.Да не станат пак "утвърдени",разбирай задължителни.

Ха-ха 16.04.2018 21:48:43

Всяка просперираща и СТАБИЛНА система приема лимитирането. Венци, Венци уж си с мустак, но май като децата смяташ, че парите растат по дърветата.

Гост 16.04.2018 20:56:17

Склерозите в УС на БЛС пак се лъзгат по повърхността на проблемите фиксирайки се върху с болници, които имат просрочени задължения, не могат да дават допълнително материално стимулиране А НЕ НАСТОЯВАТ ЗА СМЯНА НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА СИСТЕМА СЕМАШКО. Катастрофата идва с пълна бяс, лошото е че ще я гледаме всички с отворени очи И като пациенти.

Гост 16.04.2018 18:17:43

БЛС не е ли пряк участник в тази разруха? Не беше ли необходимо да има не само говорене но и адекватни действия от страна на съсловната организация, за да не се допусне този упадък в системата? Готово ли е ръководството на БЛС да поведе членовете си в борба за защита на професионалните им права и интереси?

чукча 17.04.2018 10:56:58

Какво БЛС, БЛС са всички лекари. И да обявят от УС протести и отказ за работа с касата, колко ще ги последват? Всички мрънкат, ама като опре до действия, се скатават като мишки.

Гост 16.04.2018 21:01:13

Ами и всички лекари сме си виновни като подписваме договори с робовладелеца НЗОК и им работим на мръсните комунета от партийната класа и техните крепостни. Промени ще има ЧАК КОГАТО поне 51% от лекарите и здравните заведения не подпишат унизителните договори някой ден.

Прогностик 16.04.2018 22:17:42

Достатъчни са 30-35% само и уродливата система на НъЗъОКъ ще се запъти към небитието! Само 30%!

Късно е 16.04.2018 18:13:44

Нещата в българското здравеопазване са обречени. Ситуацията вече е необратима и каквото и да се предприеме ще бъде без особен ефект. Освен ако не се проведе радикална промяна, за каквато обаче в момента нито има политическа воля, нито административен капацитет, нито обществена нагласа. Така, че нищо не ни остава освен да очакваме катастрофата.

Elf 16.04.2018 17:08:42

Inspektor v Zdravnata kasa oznachava dobrovolen donosnik. Samo palen bokluk moje da raboti tova.I samo ako ima po-goliam bokluk da mu sedi za da moje chinovnika da si pravi kefa.

Сандокан 16.04.2018 16:54:19

Хората, развали социализма в България. развалиха и капитализма,

Гост 16.04.2018 16:21:16

Въвеждайте доплащане,бе комунисти мръсни!!!

ЗОЛ 16.04.2018 22:32:33

Нещо много напрегнат ми се виждаш. Да викнеме Мюмюн да те олаби ?! Без доплащане !!!

БЛС-Въоръжено Крило 17.04.2018 12:27:38

За теб идва и Мюмюн и Хасан да те прегледат ректално още утре като останете без доктори и отидете в Тюркието ,което ще е най-близкото място с доктори платено , А най-близкото място с безплатно здравно обслужване ще ви остане само КНДР. Здорово дорогие товарищи, будете мреть как мухи и тараканьй

Гост 17.04.2018 09:29:25

Мюмюн го извикай за жена си.

Българин 16.04.2018 19:37:27

Ето това е истината! Всичко друго е мижи да те лажем! Коя система в Европа изобщо би работила с такова мизерно финансиране? КОЯ? За всичко това са виновни както червените партийни бонзи, нагушени с милиарди, дето сега го играят "опозиция", така и SICаджийската Живковистка групировка за евразийско развитие на България и присъдружните им прокремълски "патриоти"!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кондева: Шест медсестри не стигат за нормалната работа на НЦТХ
24.04.2024 09:01:22

Д-р Кондева: Шест медсестри не стигат за нормалната работа на НЦТХ

В Националния център по трансфузионна хематология се търсят шест медицински сестри, за да може да ...

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...