!
Сряда, 17 Април 2024
02
апр
 

Д-р Веселин Георгиев: Сърцето е това, което никога няма да ни излъже

Неделя, 02 Април 2023 | 09:19:24 Невена Попова


Д-р Веселин Георгиев e началник на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ "Лозенец". Той е авършил с отличие медицина в Медицински университет – София през 2007 г, а през 2017 г. придобива специалност „Кардиохирургия“. Ви продължение
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Веселин Георгиев e началник на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ "Лозенец". Той е авършил с отличие медицина в Медицински университет – София през 2007 г, а през 2017 г. придобива специалност „Кардиохирургия“. Ви продължение на 13 години (2007-2020 г.) трупа професионален опит като кардиохирург в Клиниката по кардиохирургия" на МБАЛ ’’Токуда Болница София’’. През 2019 и 2020 г. д-р Георгиев е асистент по кардиохирургия в Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". 

През последните три години работи в Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ ’’Сърце и Мозък’’- Плевен.

Специализирал е във водещи университетски клиники в Германия, Австрия и Гърция.

Член е на Европейската асоциация по кардио-торакална хирургия (EACTS) и Българското дружество по кардиохирургия.

Професионалните интереси на д-р Георгиев са насочени в областта на коронарната и аортна хирургия, митрално-клапно съхраняващите операции и миниинвазивната кардиохирургия.

Д-р Георгиев, как избрахте да се посветите на кардиохирургията?

В интерес на истината кардиохирургията ме избра. По време на моето следване тази специалност беше блян - почти невъзможно да започнеш да специализираш и работиш в България. Още след като изкарах държавните си стажове по програмата Еразмус в Гърция, исках да специализирам там и да се занимавам с хирургия. Езикът не беше пречка, тъй като имам гръцки корени. За мой късмет, преди последните държавни изпити, от колеги разбрах, че е в новооткритото тогава Отделение по кардиохирургия в Болница Токуда търсят млади лекари. И така, след три месеца като доброволец в отделението, започна моя път в кардиохирургията.

Имате немалък опит в различни болници у нас. Какво научихте за тези години, кои бяха най-добрите Ви учители? Свързан ли сте още с тях?

С времето научих, че човек трябва постоянно да чете, да се усъвършенства и търси новостите в съвременната медицина, за да отговаря на изискванията на съвременната медицинска практика. В кардиохирургията екипността е от основно значение. Екипът трябва да е като една добре смазана машина, всеки да дава най-доброто от себе си, за да има добри резултати и пациентите да са доволни.

Както споменах, преди това професионалния ми път започна в Клиниката по кардиохирургия в МБАЛ Токуда под ръководството на проф. Димитър Николов - изключителен хирург и професионалист. Той запали в мен страстта към кардиохирургията, увереността да вземам решения в критични ситуации и да имам респект към сърцето.

От него съм научил много, както и от всички колеги, с които съм имал щастието да работя досега.

Имате няколко специализации в Германия и Австрия. Какво ще запомните от досега си с постиженията на техните кардиохирургични школи, с техните принципи и манталитет?

Според мен е много важно всеки кардиохирург да излезе навън и да почерпи опит във водещи европейски центрове. По този начин може реално да придобие представа и да се докосне до новостите в нашата сфера. Истината е, че като мислене и начин на работа не отстъпваме на чуждестранните си колеги. Просто те разполагат с огромен ресурс и най-новите технологии, които прилагат в нашата специалност.

Какви цели си поставяте за развитието на клиниката в болница „Лозенец“?

Целите винаги трябва да са високи. В световен мащаб миниинвазивните методи в кардиохирургията се налагат все повече в рутинната практика. Ние трябва да сме в крак с времето и да черпим от световния опит. Това е и нашият стремеж. Те са по-щадящи, намаляват болничния престой на пациента и скъсяват времето за възстановяване. Към тях спадат хирургията на митрална и аортна клапа през малък разрез с помощта на видеоасистирана торакоскопи, т.е. камера и специализиран инструментриум през няколко дупки в гръдната стена се извършва сърдечна операция. По този начин се избягва стернотомията, така наречения разрез на гръдната кост, който е по-травмиращ за пациента. От друга страна имаме операции на биещо сърце( OPCAB хирургия), байпас-хирургия с използването само на артериални графтове, реконструкция и пластика на митрална и трикуспидална клапа с малък разрез хирургия на възходяща аорта и аортна дъга.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Обичам да играя тенис, баскетбол, да се гмуркам и да пътувам със семейството си.

Коя е любимата Ви житейска максима – като лекар и човек?

Любима ми е една мисъл на Сенека - „Imperare sibi maximum imperium est“, което означава „Да владееш себе си е върховна власт“

След толкова години работа като лекар вече знаете ли какво е човешкото сърце?

Сърцето е това, което никога няма да ни излъже и подведе. Грижете се за него и се вслушвайте в гласа му.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
U5NM


Всичко за коронавируса
Още новини
Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030
16.04.2024 19:07:44 Надежда Ненова

Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030

Комисията по здравеопазването прие Националната здравна стратегия 2030 от третия опит. Пр ...

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID
16.04.2024 17:26:25

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изнесоха нови данни, от коит ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...