!
Събота, 27 Юли 2024
10
февр
 

Д-р Веселин Даскалов: COVID може сериозно да увреди очите

Зачервяването на очите пък може да бъде единствен белег за заразяване с коронавирус при млади ваксинирани хора

Четвъртък, 10 Февруари 2022 | 14:25:51


„Коронавирусът може сериозно да засегне очите. Съдовите заболявания на ретината като късен пост ковид синдром зачестяват, алармира д-р Веселин Даскалов, управител на Специализираната очна болница „Пентаграм“. По думите му опла

„Коронавирусът може сериозно да засегне очите. Съдовите заболявания на ретината като късен пост ковид синдром зачестяват, алармира д-р Веселин Даскалов, управител на Специализираната очна болница „Пентаграм“.

По думите му оплакванията, свързани с очите, могат да се проявят непосредствено след заболяването, но появата им може да отнеме и месеци.

„Имал съм вече няколко такива случаи на пациенти с тромбози. След снемане на анамнезата се оказва, че са преболедували коронавируса преди един, два или дори 6 месеца“, обяснява д-р Даскалов.  

Той информира, че са три основните, сериозни усложнения, които е установил в практиката си. Едното е тромбоза на централната вена на ретината като следствие на микроемболизация , засилване на тромботичните процеси в малките кръвоносни съдове или увреждана на съдовата стена на капилярите, причинени от вируса SARS –CoV-2. Всичко това довежда до запушване на централната вена на ретината или неин клон, което клинично се изявявя с влошаване или дори загуба на зрението

При инфаркт на зрителния нерв се запушват малките кръвоносни съдове около изхода на зрителния нерв, което причинява исхемична оптикопатия (инфаркт на зрителния нерв) - частичен или пълен  и  може да доведе до частична или практическа  слепота.

„Очната емболията – запушването на централната артерия на ретината  пък е остро драматично състояние, при което човек изведнъж усеща, че пред очите му се спуска тъмна пелена“, разказва офталмологът. Първосигналната реакция на пациента е да помисли, че е колабирал. След 10 минути обаче той установява, че не е колабирал, а просто не вижда. Най-честата причина за очната емболия са ритъмните нарушения на сърцето в следствие на коронавируса, а също и засилването на тромботичните процеси (увеличаване адхезията на тромбоцитите, или увреждането на съдовата стена). Тези микроемболи запушвайки централната артерия на ретината предизвикват инфаркт и съответно хипоксия на ретината. „Състоянието е изключително спешно и  ако до 6-ия час не успеем да отпушим засегнатия кръвоносен съд, зрението се губи“, предупреждава д-р Даскалов.

Лекарите в Обединеното кралство, където Омикрон първо се разпространи масово, алармират, че при тази разновидност проблемите с очите могат да бъдат не само постковид синдром, но и предиктор, че човек е носител на заразата. В 11% от случаите, зачервяване на окото или развитие на конюнктивит е първият симптом, далеч преди човек да вдигне температура или да получи треска. Особено при млади, ваксинирани хора, това може да остане и единственият симптом, че са носители на вируса. „Този факт може да помогне за ограничаване на заразата. Ако в сегашната обстановка някой около вас е със зачервено око, дори и нищо друго да му няма, имайте едно наум“, предупреждава д-р Веселин Даскалов.

И припомня, че още от началото на пандемията лекарите са с особено внимание върху връзката между коронавируса и очите. Един от първите специалисти, които се опитаха да предупредят света за COVID-19, беше китайският офталмолог от Ухан Д-р Ли Ванлинг, който най-вероятно се е заразил от безсимптомен пациент с глаукома.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cnBQ


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...