!
Неделя, 14 Април 2024
02
апр
 

Д-р Виолета Азис: Все повече хора търсят активно психологична помощ и са наясно с ползите от този вид подкрепа

Центърът предлага възможност за професионални стажове както на обучаващи се клинични психолози, така и на практикуващи специалисти от други специалности

Вторник, 02 Април 2024 | 16:10:05 Невена Попова


Д-р Виолета Азис е клиничен психолог и ръководител на Центъра за психологична помощ в УМБАЛ “Лозенец”. Има докторска степен по Kлинична психология от СУ “Св. Климент Охридски” в областта на психосоматичните заболявания.

Д-р Виолета Азис е клиничен психолог и ръководител на Центъра за психологична помощ в УМБАЛ “Лозенец”. Има докторска степен по Kлинична психология от СУ “Св. Климент Охридски” в областта на психосоматичните заболявания. Психодрама терапевт и специалист по групова динамика към Институт по психология на групите и Австрийската асоциация по групова динамика и групова психотерапия (ÖAGG). Сертифициран практикуващ Tele'Drama специалист – към международния ITI институт - единствената легитимна световна организация за обучение на специалисти за работа онлайн.

Преподавател към магистърска програма по Клинична психология на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ .

От 2010 г. работи като клиничен психолог в УМБАЛ “Лозенец“. Консултира хоспитализирани пациенти във всички отделения на болницата - пациенти с психосоматични оплаквания, преди и след кардиохирургични и други тежки операции, онкологични пациенти, болни на хемодиализа, преди и след чернодробна и бъбречна трансплантация, както и семействата и близките на пациентите.

Д-р Азис, у нас разкриването на центрове за психологична помощ към болниците не е честа практика. Какви са ползите за пациентите и персонала на болницата, когато в нея има такава специализирана структура?

Всъщност все по-честа практика е в болниците да има психолог или екип от психолози, които да работят с лежащо болните пациенти и с персонала на болницата. Всеки може да се възползва от този тип подкрепа, било то когато му предстои операция или интервенция, раждане или по-дълъг престой в болницата, но също така и по всеки един въпрос.

От няколко месеца ръководите центъра, който разкри Университетска болница „Лозенец“. Какво показва Вашият опит – какви пациенти са по-склонни да се доверят на психолога – като възраст, пол, ниво на образование, диагноза, вид лечение? Търсят ли помощ родители на деца, имате ли колаборация с Детска клиника?

Центърът в този състав действа повече от година под мое ръководство, а в болницата съм над 10 години.

Не мога да посоча един единствен профил на пациент, бих казала, че зависи от много фактори, но все повече хора търсят активно психологична помощ и са наясно с ползите от този вид подкрепа. А на въпроса за родителите – да, търсят помощ и проявяват инициатива. Ежедневно взаимодействаме с всички клиники и отделения в болницата, в това число и Детската клиника.

Не е тайна, че медицинските професии са съпътствани от сериозен и постоянен стрес. Търсят ли помощ медиците от психолозите?

Да, търсят помощ и се обръщат към нас по повод пациенти, във връзка с отношенията в екипите, но също и по лични въпроси.

Как е организирана дейността на центъра, как са подбрани психолозите, които работят в него, кои подходи в психологията и психотерапията се прилагат?

В екипа, освен мен, са и колегите Здравка Анина – психолог и психотерапевт и Любомир Драганов – психолог и групов аналитик. И двамата са професионалисти с дългогодишен опит в различни сфери на психотерапията и консултирането. Всеки от нас е обучен в различно направление. Работим с всички възрасти, водим групи за подкрепа на различни пациенти. Повече информация за центъра и за екипа можете да откриете на нашия сайт – www.psycholog.bg. Всеки може да запише час при някой от нас тримата през кол центъра на болницата или през платформата Superdoc, където са видими графиците на специалистите.

Разкажете накратко какво е постигнатото в едно направление, в което болница „Лозенец“ има традиции от години - трансплантационната психология?

Началото на Трансплантационната психотерапия и консултиране като практика в България е поставено в болница „Лозенец“, както Вие споменавате. Неин създател е професор Румяна Крумова-Пешева, която към момента ръководи магистърската програма по Клинична психология в Софийски университет „Климент Охридски“ и с която активно взаимодействаме. В болницата се провеждат стажове на студентите от няколко магистърски програми в университета в рамките на тяхното обучение. От скоро въведохме продължаващо обучение за онези, които имат желание да допълнят своя клиничен опит и след завършването си, както и за специалисти и професионалисти от здравните професии. Цялата информация отново е подробно описана на сайта на центъра.

Какви са насоките, в които ще се постараете да развивате центъра в близко бъдеще?

Имаме много идеи и инициативи, които са в процес на развитие. Най-актуални към момента са групите за бъдещи родители, както и родители на новородени деца. Групите се провеждат както на живо в болницата, така и онлайн за тези, които нямат възможност да се включат присъствено. Подробности за участие има на сайта на центъра, както и телефони и имейл за връзка.

Друга съвсем нова инициатива и възможност за специалистите са професионалните стажове, за които споменах по-горе. Програмата е интересна и разнообразна. Включва теоретични и технически модули, свързани със спецификите на работата на психолога и психотерапевта в болница, както и разбира се практика във всички соматични отделения.

В бъдещите ни инициативи са заложени проекти за групова работа с различни пациенти, както и колаборации във връзка с развитие на психосоматичната практика в България.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tq3k


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...

Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа
14.04.2024 09:59:20

Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа

Един нов случай на COVID за последното денонощие показва Единния информационен портал. Случаят е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...