!
Неделя, 19 Май 2024
03
февр
11
 

Д-р Виткова: Дефицитът на кадри в ТЕЛК е ужасяващ

Политиците трябва да се обединят, за да има промени в здравеопазването като цяло, смята Пенка Георгиева

Петък, 03 Февруари 2023 | 10:59:12
11

Последните нормативни промени, свързани с ТЕЛК несъмнено имат своите положителни страни, но е важно да се подчертае, че основният проблем си остава липсата на кадри за ТЕЛК комисиите, което затруднява неимоверно работата им. Това заяви пред БНТ бившият

Последните нормативни промени, свързани с ТЕЛК несъмнено имат своите положителни страни, но е важно да се подчертае, че основният проблем си остава липсата на кадри за ТЕЛК комисиите, което затруднява неимоверно работата им. Това заяви пред БНТ бившият здравен министър д-р Мими Виткова.

„Там дефицитът на кадри е отчайващ, и ако не се попълни той, ако не се подобри организацията, каквито и мерки да вземаме ситуацията ще си остане същата“, категорична бе тя.

„Гражданите сами трябва да си подготвят документите, а те на могат сами, защото не са компетентни, личните лекари са тези, които трябва да ги насочат какви документи да подготвят.

Ето защо се обръщам към сдружението на общопрактикуващите лекари – нека да си подготвят инструкция, да си опреснят информацията, за да улеснят хората“, призова Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации „Заедно с теб“.

В допълнение тя поясни, че представянето само на епикризи не е достатъчно, необходим е пълен набор от документи с оценки на специалисти, за да бъде изрядна документацията, според изискванията на ТЕЛК комисиите.

Личните лекари имат компетентност да насочват хората и това е изключително важно, подчерта и д-р Виткова.

„Нормативно има добре решения, големият проблеми е в организацията. Дефицитът на кадри е ужасяващ“, подчерта тя.

„Дори и в центъра на София няма комисии и се насрочват дати за месец април“, подкрепи думите й Пенка Георгиева.

Ниското заплащане, но най-вече „оголването“ на страната откъм кадри са основна причина за тази ситуация, каза д-р Виткова и допълни, че тя е следствие от концентрирането на лечебни заведения, респективно на медици в 3-4 града на страната, при което периферията на практика остава лишена от всичко.

„Ние вече не можем да направим профилактика на млади хора в големи градове. Това са проблеми в Смолян, в Силистра, в Търговище, във Видин. Това са областни градове, в които цели профили на медицината ги няма“, каза д-р Виткова, която работи в частен здравноосигурителен фонд.

Тя даде положителна оценка на регламентираното участие на РЗИ в цялостния процес по освидетелстване и припомни, че наистина има сигнали за корупция в комисиите.

Много често корупцията е в региони с висока безработица, където пенсията от ТЕЛК все пак е нещо, защото ако я няма, това означава глад, допълни д-р Виткова.

„Тази корупция е свързана с наместването на пластове на едно много ниско ниво“, коментира тя и посочи, че тези процеси не са изолирани от случващото се в държавата като цяло.

Според Пенка Георгиева е необходим по-добър контрол над работата на ТЕЛК комисиите и да се осигури по-добро заплащане за работещи в тях, за де се избегне вероятността от корупционни практика.

Погледнато в по-широк план, здравна реформа няма, защото политическата нестабилност е голяма, каза още Пенка Георгиева и призова политиците да се обединят в името на здравето на нацията, защото всички сме пациенти.

„Напротив, ние казахме, че пазарът ще реши проблемите в здравеопазването и сега виждаме какво стана. Системата на здравеопазване никъде в света не е класически пазар и това трябва да го разберем всички. Здравеопазването е част от системата за национална сигурност на една страна, а проблемите трябва да се решават в обществен интерес“, заключи д-р Мими Виткова.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
r7bs

Elf 10.02.2023 10:56:28

Vitkova ne e chovek.Tia e ,,Homo Sovietikus,,/Shimpanze/

аз им 04.02.2023 18:12:35

Точно свободният пазар в медицината ще реши всичко, другарко Виткова! А твоят изкривен комунистически пазар. Комунистка, ама начело на капиталистическо дружество Далл Богг!

Анти Виткова 04.02.2023 00:23:06

Точно при Мими Виткова се забатачиха проблемите — за да специализира един млад лекар му искаха да си плаща, да работи и дежури без заплащане и то в рамките на цели четири години. Съответно лекарите тръгнаха на Запад, независимо че не им се приравняваха автоматично дипломите както сега. А сега е лесно, навън ги чакат като топъл хляб. А тук... Тук кучета ни яли. Благодарение и на тази, дето сега се дуе по телевизиите.

аз 03.02.2023 14:43:58

Дъртата комунистка Виткова като беше министър обяви няколко нулеви години за специализация! Така остави много млади, кадърни и желаещи да учат лекари без специалност!

чукча 03.02.2023 12:58:55

Докога през ТЕЛК ще минават хора, които се извън трудоспособна възраст? Има си пенсионна възраст по закон и се предполага, че над нея човек не може и не бива да работи. До 18г. също не се очаква децата да работят за да се оценява трудоспособността им. Защо цялото пенсионерско войнство трябва да минава през ТЕЛК???

Лекар 03.02.2023 13:45:09

Не става дума за пенсиониране и трудова дейност в тесен смисъл. А за автономи на ежедневните дености. Отговор на въпроса защо да преминава през ТЕЛК: Защоно има неразбиране на социланата работа и социалната медицина. Затова! Преди да се изказва човек трябва да има знания по въпроса. Чувствата не вършат работа. Бъдете здрав!

Гост 04.02.2023 10:29:17

Ти глупако, лекар с комунситическата специалност Социална медицина не си видял изобщо опита на Европейските държави, където НЯМА ТЕЛК и подобна инститтуция от Соца. Там тази работа се върши от социланите служби и не натоварват здравната ситема с трупане на диагнози , лъжите и симулантите свързани с освидетелстване за да получат някакава социална помощ. Сигурно си някой от тъпаците в НЦОЗА,нали ? С дисертацийките от които няма никой нужда , нито носят някаква полза за здравното дело, просто хранилка за некадърици с титлата д-р

Гост 03.02.2023 14:15:27

Тогава да си преминат към социалните, както е навсякъде по света. Пенсионерите се редят за социални придобивки в размер на 20-тина лв. и освобождаване от потребителската такса в размер на 1лв.!

аз 03.02.2023 14:46:07

Не за 20-тв лв,а за времето, което изяждат на действително нуждаещите се работещи!

Колега 03.02.2023 14:28:50

На пенсионерите ли завидяхте? До там ли опряхте - до 20 -те лв. социални на пенсионерите? Болестта има социален аспект - това е смисълът.

Гост 03.02.2023 11:36:22

Нека да си подготвят инструкция, да си опреснят информацията, за да улеснят хората“, призова Пенка Георгиева ---------------> Алоо лелке, то за ТЕЛКЙ си има онлайн подаване на документи от ОПЛ от 3 (три) години вече ,какво си тръгнала ти да учиш какво да правят лекарите след като има нормативни документи за това. Нещастни ,неграмотни същества. А вместо да търсите лекари за ТЕЛК ,които няма да намерите, променете си законодателството ,защото ТЕЛК като българското недомислие (от соца) няма в нормалната Европа в нито една страна на ЕС. Там социалните служби си вършат тази работа без да натоварват здравната система. Социални добавки се получават там не за диагноза ,а за ниво на доходи


Всичко за коронавируса
Още новини
Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив
18.05.2024 11:45:28

Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив

При огромен интерес преминаха безплатните прегледи на сърцето, организирани от УМБАЛ “Свети ...

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ
18.05.2024 10:59:29

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри два теста за самостоятелна употреба ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...