!
Понеделник, 22 Юли 2024
17
март
1
 

Д-р Вълков: Няма бум на инфекциозни заболявания в сравнение с пред-COVID периода

Петък, 17 Март 2023 | 10:15:01
1

„Не може да се каже, че отчитаме бум на варицела, скарлатина или респираторни инфекции. Има повишена заболеваемост спрямо някои респираторни инфекции, но тази повишена заболеваемост е отнесена само към предходните няколко години. Тоест епидемиоло

„Не може да се каже, че отчитаме бум на варицела, скарлатина или респираторни инфекции. Има повишена заболеваемост спрямо някои респираторни инфекции, но тази повишена заболеваемост е отнесена само към предходните няколко години. Тоест епидемиологичните мерки по време на пандемията задържаха разпространението на други вирусни заболявания и затова се отчитаха занижен брой заразени с други инфекции, различни от COVID-19“.

Това каза д-р Трифон Вълков, инфекционист от Инфекциозна болница в София и Катедрата по инфекциозни болести към МУ София, в подкаста на БНР „В центъра на системата“.

По думите му данните за първото тримесечие на 2023 г. са съотносими към тези в годините от 2017 и 2018 г., тоест преди COVID-19 да стане водещо заболяване.

Д-р Вълков посочи, че РЗИ е институцията, която при увеличен брой заразени в големи колективи, училища или детски градини, може да наложи карантиниране и забрана за посещение, или носене на лични предпазни средства, каквито бяха наложени от Министерството на здравеопазването по време на пандемията.

„Прави впечатление, че в момента основно от скарлатина, варицела и грип боледуват преобладаващо малките деца. Заразяването става в колективите – детски градини, детски ясли, училища. Сега на родителите им прави впечатление и са по-тревожни, защото няколко години децата не се срещаха толкова често с вирусите и бактериите, и сега с края на пандемията те са по-изнежени и е нормално по-често да се разболяват. В периода, в който те бяха ограничени, се създаде предпоставка за развитие на голям брой възприемчивост, тоест децата не обменяха помежду си вируси и сега това избуя и вместо детето да кара нещо на два-три месеца, то кара по две-три неща на месец“, обясни д-р Трифон Вълков.

При скарлатината, която е бактериална инфекция, хората трябва да знаят, че могат три пъти да се разболеят. След това имунитетът е до живот. „Антибиотична профилактика не може и не трябва да се прави, а антибиотик трябва да се приема само при диагностицирана с изследване инфекция и с проявени симптоми“, подчерта д-р Вълков.

Той изясни също, че не може да се говори и за по-висока заболеваемост от варицела от тази в периода преди появата на коронавируса. От друга страна това, което се наблюдава като протичане на варицелата, по нищо не се различава от това, каквото е било в миналото, отбеляза специалистът.

„Моето мнение е както и на други колеги – щом има възможност, да се ваксинирате срещу варицела. Защото при нас идват тежки случаи, рядко се наблюдават смъртни случаи, но нищо не е изключено. Всяка бактериална инфекция протича тежко, има усложнения, както е при скарлатината. Такъв едни щам може да протече с тежки усложнения, засягащи вътрешните органи като опорно-двигателния апарат, сърце, централна нервна система“, допълни още д-р Вълков.

Целия епизод на подкаста може да чуете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6tBJ

Gost 17.03.2023 13:09:56

Вълков що не си гледаш пациентите и да оставиш епидемиолозите да кажат има или няма увеличение на скарлантината и варицелата.


Всичко за коронавируса
Още новини
Столична лекарска колегия - с инициатива в помощ на пенсионираните лекари от София
22.07.2024 17:46:20

Столична лекарска колегия - с инициатива в помощ на пенсионираните лекари от София

Столична лекарска колегия създаде нов фонд “Помощ Пенсиониран лекар”, съобщиха оттам. ...

ПП-ДБ с план срещу демографската криза
22.07.2024 17:16:40

ПП-ДБ с план срещу демографската криза

План за справянето с демографската криза са разработили от ПП-ДБ заедно с екип от експерти. Това ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...