!
Понеделник, 15 Април 2024
22
дек
11
 

Д-р Галинка Павлова: Политиците отново вкупом съгрешиха

Петък, 22 Декември 2017 | 11:17:47
11

„Много са причините за недоволството на българските лекари, медици, сестри и пациенти, но има три конкретни повода. Единият от тях, точно както и при зъболекарите, това е рамковият договор. И нека да кажа това, че към днешна дата все още няма ста

„Много са причините за недоволството на българските лекари, медици, сестри и пациенти, но има три конкретни повода. Единият от тях, точно както и при зъболекарите, това е рамковият договор. И нека да кажа това, че към днешна дата все още няма стартирал преговорен процес между БЛС и надзора на Здравната каса. Това е безпрецедентно.“ Това заяви зам. председателят на Лекарския съюз д-р Галинка Павлова пред БНТ вчера.

Тя поясни, че стартът преговорите в работните групи на Касата винаги е бил октомври-ноември на предходната година. „Многократно сме изпращали нашите покани, оповестихме работните групи, настоявахме да почнем преговорите, изпратихме текстовете, по които искаме да работим. Само да кажа, че вчера в 13:20 ч. ние получихме покана. Начало на преговори – 14:00 ч. на адрес „Кричим”, с извънболнична помощ. За нас това е подигравка. Това е несериозно отношение към преговорния процес, това е симулация на желание за преговори“, каза д-р Павлова. По думите й това поведение показва, че представителите на Здравната каса на практика не желаят да преговарят.

Д-р Павлова поясни, че това може да е по няколко причини – или от Касата са експертно неподготвени и нямат експертен потенциал или имат дадена такава директива. „Не знам от кого, може би от Финансово министерство. Факт е, че фармацевтите са напуснали възмутени от това, което се случва. Така че приемам това, вероятно по всякакъв начин преговорите да се бавят, да има обструкция по преговорите, защото когато няма преговори, а те трябва да приключат най-късно с готов текст до 10 февруари, тогава едностранно касата ще договори и ще постави правила с решение“, каза тя.

„Единствената цел е икономия на средства от здраве, защото разходите в здраве са инвестиции, не са разходи, но това не го разбират“, допълни още д-р Павлова.

Тя попита още защо в парламента е паднал само мораториумът върху лекарствата, но не й мораториумът върху новите дейности? „Получава се отново двоен стандарт. И всъщност под натиска на улицата и емоцията се вземат решения, а не под силата на разума, не под силата на експертното мнение на Лекарския съюз“, каза д-р Павлова. „Лекарствата сами по себе си не лекуват. Забележете, ние с мораториум върху нови дейности забраняваме инвестициите в лечебните заведения. Ако аз като един работодател на една болница искам да въведа нова дейности, нова технология, нов иновативен метод на лечение, и закупя тази апаратура, и наема и договоря отношения с лекар от друга болница да дойде да работи в моята, няма да мога да сключа договор със Здравната каса. Защото това се явява нова дейност. Разбирате ли двойния стандарт?“, попита тя.

„Опозицията казваше – да, прави сте, ще го поднесем, ще го внесем в зала. Но в зала се е гласувало изцяло закона за бюджета на Здравната каса, без да се гледат текстове. И затова изобщо не можаха тези текстове да се коментират. Това е днешното наше разочарование. Знам, че с тези думи ще нагнетя отрицателно отношение към съсловната организация, защото истината боли и не е хубаво да се чува, политиците не обичат да чуват истини. Защото всички заедно отново вкупом съгрешиха. Защото те не подложиха на прегласуване и на отмяна на този мораториум“, каза още д-р Павлова.

Д-р Галинка Павлова беше категорична, че третата причина за масовото недоволство от състоянието на здравната система отново е въпросът с надлимитните дейности. „Имаме официално писмо от НАП, където се казва, че са събрани 124 млн., забележете, надсъбрани здравни вноски, които са влезли в бюджета на Здравната каса. И днес ние питаме – тези пари къде отидоха, как се разпределиха, с какво решение на надзора, за какво се оползотвориха тези пари. В същото време касата не е разплатила към болниците и тази година, за трета поредна година, около 50 млн. се очертава, любимият израз, надлимитна дейност. Израз, който означава – извършена дейност, реално отчетена, ние сме помогнали на някой нуждаещ се, призната е от Касата, но Касата е решила, че няма да я плати. В неофициален разговор получихме отговор, че тези пари са свършили. И те отидоха за погасяване на задълженията към лекарства. Ето, забележете – към лекарствата ще издължим всичко, но българските лекари, когато работят и медицинските сестри и на Коледа, когато те преглеждат вероятно в надлимит, защото лимитът вече е изчерпан, този труд няма да им бъде заплатен. И всъщност това са проблемите. И затова ни боли. Защото нещата отиват на зле. Затова са, ако щете, и фалитите на болниците. Затова колегите от общинските болници искат да напуснат. И това много скоро ще се случи. Ще се случват протестни действия. Това не е заплаха“, каза д-р Павлова.

Та допълни, че хаосът в системата е факт. „Нещата някак си, забележете, във всички посоки излязоха от контрол. Нека да погледнем Министерството на здравеопазването. Няма стандарти, няма пакет дейности – наредба, наредбата за диспансеризация трябва да се промени, наредбата за достъп трябва да се променя. Това има отношение към преговорния процес“, завърши зам. председателят на БЛС. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4VJs

питащ 04.01.2018 12:32:32

А честито Галинке, и на тебе, и на Грозев и на оная шушумига главен секретар, и на професора дето фирмата му надхвърля 70 хил. лв. приходи, та се чуди какво да фалшифицира та да взима и взима, взима...даже и на оня дългия Йорданчо честито - ВДИГАТ ВИ СЕ ОГРОМНИТЕ ЗАПЛАТИ С ОЩЕ НАГОРЕ ЗАЩОТО МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА СТАНА 510 ЛВ. ИМАТЕ ЛИ МОРАЛ ДА СЕ ОТКАЖЕТЕ ДА ПРИБИРАТЕ ОТ НАШИЯ ЧЛЕНСКИ ВНОС, ЗА 3 ПЪТ ОТКАКТО СТЕ ВИЕ ВИ СЕ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ,АМА ПОНЕ НЕЩО ДА БЯХТЕ СВЪРШИЛИ ОСВЕН ДА ОБИКАЛЯТЕ СВМЕТА, ПАК С НАШИТЕ ПАРИ.ОТВРАТЕН СЪМ ОТ ВАШАТА НЕЧИСТОПЛЪТНОСТ

willy 02.01.2018 12:28:08

Галинка отдавна се пъне да доказва субстанция , но не и стига пипето. Такива изрази като"реформа се прави с пари" показват липсата на разбиране. Останалото се състои от камуфлажни приказки , имитация на активност и загриженост. Ако нещо прави разлика в здравеопазването ,това е КОЙ ПЛАЩА И КОЙ ИЗБИРА! И ефектът е моментален... и многопосочен-дисциплинира и пациенти и лекари и собственици на лечебници и е за добро. Гарантиран резултат-знаещи и мотивирани медици, по-качествена медицина , по-рационално разходване на средствата, по-добро стопанисване. Накратко -преход от ритуална към по-съдържателна здравеопазна дейност. Да сте чули от БЛС споменаване на доплащане / по-точно право за изискване на доплащане/? Междувпрочем както е в образеца на нашата "система"- Австралия. Веднага ще се изсипят куп аргументи-хората са бедни , не е политически целесъобразно. Аз наблюдавам как "бедните" пълнят количките догоре в хипермаркетите, но и за истинските бедни има решение-безплатни ваучъри и възможност да избират, като спомагателна социална мрежа. Накратко БЛС е много далеко от такива идеи и даже се питам кое надделява от неговото съществуване-ползата или вредата.

не думай смешки вили 04.01.2018 01:09:44

Не знам защо на Галинка да не и стига пипето?Твоето изакване по темата говори за липсата на пипе у тебе,но за сметка на огромни интереси. В близката ни Австрия,а също и в Австралия публичните обществени средства от здравно-осигурителния фонд се харчат само за държавни болници и извънболнична дейност.Не като тука. В частните болници отиват богатите,допълнително осигурените,застрахованите. В милата ни родина НЗОК плаща най-много от парите на частни структури.По същия принцип беше променен и Закона за образованието и вече държавата ще плаща на частни училища.Защото и частните болници и частните училища в България са собственост на мутри.

един 25.12.2017 22:53:41

освен че си смешна, си и жалка! и още си нагла, алчна,безпардонна и неграмотна.Всичкото дето го приказваш е тъпо, по-тъпо,най-тъпо и са празносовни брътвежи защото не знаете какво да правите. А даже и липса на вкус към всичко останало, защото хич не си за тая блузка.................................

Който 30.12.2017 12:51:13

Какво глупаво е казала. Напротив доста верни неща е казала жената. Кажи според тебе кое от казаното е глупаво.

лекар 26.12.2017 13:39:15

Един идиот си ти,не си никакъв лекар!Как ченгета като теб налазиха специализиран форум,толкова сте нагли вече...За теб е важно каква била блузката ,очилата,дрънкаш с празната си глава глупотевини.Хубаво ти е на тиквената хранилка,но ще свърши и ще ти се наложи да работиш!А ти нищо не можеш.За плюене се плаща сега,но дали ще е така вечно?

ДО ЛЕКАР 26.12.2017 19:40:21

а ти си сигурно синчето на оная тъпанарка, дето само глупости ръси и се прави на циркаджийка навсякъде където се появи с бляскави обущета, с джувки по ръцете, със сребърничко, със златничко......кич мислене, кич дрешки, кичомутренски образ отгоре до долу...Ама щом ти харесва - твоя е ! Просто да се маха от лекарския съюз и да си ходи в циганското ДКЦ на Варна, там си е баш за нея!!!!

Гост 24.12.2017 18:34:29

Коментиралите преди мен са платени олигофрени от властта. Протестът ми срещу системата и на съпругата ми като лекари ще бъде чрез напускането на тази Мутроландия.Това вече е неприемливо и повече няма да финансираме с труда си разкапаната система. Мястото,отредено ни от обществото и манипулаторите чрез медиите не ни удовлетворява,нито пък жалките заплати.Никога повече рамкови договори,безплатни задължения и зеленчуци на екрана. Само Господ може да помогне вече на здравеопазването и на обрулената псевдодържава. Весели празници,ако ви е весело!

лекс 24.12.2017 21:36:36

Присъединявам се, колеги. Всичко отива по дяволите. Изглежда в българия да си медик е само наказание,оцеляване,мазохизъм и прецакване....защо ли? Не си струва човек да си харчи здравето и живота за такова общество и държава. Бъдете силни и здрави ,колеги........и опитайте в чужбина.

Гост 22.12.2017 13:17:50

Какъв е този outfit, д-р Павлова? Да не си в модно предаване?

БГ 22.12.2017 12:05:09

Ами в армията така се действа д-р Павлова, задачите се дават от днес за вчера. Ти бъди рахат, че не са ви мобилизирали все още.


Всичко за коронавируса
Още новини
Откриват хеликоптерната площадка на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“
15.04.2024 11:51:44

Откриват хеликоптерната площадка на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

В областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново днес ще бъде открита хе ...

Проф. Христова: От години у нас няма тежки случаи на Лаймска болест
15.04.2024 11:06:35

Проф. Христова: От години у нас няма тежки случаи на Лаймска болест

„Организация за пръскане срещу кърлежи има. Действително тази година малко набързо свърши з ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...