!
Понеделник, 15 Юли 2024
14
юни
4
 

Д-р Георгиева: Ендоскопската субмукозна дисекция може да спести тежки хирургични операции на дебелото черво

Сряда, 14 Юни 2023 | 17:22:12 Невена Попова
4

Д-р Виктория Георгиева завършва медицина в МУ - София през 2017 г.През 2020 г. завършва магистратура по специалност „Обществено здраве и здравен мениджмънт“, също в МУ - София. От 2018 г. д-р Георгиева е част о

Д-р Виктория Георгиева завършва медицина в МУ - София през 2017 г.През 2020 г. завършва магистратура по специалност „Обществено здраве и здравен мениджмънт“, също в МУ - София.

От 2018 г. д-р Георгиева е част от екипа специалисти на Отделението по гастроентерология към УМБАЛ „Лозенец“. Придобива специалност по гастроентерология през 2022 г. От същата година е хоноруван асистент към Медицински факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ за чуждестранни студенти.

Има многобройни участия в обучителни курсове във водещи европейски клиники.

Днес разговаряме с нея за участието й в практическо обучение по ендоскопска субмукозна дисекция върху живи свински модели - ЕSD.   

Д-р Георгиева, разкажете за новите енодскопски методи, за които бяхте на обучение? Кои са предимствата им, познат ли е този подход у нас?

Бях на практическо обучение в Атина по ендоскопска субмукозна дисекция (ESD) върху живи свински модели. Това е метод в терапевтичната ендоскопия, който се прилага за премахване на повърхностни гастроинтестинални неоплазми. При ESD се осигурява „en-bloc“ резекция (отстраняване на цялата туморна формация) независимо от размера ѝ. Така се ексцизира само неопластичната лезия и се запазва съответният орган. Тази техника се използва най-вече в Япония, но започва постепенно да навлиза и в Европа.

Какво представлява тази процедура?

Характеризира се с три стъпки: инжектиране на течност в субмукозата за отделяне на лезията от мускулния слой, циркумферентен разрез на лигавицата около лезията и последваща дисекция на съединителната тъкан на субмукозата под лезията. Така се ексцизира единствено променената лигавица без да се нарушава целостта на органа. Използва се при повърхностни неопластични лезии на стомах, хранопровод, дебело черво и ректум. Разбира се подборът на пациенти, подходящи за тази процедура, е строг и се базира на гайдлайните на Японската асоциация за стомашен карцином и Европейската асоциация по гастроинтестинална ендоскопия.

 Участвали сте в различни обучителни курсове във Вашата клинична област. Прилагате ли вече това знание в практиката си?

Ежедневно. Например бях на обучения по чернодробна еластография и контраст-усилена ехография в Тимишоара, Румъния, което прилагаме в Отделението по гастроентерология. Обучителните курсове дават възможност за черпене на информация директно от най-добрите специалисти в областта, за научаване на правилната техника и тънкости в съответната методика. Всеки един курс, на който съм била, ми е дал безценни знания и умения.

Имате непосредствени впечатления от нивото на диагностичната и интервенционалната гастроентерология в много развити страни. Съпоставимо ли е то с нивото у нас?

В България има страхотни специалисти, които се занимават с диагностична и интервенционална ендоскопия. Разликата е, че в повечето други държави обучението е строго регламентирано по етапи и достъпно за всички. Всяка нова техника се учи първо на макети, след това на животински модели и чак след това се прилага на хора. Докато у нас, ние сами трябва да търсим къде да се обучаваме и най-често единствената възможност за това е в чужбина.

Какви методи бихте искали да въведете в отделението в близките месеци?

Ендоскопската субмукозна дисекция се осъществява в единични центрове в България. Въвеждането на тази методика в Отделението по гастроентерология в Университетска болница „Лозенец“ ще даде възможност на пациентите, нуждаещи се от тази процедура, да имат по-лесен достъп до нея. По този начин биха се избегнали тежки хирургични интервенции с отстраняване на целия засегнат орган от неоплазията, което би намалило качеството на живот.

Снимка - личен архив: Д-р Виктория Георгиева с проф. Арджун Кох в Experimental – Research Center ELPEN, Атина, Гърция.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
h3FJ

Стар хирург 15.06.2023 19:48:50

За наш Ганьо никакви нови щадящи методики, само отворени операции и възстановяване по един месец в реанимация. Хем докторът спокоен, хем Ганьо доволен!

п.орнхъб 15.06.2023 08:08:15

Дали е провеждала практически занятия в луксозния апартамент на последния етаж, например "устни"?

МНЕНИЕ 14.06.2023 22:48:43

"Ендоскопската субмукозна дисекция........." МНОГО МИ НАПОМНЯ МНОЖЕСТВОТО, НАТРАПЧИВО РЕКЛАМИРАНИ, ВИСОКО ТЕХНОЛОГИЧНИ ИНОВАЦИИ В МЕДИЦИНАТА ЦЕЛЯЩИ ИЗТОЧВАНЕ НА ЗДРАВНАТА КАСА, А И НА ПАЦИЕНТИТЕ, ЗАЩОТО ЩЕ СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ КАСАТА И ЗДРАВНИТЕ ФОНДОВЕ НЕ ПОКРИВАТ ПОЧТИ НИЩО ОТ ПЪТЕКАТА ПО ТАЗИ ДЕЙНОСТ. А Д-р Виктория Георгиева да внимава с проф. Арджун Кох в Experimental – Research Center ELPEN, Атина, Гърция, след специализацията да не се окаже захвърлена непорочно заченала!

Пациент 14.06.2023 23:08:44

Мой съученик ми се оплака, че вместо класическа операция за отстраняване на простатата, му предложили НАХАЛНО РЕКЛАМИРАНАТА ТУР/ транс уретрална резекция/, за която доплатил 4000 лв. След три месеца пак се "задънил" - нова ТУР и нови 4 000 лв. След три месеца пак, след което, най-после, му направили БЕЗПЛАТНО ПО КАСА, класическо отстраняване на простатата, с открит достъп през корема. Комерсиализацията изкриви медицината и изхвърли от нея всякакви добродетелни принципи!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нито един нов случай на морбили за миналата седмица
15.07.2024 17:22:41

Нито един нов случай на морбили за миналата седмица

След пет поредни седмици на регистриране на нови случаи на морбили у нас, за миналата седмица не ...

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница
15.07.2024 16:59:16

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница

От два месеца в болницата в Горна Оряховица има назначен психолог, който оказва подкрепа на пацие ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...