Петък, 07 Октомври 2022
27
февр
4
 

Д-р Георги Миндов:30% от българите нямат досег със здравната система

Не ми е известно да има пациент, санкциониран за това, че не ходи на профилактични прегледи

Сряда, 27 Февруари 2019 | 10:35:40
4

„Статистиката, изнесена след

„Статистиката, изнесена след изследване на Евростат, дава некоректни данни, тъй като населението на България е вече под 7 млн. души. Освен това 30% от българите всъщност нямат досег със здравната система, защото са в чужбина или са неосигурени“. Това каза пред БНР д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

Според цитираното изследване повече от 50 на сто от българите не ходят при личния си лекар.

„Реалният процент на хората, които не посещават общопрактикуващия си лекар, е около 20“, подчерта в предаването „Преди всички“ д-р Миндов. „Има глоби, но не ми е известно да има пациент, санкциониран за това, че не ходи на профилактични прегледи. Системата със санкциите явно не работи. Може би е добре да се разреши законово пациентът да отсъства 1 ден от работа, за да отиде на профилактичен преглед, тъй като за него са необходими изследвания, за които понякога са нужни 2-3 дни“, отбеляза д-р Миндов.

Той допълни, че в последните години личните лекари намаляват, няма интерес към професията, в големите градове вече се усеща осезаемо труден достъп до джипи. Практиките на лекарите са претоварени, поемат два или три пъти повече от нормалния капацитет, лекарите спират да записват пациенти. По стандарт достъпът до лекар е в рамките на 48 часа.

„Хората у нас са свикнали, без да си запишат час, да минат в същия ден при личния лекар. Това е феноменално, няма го никъде в Европа, особено при парите, които се отделят в сектора. А има трайна тенденция за  намаляване на средствата за първична помощ, вече сме на около 5% от здравноосигурителните плащания. Препоръките на Световната банка са до 2020 г. да бъдем с финансиране 12% от плащанията за здраве“, каза още д-р Миндов.

Той алармира, че със 144 души на ден намалява българското население. „Това е страшно и не се е случвало даже по време на война. Това е разликата между раждаемостта, смъртността и миграцията. Ако продължава тази трайна тенденция, в рамките на 100 години ще изчезнем напълно като нация“, каза д-р Миндов. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yYv*

Гост 27.02.2019 12:05:17

На фона на гръмогласните хвалби на Б.Б. ,че е дал 500 млн. лв. повече за здравеопазване през 2019 г.,регулативните стандарти на ОПЛ за І тримесечие на 2019 г. в цялата страна поголовно са намалени с около 25%. И това при наличие на тежка грипна епидемия и започваща такава от морбили!Абсолютни некадърници!

Гост 27.02.2019 12:30:11

Да и аз така забелязах махвайки с ръка полу-ядосано , полу 'знаех си' . Както обикновено шумните крясъци за подобряване на здравеопазването са тлъсти лъжи за пред медиите. Милиционери, ,сър …

БЛС-Въоръжено Крило 27.02.2019 11:15:22

Държавната келава касичка НЗОК обаче реално не е планирала финансови средства за хипотезата всички се явяват на профилактичен преглед , а едва за половината подлежащ контингент с надеждата да не дойдат на такъв преглед и да има икономии на средства. А знаем до какво водят икономиите в профилактиката - до запуснати заболявания, за които след това трябва троен ресурс за лечение на усложненията. Това са обаче реалностите на държавната 'грижа' за електоралната тълпа въпреки шумните лицемерни акции за профилактика на това и онова. А в унисон с тази държавна кочинка и другата държавна кочинка РЗИ не глобява пациентите. Нормален здравно-осигурителен фонд би държал на профилактиката и не би искал да плаща за усложнени заболявания. Не и апатичната фиктивна складово-счетоводна кантора на Киро Тефтера

Гост 27.02.2019 12:00:42

Мишоците Киро и Начева от петилетки не планират както трябва необходимите средства за извънболнична помощ и се радват на края на всяка година, че и така планираните не се усвояват, защото такава задача им е поставена. Тия двамата са за моментално изправяне пред съд за подронване националната сигурност на България в толкова важно направление като здравния статус на българските граждани!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Маджаров: Спешно  трябва да се приеме методика за разпределянето на средствата от икономиите и резерва на НЗОК
07.10.2022 15:47:35 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: Спешно трябва да се приеме методика за разпределянето на средствата от икономиите и резерва на НЗОК

С председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров от Zdrave.net разговаряхме за пр ...

След края на пандемията два пъти повече европейци се оплакват от лошо психично здраве
07.10.2022 14:58:45

След края на пандемията два пъти повече европейци се оплакват от лошо психично здраве

Броят на европейците, които определят психичното си здраве като  „лошо“ или &bdq ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...