!
Неделя, 03 Март 2024
24
ноем
10
 

Д-р Георги Цигаровски: Нека повече пациенти казват заслужено „Благодаря!“

Неделя, 24 Ноември 2019 | 09:30:00 Невена Попова
10

Д-р Георги Цигаровски е възпитаник на Медицинския университет в Пловдив през 1996 г. Придобива специалност „обща медицина“ през 2003 г. Започва кариерата си като терапевт в спешен кабинет, след това като участъков лекар в ДКЦ – 4 в Пл
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Георги Цигаровски е възпитаник на Медицинския университет в Пловдив през 1996 г. Придобива специалност „обща медицина“ през 2003 г. Започва кариерата си като терапевт в спешен кабинет, след това като участъков лекар в ДКЦ – 4 в Пловдив. Хоноруван асистент към Катедрата по обща медицина в Медицинския университет - Пловдив. От 2000 г. има собствена практика като общопрактикуващ лекар в сградата на ДКЦ - 4. Владее  английски и руски език. Зам.- председател е на Управителния съвет на Районната лекарска колегия в Пловдив. Член е на Българското Балинтово общество, на Сдружението на обучители и изследователи в България по обща медицина (СОИБОМ) и Българската асоциация по сексуална медицина (БАСМ). Д-р Цигаровски членува и в няколко международни професионални организации: International Society for Sexual Medicine (ISSM), European Society for Sexual Medicine (ESSM) и European General Practice Research Network (EGPRN).

Д-р Цигаровски, как избрахте медицината за своя професионална съдба?

Като ученик загубих близък човек от семейството. Исках да направя така, че близките на другите хора да живеят по-дълго и по-добре. Така се роди решението ми да стана лекар..

Носи ли Ви този избор удовлетворение и днес?

Да. Има и трудни моменти, но когато погледнеш над бумащината и мрънкането и помогнеш на някой – чувстваш се страхотно!

Какво  е това да бъдеш «петзвезден лекар»? Пояснявам – в електронната система за запазване на часове за преглед при Вас и оценка на пациентите, нямате нито един резултат по-малко от пет звезди. Как си го обяснявате?

Може да прозвучи много изтъркано, но се опитвам да направя всичко по възможностите си за всеки пациент, който наистина търси съвета и помощта ми.

Обявил сте, че приемате и нови пациенти. Какви хора Ви търсят, им ли сред тях и родители на новородени и малки деца?

Да, продължавам да записвам пациенти за семеен лекар. Те са на всякаква възраст – от новородени бебета на 4-5 дни, току-що изписани от родилното отделение до почти столетници.

Как преодолявате професионалния стрес – Вие самият и хората от екипа Ви? Всъщност може би е добре да ни разкажете и за колегите си, които са с Вас всеки ден?

Шегувам се, с пациентите си, че С Т Р Е С (5 букви) се преодолява с помощта на 5-те “С”: Сън, Спорт, Секс, Спокойствие, Силна храна. Опитвам се и аз да прилагам този съвет на практика. Когато мога ходя на фитнес, плувам. Участвам и в Балинтови групи.

Вие сте един от първите лекари у нас, които повярваха в смисъла и целите на идеята да бъде създадено Българското Балинтово общество? Какви според Вас са резултатите, които бяха постигнати от тази форма на общуване между медици?

Това не е просто форма на общуване. Това е метод за изучаване на взаимоотношенията между лекар и пациент, които се случват по време на медицинския преглед. Не видимите, а онези, подсъзнателните. Това, което се случва “между десните ни полукълба на мозъка”. Съчувствието и състраданието на лечителя, който поема част от болката на пациента, но след това не винаги знае, как да я “преработи” от една страна. И лечителят, който използва себе си като лекарство, давайки съвет, надежда, успокоение.Или просто като казва добра дума – тогава пациенти и колеги казват, че като излезеш от кабинета му и си наполовина излекуван. Всичко това, и още, и още… Балинтовият метод ни помага да направим “малка, но значима промяна”, а медицината-  по-човешка.

Накъде отива общата медицина в Европа и у нас - какво показват наблюденията Ви от последните години като експерт, ангажиран в изследванията на Европейската изследователска мрежа по обща медицина EGPRN?

Виждам три основни посоки на развитие. Едната е поемането на отговорността за все по-широката диференциална диагноза – практически между всички възможни заболявания при един първичен преглед. Както и непрестанната грижа за пациента и семейството му – от раждането да края на живота му, дори когато възможностите за активно лечение са изчерпани и са останали само палиативните. Втората посока е развитието на профилактиката. Принципът тук е не просто пациенти, които да бъдат лекувани, а хора, които искат да живеят по-добре, по-рационално, по-здравословно. И третото направление е свързано с технологично обновление - нови дейности и технологии ще навлизат в общата медицинска практика. Не е страшно, ще се справим!

И накрая искам да Ви помоля да пожелаете нещо на своите колеги – лекарите, които често българинът критикува, но без които не може?

Здраве! Скъпи колеги, бъдете здрави и усмихнати, спокойни и с вяра във възможността за промени към по-добро! И ви благодаря! Благодаря затова, че сте помогнали, когато аз или близките ми сме имали нужда от помощ - например апендицит, когато съм бил на 8 години! И нека повече пациенти да ви казват заслужено „Благодаря“!

 Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zZxg

Гост 25.11.2019 17:31:22

Ама вие постянно идвате такива бе.Много ербап по форумите,и кротки агънца пред кабинетите.

Питам 25.11.2019 18:45:35

Ти като си по-ербап на живо, напиши си името! Обещавам: няма да сме кротки агънца пред кабинета ти!!

Гост 24.11.2019 19:21:46

Наистина пациента е невеж прошляк некомпетентен мизерник лузер аутсайдер пълен сайдер както са и журналистите ако бяха някви щяха да бъдат лекари. Не сме длъжни на никого и на никой да даваме обяснение защо така сме лекували защо сме приели или не защо сме изписали нещо или не който не ни иска да се лекува сам. Не исках да го пиша. Ама ми дойде до гуша от Хикемяновци Nova tv ТИКВИ Даритковци и всякаква сволач.

Питащ 25.11.2019 14:32:28

Я си напиши името смелчаго, "лекарчо" и къде работиш , за да ти видим дипломата и да дойдем да се лекуваме платено при теб.

колега 24.11.2019 11:25:17

Д-р Цигаровски е един пример за лекар,който едновременно притежава професионална компетентен и добри академични качества. А към пациентите е винаги търпелив, вежлив и проявява емпатия.

Веселинова 24.11.2019 11:22:40

Драги ми докторе, просто прочетете писанията на Вашите колеги в сайта! Та те мразят пациента, нанавиждат го, за тях той е Андрешко, Нещастник, Навлек, Просяк, Плебей, защото не искал да плаща лелеяните от тях суми, определящи собственото им "величие". Докато Вие лекарите, не оправите тези диспропорции в здравеопазването, всички заедно ще вървим надолу!

Гост 24.11.2019 20:39:34

Taкива сте си.такива сте се родили,така минава жалкия ви никому ненужен животец и така ще си умрете.

Може, може... 25.11.2019 14:38:26

Животът ни да е жалък и ненужен, но в накаква степен достоен. Ние не протягаме като теб драги госте, просеща ръчичка като на евтина проститутка на околовръстното. Пък нека така си мрем, необслужени от подобна измет!

Гост 24.11.2019 21:12:12

Пич, отдалеч си личи, че си кръгла нула не само като човек, а и като лекар. Ще е радост за всички болни, ако такива тиквопитеците като теб спрат да практикуват или отидат да се правят на голямата работа в някоя Бяла страна.

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 25.11.2019 08:32:59

Що не вземеш да завършиш медицина, да сложиш стетоскопа и да покажеш на всички (до един) как трябва да стават нещата?


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...