Сряда, 19 Февруари 2020
09
юли
4
 

Д-р Гергана Николова: Когато се говори, че само докторите са виновни, проблемът няма да бъде разрешен

Вторник, 09 Юли 2019 | 12:58:15
4

„Над 44% от болничните листове са издадени от болници. Ние в БЛС отдавна говорим за проблема свръххоспитализации у нас. Много неща, като манипулации, изследвания и процедури, могат да се направят в доболничната помощ и в медицинските центрове, за

„Над 44% от болничните листове са издадени от болници. Ние в БЛС отдавна говорим за проблема свръххоспитализации у нас. Много неща, като манипулации, изследвания и процедури, могат да се направят в доболничната помощ и в медицинските центрове, защото в този момент човекът ще получи за един или за два дни болничен лист. Няма да се налага за скенер например, човек да стои 3 или 4 дни в болницата“. Това каза д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС в студиото на Канал 3.

Тя допълни, че ако някъде и някой има вредни практики в издаването на болнични листове, това не означава, че българският лекар лъже, когато работи. Д-р Николова призова, да не се бърка заплащането на болничния лист със становището на лекаря, че този човек е временно нетрудоспособен. Има наредба за временната натрудоспособност, която много хора не познават.

„Да речем, имам пациент, който е на три трудови договора. Когато му издам болничен, той го носи на три места. Изкривяването в данните ще продължи да се получава, защото аз имам все повече пациенти, които работят на две и три места, а човек не може да получи обезщетение за болест само от едното работно място.

Когато се говорят нещата, че само докторите са виновни, проблемът няма да бъде разрешен. Дори и да има лоши практики, ние като Лекарски съюз, не ги подкрепяме, ще се борим това нещо да бъде изкоренено“, допълни д-р Николова.

Зам.-председателят на БСК Димитър Бранков, който също участва в разговора по Канал 3, обясни, че има държави, в които първите три дни от болничния не се заплащат изобщо в рамките на 1 година. „Проблемът е реален, ние ще имаме над два пъти ръст на издадените болнични листове през тази година спрямо миналата. М.г. са издадени 2 млн. болнични листа. Имаме 40% увеличение на изплатените дни във временна нетрудоспособност, при положение че в момента имаме по-малко заети, отколкото са били през 2009 г. Първият голям проблем, който виждаме ние, това е получаването на права за обезщетение, без да са изплатени здравни вноски. Така човекът получава краткосрочни обезжетения, вместо заплата. Това няма как да стане, без намесата на лекар. Необходимо е да се въведе електронно здравно досие на всеки човек у нас. Каква е отговорността тук на работодателите и на лекарите? Никаква, тази отговорност е законодателна.

Така че стъпките според нас са, че трябва да отпадне забраната за допълнителен труд у нас и обезщетения да се получават срещу непрекъснати здравни права“.

Марио Нинов от КТ „Подкрепа“ обясни, че проблемът е в начина на заплащане при отчитането на болничните листове, а не в издаването им. Според него, ако се направи обстоен анализ и се изискат подробни данни от НОИ, ще се види, че може броят на болничните листове да е в повече, но това не означава, че хората са станали по-болни.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PNtb

Гост 09.07.2019 13:21:24

Вземете справки от граничните власти и ще видите, че докато е уж болен, Ганьо е в чужбина. Обрулете Ганя с 5000 лв. глоба, удрусайте и съучастникът му също с толкова и болничните ще паднат под средноевропейските.

Гост 09.07.2019 13:53:05

Напълно съгласен. На бай ви Ганя мурафетите минават само тук. Я го вижте какъв е хрисим и кротък по пътищата в Гърция, Сърбия и Румъния. Не смее да превиши и с 2 км/ч скоростта. Щото най-голямо шубе за него е да му бъркат дълбоко в джоба. Затова смятам, че глобите не трябва да са 5000, а поне 10000 лв.

БЛС-Въоръжено Крило 09.07.2019 13:27:41

Ми тогава ще трябва да има подписка при личния лекар. Тоест Ганьо ще трябва да минава през личния лекар всеки ден и да се подписва за 7те дни болничен примерно и да вика 'Тук съм, не съм в чужбина.' Дължи и потребителска такса 2.90. Ха-ха-ха. Другото е да му се слага гривна с GPS координати на 5 минути до НОИ и Банкя при Вожда. Тея са много уфатни с касовите апарати , що да не ги приложат тези мерки и за тъпаците гласуващи за комунистически партии като ГЕРБи БСП.

БЛС-Въоръжено Крило 09.07.2019 13:10:15

Един от начините със справянето на нарасналия обем болнични листове е освидетелстването на болните да минава през кварталния партиен клуб на ГЕРБ, където герберастите с взет кратък курс по здравно дела за 14 дни да придобият квалификация от типа 'Изглеждащ ми болен/ Не ми изглеждаш болен' и да издадат служебна бележка от партийния клуб, че лицето е нетрудоспособно. С този документ отиват при личния доктор и той казва: 'добре.значи имаш право на болничен, Винету ти е разрешил да лежиш в къщи и да се лекуваш. Ето ти болничния. Така най-накрая докторите няма да са виновни на управляващите тъпаци, а ако има виновни те ще са при суджуклиите Ура,другари.


Още новини
Всяка промяна в НРД, която не е договорена, ще бъде отстранявана максимална бързо
18.02.2020 18:50:28 Надежда Ненова

Всяка промяна в НРД, която не е договорена, ще бъде отстранявана максимална бързо

Вчера УС на БЛС и НС на НЗОК изчистиха неточностите в НРД 2020-2022 и подписаха съвместен Про ...

МУ–Плевен изпрати първата пратка с предпазни маски за Университета Чонгконг в Китай
18.02.2020 17:00:38

МУ–Плевен изпрати първата пратка с предпазни маски за Университета Чонгконг в Китай

Първата пратка с предпазни маски, дарение от МУ – Плевен за медиците от Медицинския Универс ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...