!
Събота, 27 Юли 2024
12
апр
 

Д-р Герджикова: Гастритът може да се излекува напълно

Сряда, 12 Април 2023 | 17:15:41


„Гастритът би могъл да се излекува напълно с третична или четвъртична антибиотична терапия, която включва инхибитори на протонната помпа и антибиотици. В зависимост от това какво се открива от биопсията, от индивидуалните характеристики на пациен

„Гастритът би могъл да се излекува напълно с третична или четвъртична антибиотична терапия, която включва инхибитори на протонната помпа и антибиотици. В зависимост от това какво се открива от биопсията, от индивидуалните характеристики на пациента, се прецизира и терапията.“ Това каза д-р Климентина Герджикова, гастроентеролог  в  УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“, пред Радио Благоевград.

„Гастритът е обобщаващ термин за група от състояния, като общото между тях е възпалението на стомашната лигавица. Това възпаление може да доведе до ерозии. Възпалението и ерозиите могат да се случат внезапно – тогава казваме, че гастритът е остър. Ако се проявяват постепенно, е хроничен“, каза тя.

По думите ѝ гастритите могат да бъдат ерозивни и неерозивни. Неерозивният гастрит се лекува единствено с инхибитори на протонната помпа, т.е., когато не е доказано наличие на хеликобакткер пилорна инфекция. Например при гастрита, причинен от нестероидни противовъзпалителни средства, е много важно да се уточни превенцията.

По думите на д-р Герджикова всички възрастови групи могат да страдат от гастрит, защото най-честата причина за проявата му е инфекцията с хеликобактер пилори. Гастрит обаче могат да имат до 70% от негативните за хеликобактер пилори пациенти. При тях е възможно да се дължи например на прием на нестероидни противовъзпалителни средства, на тютюнопушене, консумация на алкохол.

„Друг тип гастрит е автоимунният, който се поражда от хронична автоагресивна атака към париеталните стомашни клетки, които са отговорни за синтезата на солната киселина. Те са отговорни и за метаболизма на витамин В12, за абсорбцията на желязо от храната. При тези болни, които най-често са жени, се стига до атрофичен гастрит с анемичен синдром. Много често гастритът е асимптоматичен – пациентите не се оплакват от нищо. И е много възможно такъв пациент да дебютира с кръвоизлив от гастрит. Също е характерна внезапната болка в епигастриума, гадене, повръщане, парене зад гръдната кост, ранното засищане, хълцане, затруднено преминаване на храната. Приемът на нестероидни противовъзпалителни средства, анамнезата за прием на алкохол, тютюнопушене са в посока на диагнозата“, уточни д-р Герджикова.

По думите й съществуват много начини за натуралното повлияване на симптомите и превенцията от повторната им поява. „На първо място трябва да премахнем дразнещата храна  от диетата, която субективно сме установили, че ни пречи. Да се изключи или максимално да се ограничи пакетираната или обработваната храна, която съдържа консерванти, оцветители, токсини. Също пържената храна, твърде горещото, твърде студеното и пикантното. Много важно е храната да е разнообразна. Хранителните дефицити, независимо дали касаят протеините, въглехидратите или мазнините, влошават симптомите на гастрита, като отслабват защитния ресурс на стомашната лигавица. Необходимо е да приемаме повече прясна храна – плодове, зеленчуци, винаги да закусваме, а последното хранене за деня да е поне 3 часа преди сън. Важно е да се пият поне 8 чаши вода на ден. Да елиминираме алкохола, тъй като дразни лигавицата и прави контактът с храносмилателните киселини доста по-болезнен. Друго важно нещо е да понижим теглото, защото обезните хора са с 3-4 пъти по-голям риск от гастрит“, каза още гастроентерологът.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QvzH


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...