Сряда, 29 Май 2024
14
ян
4
 

Д-р Грибнев: Искаме предвидимост не само за здравната система, но и за икономиката

Не мислим, че трябва да задължаваме някого да се ваксинира, това е въпрос на избор, каза зам.-министърът

Петък, 14 Януари 2022 | 13:14:27
4

„Омикрон се държи по различен начин, с много по-висока заболеваемост, с такова натоварване на здравните системи. Решихме да преосмислим подхода и да насочим вниманието си към здравната система, защото тя е основният механизъм, по който лекуваме г

„Омикрон се държи по различен начин, с много по-висока заболеваемост, с такова натоварване на здравните системи. Решихме да преосмислим подхода и да насочим вниманието си към здравната система, защото тя е основният механизъм, по който лекуваме гражданите. Насочихме се към модели, които да предвидят и да оценят как се държи здравната система спрямо новата ситуация на омикрон“. Това заяви пред телевизия Bulgaria ON AIR зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев.

По думите му идеята на подхода с четирите етапа, на които е базирана стратегията, е да има предвидимост за здравната система, но и за останалите отрасли на икономиката, така че да може населението да се подготви за предприетите мерки и да няма изненади.

„В зависимост от заболеваемостта по областите РЗИ постоянно увеличават бройката интензивни легла, които са разкрити. Ние следим този процент заети интензивни легла спрямо максималния брой. Това означава 50%. Това означава, че системата има 50% възможност да се натоварва. Затова на този етап мерките са сравнително най-малки и най-щадящи“, обясни зам.-министърът.

По думите му в момента се намираме на границата между първи и втори етап в модела.

„Взели сме предвид, че омикрон може да засегне по-голям процент от децата. Предприеха се мерки за разкриване и на педиатрични легла, така че системата вече е инструктирана, така че да могат да бъдат разкрити интензивни педиатрични легла. За страната в момента те са 60 и мислим, че ще стигнат“, допълни още д-р Грибнев.

Зам.-министърът бе категоричен, че трябва да се следи скоростта на запълване на тези легла. Също така той обърна внимание на факта, че при висока заболеваемост от омикрон, независимо от по-лекото протичане, е възможно голям брой медици да се окажат под карантина и системата да бъде изправена пред недостиг на персонал.

„В този случай по места ще се реорганизира дейност. Ще се преразпределя натоварването на болниците спрямо наличния медицински персонал. Разработен е и вариант мерките да бъдат на национално ниво. Ние трябва да имаме и тази възможност“, каза зам.-министърът

Той съобщи, че в екипа, който ще следи математическия модел, ще участва и математикът проф. Витанов. Д-р Грибнев добави, че мерките ще бъдат обявявани няколко дни преди да се въведат, стига скоростта на запълване на леглата да го позволява.

В допълнение зам.-министърът поясни, че мерките, засягащи влизането на чужди граждани и граничния контрол, също са част от мерките на национално ниво.

Той засегна и проблема с ваксинирането и комуникацията по тази чувствителна тема. „Не мислим, че трябва да задължаваме някого да се ваксинира. Това е въпрос на избор. Нашите данни сочат, че ваксинираните граждани пазят себе си и намаляват заразяването на околните. Това е важно, защото по този начин много по-малко хора ще се нуждаят от интензивни грижи“, категоричен бе д-р Грибнев.

Той сподели намерението на управляващия екип да покаже на хората, че ваксините не са опасни и това да стане с конкретни примери, както и с ангажиране на специалисти, които да комуникират с обществото.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9zx3

Господинов 15.01.2022 05:46:16

Ваксинираните граждани също пренасят вируса и заразяват

Лекар 17.01.2022 01:37:56

Да с 60% по-малко.

Гост 15.01.2022 14:55:24

Друг път!

Гост 14.01.2022 18:36:43

Витанов, Жени Начева, Кантарджиев, плюс скорошните приятелчета на Костадинка Оскар и Грибнев, ще оправят пандемията и ще продължат промяната.


Всичко за коронавируса
Още новини
Надзорът коригира средствата на четири РЗОК
28.05.2024 17:56:15

Надзорът коригира средствата на четири РЗОК

Допълнителни средства за МБАЛ „Болница Европа“ в размер на близо 900 хил. лв. одобри ...

Нова ангиографска система дава по-добри възможности за лечение в УМБАЛ „Канев“
28.05.2024 17:25:34

Нова ангиографска система дава по-добри възможности за лечение в УМБАЛ „Канев“

По-прецизно и бързо лечение на съдови заболявания се извършва в Университетската болница „К ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...