!
Вторник, 18 Юни 2024
11
ян
10
 

Цените им не са променяни 11 години

Д-р Грозев: Увеличаване на цените на клиничните пътеки е условието за подписване на НРД

Изплащането на надлимитната дейност трябва да е първата помощ за общинските болници, смята председателят на БЛС

Четвъртък, 11 Януари 2018 | 14:52:51 Полина Тодорова
10

Д-р Грозев, преди дни Сдружението на общинските болници в България обяви, че членовете му ще излязат на символичен протест. Подкрепя ли Българският лекарски съюз протеста и исканията на общинските лечебни заведения? В момента в

Д-р Грозев, преди дни Сдружението на общинските болници в България обяви, че членовете му ще излязат на символичен протест. Подкрепя ли Българският лекарски съюз протеста и исканията на общинските лечебни заведения?

В момента върви гласуването, по-голямата част от Управителния съвет одобрява позицията на общинските болници поради простата причина, че общинските болници действително са поставени в изключително тежко финансов положение. С наличието на неизплатена и надлимитна дейност то става още по-затруднено. От друга страна решението за увеличаване на минималната работна заплата на 510 лв., в което по принцип няма нищо лошо и е добре като политика, е допълнително натоварване на лечебните заведения за болнична помощ, особено тези с общинска собственост – при тях разходите за фонд „Работна заплата“ достигат между 90 и 93%, което означава, че ако те разплатят задълженията си към работещите, тези дружества ще се декапитализират. Те нямат възможност за изплащане на задълженията си спрямо контрагентите – лекарствоснабдяване, електроснабдяване, водоснабдяване и т.н. Това означава, че ако кредиторите предявят своите претенции към лечебните заведения за болнична помощ на общинско ниво, ще блокират банковите им сметки и болниците на практика ще фалират. От своя страна това ще доведе до изключително деликатния въпрос с възможността за достъп на населението до медицинска помощ.

Какво е решението и какво трябва да се предприеме на първо време, за да се стабилизират общинските болници?

Това, което и те са поставили като искане, а именно – изплащане на надлимитната дейност и то не само за общинските болници, а за цялото болнично здравеопазване. Надлимитната дейност е едно отвратително понятие и изобщо начин на поведение от страна на здравната каса или както те го формулират „отчетена, но незаплатена дейност“. Такова нещо не съществува никъде в света – аз просто не мога да разбера въвеждането на едно подобно понятие, както и какво се цели с него. Общинските болници са формулирали и много добре своето искане, свързано с изплащането на целева субсидия от 30 милиона лева, за да могат да бъдат подпомогнати бюджетите на общините, които от своя страна да подпомогнат здравеопазването на своя територия и да могат тези лечебни заведения да имат глътка въздух. Не по-малко важно е тяхното искане за стартиране на дебат, свързан със системата като цяло, в който да залегне и обсъждането на общинското здравеопазването и възможна реформа или преструктуриране там, за да може хората, които работят в него, да получат яснота какво ще се случи с тях, а населението в тези райони да е спокойно, че няма да бъде оставено на произвола на съдбата. Ясно е какво се случва със спешността при фалита на една общинска болница - ако тази болница фалира и не съществува, какво ще се случи с тези пациенти? Имаме ли готовност да ги поемем? И ако говорим за преструктуриране, имат ли в момента готовност големите университетски и областните центрове да поемат този контингент от пациенти?

Именно преструктуриране на част от общинските болници в ДКЦ обаче предложи здравният министър Кирил Ананиев…

Диагностично-консултативният център е част от системата на извънболничната помощ, а не болничната, тоест той не може да изпълнява дейността на болниците. Ние нямаме възможност и да ги прехвърлим като нови дейности, защото Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. забранява да се сключват договори за нови дейности.

Имате ли информация дали други болнични структури са в стачна готовност?

Не, на този етап нямаме. През Сдружението на областните болници обаче знаем, че проблемите там са идентични. Те са свързани с тяхното финансиране и невъзможност в условията на повишаване на МРЗ, ръста на осигурителните прагове на фона на едни и същи приходи години наред да издържат на финансовия натиск, който се осъществява върху тях. За момента кредиторите все още не са предявили исканията си към тях, но почти всички областни болници са в изключително деликатна ситуация

Д-р Грозев, оформихте проблема с надлимитната дейност като един от основните за сектора. В какъв размер е тя към момента?

За 2017 година тя възлиза на над 46 милиона лева за дейност и 2,2 милиона лева за медицински изделия. Тоест, 49 милиона лева е дейността, която се отчита като надлимитна и неразплатена към лечебните заведения за болнична помощ. Независимо от постоянните наши становища и искания тази дейност да бъде разплатена, все още няма постъпления, че това ще се случи. Ако към надлимитната дейност от 2017-та се прибави и тази от 2016 година в размер на 52 милиона лева, общата сума възлиза на 101 милиона лева.

На какъв етап са преговорите за Националния рамков договор, след като тази година те започнаха със закъснение?

От 8-ми януари започнаха преговорите, касаещи болничната помощ. Засега се говори за общата част, като не сме започнали да обсъждаме алгоритми, цени и обеми, което е изключително тревожно. Независимо от настояванията на Българския лекарски съюз за преговорен процес, стартиращ още през месец октомври, в момента виждате в каква ситуация се намираме и това не е по вина на съсловната организация, а точно обратното. Да, разбираме, че имаше промени – смени в Министерство на здравеопазването, в Надзорния съвет на касата и т.н., но това не е извинителна причина за липсата на такъв договорен процес. Смяната на министри или състав на Надзорния съвет не може да рискува наличието на рамков договор за 2018 година, когато на този рамков се разчита да стабилизира и да успокои системата на здравеопазването, ползвана от седем милиона българи. 

От години настоявате за актуализация на цените на клиничните пътеки. Това ли е фокусът в болничната помощ при настоящите преговори за Националния рамков договор?

Определено да и това е единственият начин, по който бихме могли да постигнем някаква съществена полза както за работещите в системата, така и за пациентите. Цените на клиничните пътеки 11 години не са мръднали, а виждате какво става с цените при лекарствата, и при медицинските изделия, енергоизточници, минимални трудови възнаграждения и т.н. Единственият начин болниците да бъдат поне малко успокоени и да придобият сигурност е през цените на клиничните пътеки – в никакъв случай не бихме били съгласни на друго. Обемите в последните години 3-4 години на практика не се променят особено.

Съществували ли риск от  неподписване на НРД, ако не се стигне до актуализация на пътеките?

Риск съществува, но Българският лекарски съюз определено не цели това. Ние сме убедени, че е по-добре да се работи в ситуация на наличие на рамков договор, отколкото в неговото отсъствие. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UC#Z

ПАЦИЕНТ 14.01.2018 00:31:49

Д-р Грозев:"Увеличаване на цените на клиничните пътеки е условието за подписване на НРД...."След "сталинградска битка" с НЗОК увеличенията, които БЛС постига обикновено са с по няколко стотинки! Оставка за Грозев, Павлова и другите тунеядци, ако не договорят двойно увеличение на цените в здравеопазването! Ще посрещнем с тояги делегатите на събора, ако гласуват подписване на пореден унизителен НРД. За крадящите бензин/цялата нация ги видя по телевизиите/ и сдушени с уличната престъпност полицаи пари има - веднага се намериха 100 милиона, но за над лимитната дейност няма!? БЛС е импотентна, казионна, репресивна структура, която е крайно време да се разпусне! Всяка лекарска гилдия, чрез структури по специалности, да оповестява цената си и всеки/НЗОК, фондове, застрахователи.../ да закупува колкото и каквито услуги може да заплати.

хх 12.01.2018 17:36:23

дрън-дрън...безсмислици

12.01.2018 14:37:25

Аз само да попитам - извънболнична помощ няма, така ли?

Dr_Doolittle 12.01.2018 13:26:24

Какъв бюджет бе чичка ? Лекарската професия е свободна професия , а не бюджетно зависеща. 18 години не разбрахте ,че трябва въвеждане на доплащане и това да е лайт мотива на този БЛС. НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА КОЛКО ДАВА ВЛАСТТА И НЕЙНИТЕ КРЕАТУРИ КАТО НЗОК. Ако цената на лекарския труд не се поема изцяло от здравната система е ясно ,ЧЕ ОСТАНАЛОТО ЩЕ Е ДОПЛАЩАНИЯ и то регламентирани доплащания до размера на реалната цена на лекарския труд. Докога ще точите сополи за комунистическия подхвърлен бюджет ?

един 12.01.2018 11:53:02

Какво разбирате от този бълвоч - из интервю на Грозев по радиото: "Средствата, които са отделени, ако те се запазват и не се отива, както досега, в прехвърляне от параграф в параграф, предимно да се захранва само един отсег безпрекословно и безапелационно - лекарствата, парите за извънболничната помощ са в малко по-малък размер от това, ние бяхме предложили и няма да бъдат достатъчни, за да се постигне оптималният вариант на това, което предложихме за повишаване, включая и качеството на медицинската услуга в системата на извънболнична помощ. В болничната помощ, 150 млн. Ако отидат във варианта на диференцираност на повишаване и само на цени на клинични пътеки, ще бъде евентуално глътка въздух. Но в никакъв случай, и при тези средства, 11 години непипани в болничната помощ, като цени и като ръст на цени за клинични пътеки, макар и малко, ще има известна удовлетвореност."

Гост 11.01.2018 22:13:29

първо публикувайте броя на персонала и администрациите към всички болници с държавно участие - да не стане после 3 ма администратори на легло , персонала избягал

Гост 11.01.2018 22:12:54

И ще си го преместят в другия крачол. Този смешко дали си вярва, че от него зависи нещо?

Събащ ви попарата 11.01.2018 20:17:55

Грозев, какви условия ще поставяш ти бре, байо? Постави условие политиците да си изхвърлят мекеретата от директорските местенца в държавните и общинските болници, да бъдат закрити управителните съвети към държавните, а долнопробните олигарси да спрат да доят касата чрез измислени клиники, връткащи ЕГН-та по 3-4 пътеки. Постави условие за заплащане на лекарския и сестрински труд поне на 70% от заплащането им в Германия.

мн яко 11.01.2018 19:52:18

пълна гавра с всички хора дет работят в здравеопазването .. увеличаването на минималната работна заплата било проблем за болниците мн яко от тва можете да си направите извод колко хора в болниците работят на минимална работна заплата.. и също така за качеството на здравеопазването .. пълна помия и адски жалка картинка .. честито на печелившите

СУДЖУЦИТЕ 11.01.2018 18:33:05

"Сто милиона лева допълнително ще отпусне Министерският съвет за увеличение на заплатите в МВР, стана ясно след срещата на синдикатите в системата и премиера Бойко Борисов." 11-01-2018 г "Министерството на отбраната ще ремонтира 15 МиГ-29 за 81 млн. лв." "Правителството одобри прехвърлянето на 601 617 133 евро към бюджета на Министерство на енергетиката, с които НЕК да плати задълженията си към руската "Росатом"" Нямало средства, така ли??


Всичко за коронавируса
Още новини
СЗО: Антимикробната резистентност става все по-голям проблем
17.06.2024 17:25:38

СЗО: Антимикробната резистентност става все по-голям проблем

„Въпреки че броят на антибактериалните агенти в клиничния процес се увеличи от 80 през 2021 ...

КОЦ - Пловдив с целогодишни профилактични прегледи за кожни болести
17.06.2024 16:59:32

КОЦ - Пловдив с целогодишни профилактични прегледи за кожни болести

Комплексният онкологичен център (КОЦ) в Пловдив организира кампания за безплатни прегледи за кожн ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...