Четвъртък, 04 Март 2021
23
февр
3
 

Д-р Данчо Пенчев: Българинът избра науката

Вторник, 23 Февруари 2021 | 09:52:20
3

Българинът избра науката. Това заяви пред БНТ директорът на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) д-р Данчо Пенчев във връзка с опашките от желаещи за ваксинация срещу COVID от последните дни. Българинът избра науката, това лично мен м

Българинът избра науката. Това заяви пред БНТ директорът на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) д-р Данчо Пенчев във връзка с опашките от желаещи за ваксинация срещу COVID от последните дни.

Българинът избра науката, това лично мен много ме радва, заяви той. Според него е нормално да има опашки в първите дни. По думите му не може да се говори за неорганизираност на процеса. „Ние сме в ситуация, с която се сблъскваме за пръв път. Не можем да решим с вълшебна пръчка всички проблеми, които излизат във всеки един момент", добави директорът на Столичната регионална здравна инспекция.

Той бе категоричен, че зелените коридори и ваксинацията в почивните дни е правилно решение от страна на правителството. Ваксинационният план продължава да се изпълнява, посочи той, като допълни, че и в момента се ваксинират лекари и педагогически персонал. Не можем да чакаме хората от фаза 1 и 2, а вече и фаза 3, и по този начин да забавяме ваксинацията на желаещите от другите фази, каза той, като допълни, че целта е да няма бракуване на дози от ваксините.

Д-р Пенчев заяви, че в рамките на няколко часове системата е успяла да даде началото на процеса по ваксинацията. Той подчерта, че ваксината е безплатна и доброволна и няма механизъм, по който личен лекар да принуди някой да се ваксинира.

Той коментира сигналите от лични лекари в страната, че не са успели да снабдят практиките си с ваксини. „Целта на столичното РЗИ е да има по-голяма обхватност на ваксинацията. Имаше реална опасност от това, ако ние дадем количествата на първите пристигнали при нас общопрактикуващи лекари, да няма достатъчно ваксини до края на деня в инспекцията“, обясни той.

Д-р Пенчев посочи, че това вече е поправено и допълни, че в Столичната регионална здравна инспекция ваксини има. Наличните количества от препара на AstaZeneka в РЗИ в момента са 5000. Заявените обаче са много повече, стана ясно от думите му. Личните лекари в столицата са 800, поясни той.

Въпреки това д-р Пенчев увери, че достатъчно ваксини има, но ако се наложи, ще се извърши пренасочване на ваксината към столицата от други райони. Към момента логистични проблеми в София няма, подчерта той.

В София, както и в останалите инспекции, са гарантирани вторите дози, допълни още д-р Пенчев.

Директорът на СРЗИ посочи, че на много места в Европа има забавяне на доставките или редукция на количествата на ваксините. Избор между отделните видове ваксини според него може да има през март, когато в страната ни се очаква доставка на над половин милион дози от различните продукти. Тогава е възможно да достигнем до момента, в който всеки един български гражданин да има избор между отделните ваксини, коментира той.

Запитан каква е ситуацията с разпространението на вируса в столицата, д-р Пенчев призна: „Напрегнат съм, 400 са положителните случаи само за денонощието в София“. Той посочи и че има и ръст на хоспитализациите, макар и то да е плавно. Нарушенията в столицата като цяло са малко, но пък са класически. Във всяка една гилдия има хора, които смятат, че за тях законите не важат, заяви д-р Пенчев.

За ваксината на AstraZeneka директорът на СРЗИ посочи, че и НОЩ, и останалите специалисти са на мнение, че тя може да се прилага на лица над 55-години.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KA$4

Лекар 25.02.2021 23:52:23

Този човек се е напрегнал. Няма ли кой да го олаби?

Да да 23.02.2021 10:53:11

Данчо, Данчо сега са ваксинират желаещите от онези 20-30%,които щяха и без друго да си се ваксинират! Но като свършат те какво ще правиш? Разумните хора няма да се ваксинират, ще го направят овцете! А ти пациент от кога не си виждал? Да живеят чантаджиите!

БЛС-Въоръжено Крило 23.02.2021 10:03:23

Народът избра науката ,а чантаджиите от РЗИ пак бюрокрацията и келавата 'логистика' в която например лекар от Копривщица ще бие 240 километра напред и назад до София за да вземе ваксината лично от другаря завеждащ РЗИ София област ,като плати и 20-30 лева за бензин. И така е с много други градове отдалечени от областния център. Защото тъпанарите в МЗ лесно издават заповед да се ваксинира ДЕНОНОЩНО, но няма да ти транспортират ваксината до практиката след като са уж загрижени за бързата ваксинация. Защото ОПЛ са частници видиш ли. Те да му м,ислят как да си доставят ваксината. Така мислят 'загрижените' тиквеници лензеши се на главната Тиква,. Фамозно, фамозно !


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица
03.03.2021 11:50:02

AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица

Компанията AstrаZeneca разпространи своя позиция, в която представя изводи от  съобщени данн ...

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера
03.03.2021 11:30:02

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаванет ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...