Петък, 24 Май 2024
18
ян
7
 

Сега е време за преговори, не за протести

Д-р Дариткова: Някои от медицинските стандарти имат неадекватни изисквания

Най-големият проблем на общинските болници е кадровият дефицит

Четвъртък, 18 Януари 2018 | 11:15:00
7

Най-големият проблем на общинските болници е кадровият дефицит. Това заяви в предаването „Лице в лице” председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. „Според мен това е най-големият им проблем. И всички съ

Най-големият проблем на общинските болници е кадровият дефицит. Това заяви в предаването „Лице в лице” председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. „Според мен това е най-големият им проблем. И всички съобщения за общински болници, които във времето са закрити, са именно на тази основа, не толкова заради финансов дефицит, колкото заради липса на кадри“, коментира тя.

По думите й всяка една общинска болница трябва да оптимизира своите структури. „Това не е задължително изискване, това е според мен очакване, което гарантира здравна сигурност. Защото оптимизирането на структурата предполага оказване на медицинска помощ спрямо това качество, което може да се осигури съобразно медицинските стандарти“, заяви тя.

Д-р Дариткова коментира и случаите на лекари, които не са получавали заплати с месеци, завявайки, че те са единични и са на места с „изключително лошо менажиране“.  „Имаме и примери, в които лечебни заведения, общински, плащат на своите служители – лекари и медицински сестри – повече, отколкото могат да осигурят и областните болници“, изтъкна тя. Д-р Дариткова обясни, че всички тези положителни примери за добро управление на болниците се анализират от министерство на здравеопазването и те трябва да бъдат утвърдени като стандарт за управление на лечебните заведения.

Д-р  Дариткова коментира и скорошния протест на общинските болници, като посочи, че неразбира защо е избран точно този момент за организирането му. „Виждам една добра колаборация с колегите от БСП, надявам се наистина да не се политизира този протест, защото винаги политизирането на проблемите в сектор здравеопазване не води до добри решения, напротив, утвърждава недоверието в сектора“, заяви тя и допълни, че в хода на започналите сега преговори по НРД общинските болници имат шанс да преговарят за цените на клиничните пътеки, по които те работят.  „Сега е точно моментът за преговори. Не е време за протести“, заяви тя, като допълни, че  до края на февруари рамковият договор трябва да е приет.  Според нея е възможно недооценените клинични пътеки, по които масово работят общинските и областните болници, ще бъдат увеличени. „Това е възможност, която трябва да се използва в момента. Тази възможност е дадена и тя не е дело на политиците. Напротив, именно съсловната организация и касата трябва да реализират тази възможност“, коментира тя.

По думите й другото, което подлежи в момента на дискусия, са медицинските стандарти.

„Нещо, което наистина затруднява лечебните заведения с въвеждането на прекомерни изисквания за брой на специалисти и други, които да изпълняват определени клинични пътеки“, отбеляза д-р Дариткова, като допълни, че по въпроса активни трябва да бъдат специалистите, медицинските дружества и националните консултанти. Тя призна, че някои от изискванията на стандартите са „неадекватни“ и даде пример със собствения си опит от детското отделение в болницата Смолян. Д-р Дариткова обясни, че за да се реализира клинична пътека от ларингит при децата, трябва да има четирима педиатри на основен трудов договор. „При условие че детското отделение в Смолян работи на 24-часов график, има интензивен сектор, има ушно отделение, има анестезиолози постоянно и може да се окаже помощ при едно такова състояние, на нас касата ни отказва, защото нямаме четирима педиатри на основен трудов договор, все едно, че тези основни трудови договори лекуват децата, и обяснението, което ни дадоха и препоръката е да пишем друга диагноза. Защото така или иначе един ларингит не може да бъде закаран до Пловдив. Ето това е наистина безумието на медицинските стандарти“, обясни тя.  Д-р Дариткова  бе категорична, че не става въпрос за влошено обслужване и понижаване на критериите за качество. „Става въпрос наистина за изисквания, които по никакъв начин не се отразяват на качеството на лечението, напротив, те дават, даже биха дали лоша грижа“, отбеляза тя.

Д-р Дариткова коментира и твърденията за нов мораториум върху иновативните лекарства, като изтъкна, че не става въпрос за ограничаване на  достъпа. „Въпросът е наистина това предписване да стане изцяло по медицински показания и да бъде предписано от най-добрите специалисти и най-добрите клиники. Това осигурява регулацията – достъп до специализирана консултация и избор на най-доброто лечение за конкретния пациент“, увери тя.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zyGW

Компетентен 18.01.2018 16:45:18

Експерти от типа на тази са мозъчният тръст и ноухауто на ГЕРБ. Цялата отговорност за погрома в здравеопазването, носят те. Упраляват десета година не могат да се извиняват вечно с комунистите, демократите, царя и пр.

Хм 18.01.2018 15:40:13

Госпожата не е ли титуляр на практика за ПИМП по действащ договор с касата? Как така покрива дежурства в стационар, изпълняващ клинични пътеки по договор с касата?

Гост 18.01.2018 12:38:53

Каква е гаранцията,че финансово стабилните осигуряват по-качествена медицинска помощ от финансово нестабилните?!

Гост 18.01.2018 12:25:47

Абе шушул ти все едно за първи ден имаш нещо общо със здравеопазването. Що не направи нещо за престоя си вече 10 години в здравеопазването.

тии, да видиш 18.01.2018 12:01:37

Ама тази мома, която е шеф/член на парламентарната здравна комисия от доста време, чак сега ли, като даде няколко дежурства в смолянската болница, разбра за "безумието на медицинските стандарти"?! Ако е така, моля, всички управляващи здравеопазването ни, да бъдат незабавно включени в месечния график на коя да е общинска/областна болница!

fd 18.01.2018 11:29:07

„Според мен това е най-големият им проблем. И всички съобщения за общински болници, които във времето са закрити, са именно на тази основа, не толкова заради финансов дефицит, колкото заради липса на кадри"................ А не е ли точно обратното? Поради финансовият дефицит, генериран от НЗОК, не могат да се осигурят достойни възнаграждения за медицинските кадри, които да дойдат или да се задържат на работа в общинската болница.

Гост 18.01.2018 12:39:34

не е това - защото осигуряването на финансов ресурс не води до повишаване на заплатите на лекарет е , а до наемане на нов административен персонал


Всичко за коронавируса
Още новини
Депутати засипаха с въпроси министър Кондева
24.05.2024 11:17:25

Депутати засипаха с въпроси министър Кондева

Само за ден народни представили внесоха пет въпроса към служебния министър на здравеопазването д- ...

0,44% положителни проби, няма починали
24.05.2024 09:23:54

0,44% положителни проби, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 453 теста, което прави 0,44% поло ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...