Сряда, 19 Юни 2019
18
ян
7
 

Сега е време за преговори, не за протести

Д-р Дариткова: Някои от медицинските стандарти имат неадекватни изисквания

Най-големият проблем на общинските болници е кадровият дефицит

Четвъртък, 18 Януари 2018 | 11:15:00
7

Най-големият проблем на общинските болници е кадровият дефицит. Това заяви в предаването „Лице в лице” председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. „Според мен това е най-големият им проблем. И всички съ

Най-големият проблем на общинските болници е кадровият дефицит. Това заяви в предаването „Лице в лице” председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. „Според мен това е най-големият им проблем. И всички съобщения за общински болници, които във времето са закрити, са именно на тази основа, не толкова заради финансов дефицит, колкото заради липса на кадри“, коментира тя.

По думите й всяка една общинска болница трябва да оптимизира своите структури. „Това не е задължително изискване, това е според мен очакване, което гарантира здравна сигурност. Защото оптимизирането на структурата предполага оказване на медицинска помощ спрямо това качество, което може да се осигури съобразно медицинските стандарти“, заяви тя.

Д-р Дариткова коментира и случаите на лекари, които не са получавали заплати с месеци, завявайки, че те са единични и са на места с „изключително лошо менажиране“.  „Имаме и примери, в които лечебни заведения, общински, плащат на своите служители – лекари и медицински сестри – повече, отколкото могат да осигурят и областните болници“, изтъкна тя. Д-р Дариткова обясни, че всички тези положителни примери за добро управление на болниците се анализират от министерство на здравеопазването и те трябва да бъдат утвърдени като стандарт за управление на лечебните заведения.

Д-р  Дариткова коментира и скорошния протест на общинските болници, като посочи, че неразбира защо е избран точно този момент за организирането му. „Виждам една добра колаборация с колегите от БСП, надявам се наистина да не се политизира този протест, защото винаги политизирането на проблемите в сектор здравеопазване не води до добри решения, напротив, утвърждава недоверието в сектора“, заяви тя и допълни, че в хода на започналите сега преговори по НРД общинските болници имат шанс да преговарят за цените на клиничните пътеки, по които те работят.  „Сега е точно моментът за преговори. Не е време за протести“, заяви тя, като допълни, че  до края на февруари рамковият договор трябва да е приет.  Според нея е възможно недооценените клинични пътеки, по които масово работят общинските и областните болници, ще бъдат увеличени. „Това е възможност, която трябва да се използва в момента. Тази възможност е дадена и тя не е дело на политиците. Напротив, именно съсловната организация и касата трябва да реализират тази възможност“, коментира тя.

По думите й другото, което подлежи в момента на дискусия, са медицинските стандарти.

„Нещо, което наистина затруднява лечебните заведения с въвеждането на прекомерни изисквания за брой на специалисти и други, които да изпълняват определени клинични пътеки“, отбеляза д-р Дариткова, като допълни, че по въпроса активни трябва да бъдат специалистите, медицинските дружества и националните консултанти. Тя призна, че някои от изискванията на стандартите са „неадекватни“ и даде пример със собствения си опит от детското отделение в болницата Смолян. Д-р Дариткова обясни, че за да се реализира клинична пътека от ларингит при децата, трябва да има четирима педиатри на основен трудов договор. „При условие че детското отделение в Смолян работи на 24-часов график, има интензивен сектор, има ушно отделение, има анестезиолози постоянно и може да се окаже помощ при едно такова състояние, на нас касата ни отказва, защото нямаме четирима педиатри на основен трудов договор, все едно, че тези основни трудови договори лекуват децата, и обяснението, което ни дадоха и препоръката е да пишем друга диагноза. Защото така или иначе един ларингит не може да бъде закаран до Пловдив. Ето това е наистина безумието на медицинските стандарти“, обясни тя.  Д-р Дариткова  бе категорична, че не става въпрос за влошено обслужване и понижаване на критериите за качество. „Става въпрос наистина за изисквания, които по никакъв начин не се отразяват на качеството на лечението, напротив, те дават, даже биха дали лоша грижа“, отбеляза тя.

Д-р Дариткова коментира и твърденията за нов мораториум върху иновативните лекарства, като изтъкна, че не става въпрос за ограничаване на  достъпа. „Въпросът е наистина това предписване да стане изцяло по медицински показания и да бъде предписано от най-добрите специалисти и най-добрите клиники. Това осигурява регулацията – достъп до специализирана консултация и избор на най-доброто лечение за конкретния пациент“, увери тя.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ykSG

Компетентен 18.01.2018 16:45:18

Експерти от типа на тази са мозъчният тръст и ноухауто на ГЕРБ. Цялата отговорност за погрома в здравеопазването, носят те. Упраляват десета година не могат да се извиняват вечно с комунистите, демократите, царя и пр.

Хм 18.01.2018 15:40:13

Госпожата не е ли титуляр на практика за ПИМП по действащ договор с касата? Как така покрива дежурства в стационар, изпълняващ клинични пътеки по договор с касата?

Гост 18.01.2018 12:38:53

Каква е гаранцията,че финансово стабилните осигуряват по-качествена медицинска помощ от финансово нестабилните?!

Гост 18.01.2018 12:25:47

Абе шушул ти все едно за първи ден имаш нещо общо със здравеопазването. Що не направи нещо за престоя си вече 10 години в здравеопазването.

тии, да видиш 18.01.2018 12:01:37

Ама тази мома, която е шеф/член на парламентарната здравна комисия от доста време, чак сега ли, като даде няколко дежурства в смолянската болница, разбра за "безумието на медицинските стандарти"?! Ако е така, моля, всички управляващи здравеопазването ни, да бъдат незабавно включени в месечния график на коя да е общинска/областна болница!

fd 18.01.2018 11:29:07

„Според мен това е най-големият им проблем. И всички съобщения за общински болници, които във времето са закрити, са именно на тази основа, не толкова заради финансов дефицит, колкото заради липса на кадри"................ А не е ли точно обратното? Поради финансовият дефицит, генериран от НЗОК, не могат да се осигурят достойни възнаграждения за медицинските кадри, които да дойдат или да се задържат на работа в общинската болница.

Гост 18.01.2018 12:39:34

не е това - защото осигуряването на финансов ресурс не води до повишаване на заплатите на лекарет е , а до наемане на нов административен персонал


Още новини
Предлагат акад. Ангел Гълъбов за орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен
19.06.2019 15:21:42

Предлагат акад. Ангел Гълъбов за орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за награждаване на ака ...

Правителството одобри 15 млн. лв. за вдигане на заплатите в Бърза помощ
19.06.2019 14:43:48

Правителството одобри 15 млн. лв. за вдигане на заплатите в Бърза помощ

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 15 438 600 лева по бюджета на Министерство ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...