Вторник, 21 Май 2024
09
юли
10
 

Голямото предизвикателство е преразходът за лекарства

Д-р Дариткова: Полезен ще е моделът с надграждащо осигуряване или застраховане

Д-р Дечев има управленски опит за предизвикателствата в НЗОК

Понеделник, 09 Юли 2018 | 10:37:00
10

В биографията на д-р Дечев има управленски капацитет – достатъчен, за да се заеме веднага със сериозните предизвикателства в оперативното ръководство на НЗОК. Това заяви пред БНР председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Даритк

В биографията на д-р Дечев има управленски капацитет – достатъчен, за да се заеме веднага със сериозните предизвикателства в оперативното ръководство на НЗОК. Това заяви пред БНР председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова в коментар за единственото издигнато предложение за управител на фонда в лицето на д-р Дечо Дечев. Кандидатурата му бе предложена от ГЕРБ и Обединените патриоти.

Д-р Дариткова посочи, че в настоящата ситуация е по-добре управлението на касата да се поеме от човек с опит. Ние смятаме, че д-р Дечо Дечев се е доказал като професионалист и управленец във времето, и като управител в болницата, която е в добро финансово състояние и като добър експерт в областта на лекарствената политика, заяви тя.

По думите й най-големите предизвикателства във фонда са свързани с финансирането на болничната помощ и лекарствените продукти. „Смятам, че именно в тази област д-р Дечо Дечев би могъл да ни бъде много полезен. Всички останали административни действия на предходни ръководства може да бъдат коментирани по различен начин. Фактът, че д-р Дечев беше възстановен на поста управител на болницата, ние смятаме, че той има достатъчно капацитет, за да се справи с предизвикателството – управление на НЗОК в настоящия момент”, коментира д-р Дариткова.  Припомняме, д-р Дечев бе отстранен от поста управител на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, но впоследствие бе възстановен като директор.

Д-р Дариткова защити сегашния начин за управител на НЗОК, като посочи, че това е достатъчно прозрачна процедура, която да дава възможност от една страна всеки да изкаже своето мнение от друга страна всеки да постави своите въпроси. Смятам, че тази процедура е достатъчно прозрачна и ангажиментът на върховния орган на управление на държавата – парламентарна република – да избира управител на касата наистина говори за отговорно отношение към функционирането на фонда, заяви тя. Тя изтъкна още, че управителят на касата има своите отговорности при определените оперативни дейности, които се реализират, като всички видове политики – лекарства, болнична помощ.  „Всичко това е ясно регламентирано към момента. Касата не може да бъде с еднолично управление. Трябва да имаме Надзорен съвет, който да представлява широката общественост. Това сме го постигнали чрез състава на Надзорния съвет”, поясни тя, като изтъкна, че в него преобладава квотата на извън държавните институции, пациентски организации, работодателски, представители на различните видове синдикални организации.

В същото време Дариткова посочи, че е съгласна да бъде прието всяко едно разумно предложение, което да увеличава отговорностите и на Надзорния съвет за техните решения и изтъкна, че Надзорния съвет също трябва да носи отговорност за своите решения. „Тук имаме единомислие с колегите от опозицията”, заяви тя.

Запитана какво ще се прави с надлимитната дейност, ако няма актуализация на бюджета на НЗОК, д-р Дариткова заяви, че за тази година бюджетите са предвидени в гъвкав обем, който да не позволява да е превишават първоначалните прогнозни суми. За надлимитната дейност за предходните години Надзорният съвет трябва да се произнесе след преразглеждане на бюджета на касата, поясни тя.

В настоящия етап изпълнението на бюджета от гледна точка на функционирането на болничната помощ тече абсолютно нормално, всички болници имат лимити, които ги удовлетворяват като рамки и параметри. Те могат да мотивират по-голяма дейност пред съответните Районни здравноосигурителни каси, допълни д-р Дариткова. По думите й текущото изпълнение на бюджета за 2018 година за болничната помощ функционира нормално.

Голямото предизвикателство, изтъкна тя, е изпълнението на бюджета по отношение на лекарствените продукти. Там имаме сериозен преразход и това е предизвикателството, наистина лекарствената политика винаги е била слабото място във функционирането на НЗОК. За мен беше много тревожно да чуя и, че няма засега получени средства от отстъпки за лекарствените продукти, които са регламентирани. Всичко това изисква наистина да имаме оперативно ръководство на касата и управител, който да познава дейността й и да може да отговаря на всички тези въпроси, категорична бе тя.

Запитана защо няма отстъпки от началото на годината до момента д-р Дариткова заяви, че си обяснява това с дефицит на адекватно оперативно управление на касата и допълни, че трябва да имаме управител на НЗОК, който да следи всички тези процеси своевременно и да носи отговорност за тях.

В коментар за подготвяните от здравния министър нови модели на осигуряване у нас, тя изтъкна, че съществуващият в момента солидарен модел с 8 процента здравна вноска не позволява всички плащания, които се случват в системата, да се регламентират чрез фонда. „Голям е процентът на доплащането от пациентите извън рамките на здравното осигуряване. Това предизвиква необходимостта да се ревизира здравноосигурителния модел с възможността за надграждане или за конкурентни фондове на НЗОК”, посочи тя.  Запитана дали здравната вноска ще остане в размер на 8% тя заяви, че в рамките на тази бюджетна година тя е предвидена да остане такава. В същото време, посочи д-р Дариткова, е налице постоянен натиск върху здравната система с искането за плащане на нови методи на лечение и на нови лекарствени продукти. „Наистина с 8 процента здравна вноска, която е относително по-нисък процент в сравнение с останалите европейски страни, не може да се посрещнат всички тези нови желани потребности от включване на иновативни методи и терапии. Затова смятам, че тук отново ще бъде полезен моделът, който ще се представи с надграждащо здравно осигуряване, или застраховане”, допълни тя.

50 процента от проблемите се дължат на лошата организация, но тя е резултат от механизмите, по които в годините НЗОК е финансирала дейностите, допълни още д-р Дариткова. Все пак тя отбеляза, че в тази система на функциониране на здравната организация има болници, които се справят добре и са финансово стабилни. Според нея мениджърският опит на техните управленци трябва да се разпространява.

 Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bNDF

Компетентен 18.07.2018 12:48:05

Здравейте отново ! Трябва доста безсрамие , за да даваш предложения какво би станало , ако ... и какво трябвало било да се направи , при положение , че си във властта от 8 години , че ти си властта и че каквото е трябвало да се направи е трябвало ТИ да го сториш . Дебелоочие ! Гьонсуратлък !

Гост 10.07.2018 09:26:26

Компетентен 09.07.2018 12:28:52 Отвратително ! Според тая болниците,що са добре финансово са изкласили чрез майсторлъка на мениджмънта !о внушения, о тъпота! Добре са само и единствено тези частни болници , които обират скъпи пътеки и доплащания !

Гост 09.07.2018 21:04:45

Надграждането на другарката Дърдориткова е просто пак опит на политическата класа да размие финансирането на здравната система. Никакво надграждане другарки и другари - правителственото прасе касичка трябва да се конкурира с други здравни осигурители /застрахователи на равна нога. Да видим тогава кой лекар ще подпише сегашните унизителни договори с НЗОК и кой пациент ще внася здрaвни вноски за асфалт на Бочко Тиквето в НЗОК....

Гост 09.07.2018 18:15:31

Защо давате предложения ? Или си мислите ,че някой иска да променя системата . Не ставайте смешни и наивни . Първо си задайте въпроса , защо "моделите " не излизат на яве ? Какво ще се случи за 2 месеца до септември , че да се бави всичко и то от миналата година . С ТЕЛК какво стана ? Хахахахаааа ..............

Гост 09.07.2018 17:34:21

Най-полезен ще е моделът с надграждащо доплащане 1:1.Колкото плаща касата-толкова доплаща и пациентът.Ще го проумеете явно по трудния начин.Ако някой си мисли,че лекарите ще чакаме някакъв си фонд да ни плати след 6 мес. няма да стане.Болният плаща на момента и после си дири парите от фонда.

Гост 09.07.2018 13:44:47

Аааааааа.................! Министърът каза - нов модел ! Не надграждане ! Пак старата песен почнахте отдалече .

Компетентен 09.07.2018 12:28:52

Отвратително ! Според тая болниците,що са добре финансово са изкласили чрез майсторлъка на мениджмънта !о внушения, о тъпота! Добре са само и единствено тези частни болници , които обират скъпи пътеки и доплащания !

Потресен 09.07.2018 11:54:52

Дариткова, Дариткова, Бочко и всички, които сте около него харчите безогледно държавни пари. Правите разходи за скъпи и безмислени командировки, високи заплати, раздута администрация, охрана, служебни автомобили и др. Огледайте се в какъв охолен собствен комфорт живеете и не увеличавайте процента на здравните вноски на бедния народ, ограничете безмисленото харчене на държавни пари, затворете държавните кранчета и ще има пари и за здравеопазване.

П.Иванов 13.07.2018 07:02:09

Абсолютно си прав.Единственият вариант за промяна в тази посока е да бъдат изгонени с камъни.Но вече няма кой.Хората са доведени до апатия,заради тоталната липса на справедливост.

Това е заучена безпомощност 19.07.2018 00:25:44

"... още през далечната 1964 година, американският психолог Мартин Селигнам създава така наречената теория на заучената безпомощност. Ученият експериментално установява, че заучената безпомощност възниква в резултат на многократни повторения на ситуация, в която ние нямаме възможността да контролираме случващото се и не сме в силите си да променим каквото и да било..." ---> http://www.zenom.pro/statii/164-learned-helplessness


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж
20.05.2024 17:39:01

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишне мъж, съобщиха от лечебно ...

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.
20.05.2024 17:24:20

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.

УМБАЛ „Света Анна“-София получи четири Диамантени награди за 2023 г. (по една за всяк ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...