Четвъртък, 18 Август 2022
10
ян
14
 

Д-р Дечев с остро писмо към национална телевизия

Петък, 10 Януари 2020 | 15:00:23
14

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев е изпратил до изпълнителния продуцент на сутрешния блок на Нова телевизия г-жа Мариета Фидосиева писмо във връзка с излъчен по националната медия репортаж.  Става въпрос за момиче, на което според репортажа НЗОК

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев е изпратил до изпълнителния продуцент на сутрешния блок на Нова телевизия г-жа Мариета Фидосиева писмо във връзка с излъчен по националната медия репортаж.  Става въпрос за момиче, на което според репортажа НЗОК е отказало да заплати диетични храни. Според управителят на касата репортажът е едностранчив и има манипулативен характер.

Ето и пълния текст на писмото:

 „Във връзка с репортаж на Нова телевизия, озаглавен „Защо млада жена остава без животоподдържащо лечение?“, излъчен в рубриката „Здравей, България!“ на Сутрешния блок на 9. януари 2020 г., в който репортерът Искра Урумова разказва историята на 20-годишно момиче от Добрич, на което Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е отказала да заплати диетична храна за специални медицински цели, Ви информираме следното:

Пациентката кандидатства за отпускане на диетична храна за специални медицински цели в НЗОК, като е подала изискуемите документи – Заявление по Наредба 2 от 27. март 2019 г. на Министерството на здравеопазването (МЗ) и медицинска документация от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, Клиника по терапия на вътрешните болести, метаболитно-ендокринните заболявания и диететика – етапна епикризи от 12. юни 2019 г. В етапната епикриза няма препоръка за прилагане на заявената диетичната храна. Освен това, в кратката характеристика на диетичната добавка, за която кандидатства пациентката, е описано, че тя не е подходяща, като самостоятелен хранителен източник и ползването й се осъществява под медицинско наблюдение.

Въпреки това, НЗОК се свърза с официалния вносител на диетичната храна за специални медицински цели и – по негови данни, е установено, че тази храна не се реимбурсира от обществените фондове на нито една друга държава членка на Европейския съюз – каквото е изискването на Наредба 10 на МЗ, за да може касата да я заплати.

Нещо повече, в етапната епикриза, издадена от лечебното заведение, са предписани хранителен диетичен режим и две диетични храни за домашно лечение, които фигурират в Списъка на диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК и се назначават от лечебното заведение с протокол.  Пациентката и в момента получава по здравна каса назначените в етапната епикриза две диетични храни за домашно лечение.

Бихме искали да подчертаем, че журналистката Искра Урумова не се е свързвала с Пресцентъра на НЗОК за информация по темата и едностранно е отразила единствено мнението на майката на пациентката. Считаме, че това не отговаря на критериите за достоверност и обективност в отразяване на проблема.

Тъй като действително съществуват нормативни пропуски, които затрудняват заплащането от НЗОК за пациенти на възраст над 18 години, на 8. януари 2020 г., д-р Дечо Дечев, управител на Националната здравноосигурителна каса, е изпратил писмо до министъра на здравеопазването - г-н Кирил Ананиев, за да се предприемат мерки за отстраняването им.

За пореден път в предаването „Здравей, България!“ на Сутрешния блок, което Вие представлявате – за разлика от други разследващи рубрики на Нова ТВ, се излъчват материали с манипулативен характер, които – може би, имат за цел да отклонят вниманието на аудиторията от действително важни за обществото теми.

 Считаме, че ролята на медиите, като медиатор между институциите и обществото, не е да насажда негативизъм, а да спомага за решаването на проблемите. Още повече, че в случая са нарушени законови разпоредби, на база на които НЗОК издава съответното разрешение.

 Националната здравноосигурителна каса разчита на сътрудничеството с медиите за стриктното спазване на законите на Република България, като се отстояват както правата на пациентите, така и целесъобразното изразходване на обществения ресурс.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
A1UM

гост 13.01.2020 16:48:32

Клет ПР на касата. Фактите по случая са доста по -различни 1.Нова са канили касата, за участие, те са отказали 2. Има повече от един производител на храни за това заболяване, както и повече от един вносители. На нас са ни известни три производителя, като единия има представител, който работи с НЗОК. Заболяването макар и рядко е разпостранено в Европа. Абсурдно е да твърдиш, че тези пациенти живеят без да им се реимбурсира храната в другите страни . 3. Това, че се плащат две диетични храни от касата изобщо не значи, че няма нужда от трета, която е и най-скъпа. 4. Изискването храната да се прилага под медицинско наблюдение също е разтълкувано абсурдно - Кристина няма да замине с нея на Марс - тя редовно посещава лекари в България. Много клети изглеждат в опита си да си правят кризисен ПР вместо да търсят решение на проблема

Лекар 13.01.2020 02:15:56

Слушах Дечо по Дарик. Имах по високо мнение за него. Той бил позьор и слабо подготвен. 1. Дечо, кои са тези лекарства, които се плащат от касата на болниците? Това са само онколекарствата и за тях болниците не провеждат общ поръчки, а касата определя цена. За какви лекарства платени 50лева на общински болници и 1500 на частни говориш ? А и коя е тази общинска болница с онкология? Айде говори професионално 2. Разходите, които болниците правят и за които получават приходи, без да имат печалба се наричат пастру(pass through). Kak ще се взима от тях за приход за персонала. Вземи се образовай малко, не говори глупости.

Лекар 13.01.2020 01:20:52

Какво се правиш на ударен? Не прочете ли, че пациентката в момента получава по здравна каса назначените в етапната епикриза две диетични храни за домашно лечение?

родител 12.01.2020 11:33:36

Та сега не разбрах, има ли момичето нужда от тази храна или НЗОК с екипа професионалисти е преценила, че хем няма нужда, хем не може да я отпусне?

родител 12.01.2020 11:33:34

Та сега не разбрах, има ли момичето нужда от тази храна или НЗОК с екипа професионалисти е преценила, че хем няма нужда, хем не може да я отпусне?

Мацката на Жорко 11.01.2020 20:38:00

Следващият път е нужно не писмо с оняснения, а да се заведе дело за клеветничество. Да се постави пред съсловната журналистическа гилдия, ако има такава, да принуждава подопечните си да се изказват и пишат подготвени и спазващи добрите практики. Доказано е, че германците са дисциплинирани с бой и глоби. За да не е примитивно, боят е прерогатив на съда. Една присъда и една солидна сума ще научи как да пишат и говорят доста хора. Иначе нека си гъзолизничат колкото си искат

СЛУГА НА ЕФИРА 10.01.2020 21:17:53

Слугите на ефира пак се ос***а!

Мария 10.01.2020 17:14:33

Поздравления за д-р Дечев и екипът на НЗОК,които са се погрижили за изясняване на ситуацията!!!Всеки един трябва да отстоява позицията си по този начин-мотивирано и подплатено с доказателства и факти!

НЗОК 11.01.2020 08:37:14

Абе Марче къде се скри като напусна касата. Пак ли някъде където няма да работиш а с клюки ще се занимаваш. Простакейша.

Гост 10.01.2020 15:39:28

Кой е собственик на нова телевизия?

Гост 10.01.2020 17:09:54

Той не ли и собственик на МБАЛ Пигия в Пазаржик?

Гост 10.01.2020 17:09:53

Той не ли и собственик на МБАЛ Пигия в Пазаржик?

Гост 10.01.2020 17:09:51

Той не ли и собственик на МБАЛ Пигия в Пазаржик?

Бъди здрав 10.01.2020 15:33:11

Браво! Браво! Браво! Де всички да имаха смелост като Дечо Дечев ...


Всичко за коронавируса
Още новини
САЩ увеличават запасите от ваксина и лекарство срещу маймунска шарка
18.08.2022 17:50:51

САЩ увеличават запасите от ваксина и лекарство срещу маймунска шарка

САЩ ще увеличат доставките си на ваксина срещу маймунска шарка, като предоставят допълнителни 1,8 ...

Д-р Маджаров: БЛС ще наеме организация, която да консултира методиката по остойностяването
18.08.2022 16:59:16 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: БЛС ще наеме организация, която да консултира методиката по остойностяването

БЛС ще участва в работната група за остойностяването на лекарския труд и ще представи изработенат ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...