Сряда, 29 Януари 2020
06
дек
6
 

Д-р Дечев: Има очевиден дисбаланс между интереса на фармаиндустрията и този на потребителите

Защо не протестирате срещу лимитите на болниците, попита той пациентската общност

Сряда, 06 Декември 2017 | 12:04:45
6

„Държавите, които са постигнали успех в решаването на проблемите си, са го постигнали на база постигане на баланс между интереса на фармаиндустрията и осигурените граждани, които трябва да получат тази помощ. При нас има очевиден дисбаланс между

„Държавите, които са постигнали успех в решаването на проблемите си, са го постигнали на база постигане на баланс между интереса на фармаиндустрията и осигурените граждани, които трябва да получат тази помощ. При нас има очевиден дисбаланс между интереса на фирмите и този на нас като потребители. Лекарствата са единственото перо в бюджета на касата, което години наред бе оставено да се развива без ограничения“. Това заяви директорът на УМБАЛ "Свети Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, който гостува в предаването „Референдум“ заедно с представители на различни организации по темата за наложения мораториум над иновативните лекарства за период от една година.

Той подчерта, че никой не е спрял достъпа на пациентите до иновативните продукти, те са регистрирани в България и всеки може да си ги закупи. „Мораториумът е върху заплащането на тези продукти от страна на Националната здравна каса“, изтъкна д-р Дечев, допълвайки, че НЗОК работи с определен бюджет по пера.

Той повдигна и въпроса откъде да се вземат средства за иновативните продукти и обясни, че това не може да случи с пари от извънболничната и болничната помощ, както и от медицинските изделия. „Откъде да вземе НЗОК 30 милиона, от кое перо на бюджета“, попита д-р Дечев.

Директорът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ подчерта още, че пациентските протести са концентрирани само в лекарствения сектор. „Не съм видял един протест на пациентска организация за това, че болниците работят в лимит, един протест за медицинско изделие“, заяви още той. „Протестирайте за лимитите на болниците“, призова той представителите на пациентските организации.

Д-р Дечев изтъкна още, че в България бюджетът за лекарства е 30% от общия бюджет на НЗОК, докато в останалите страни от ЕС той е не повече от 15%.  

Според него при лекарствата може да наложи принцип като този при медицинските изделия – тоест, да се покрива част от тях – тези, които са доказани и утвърдени, а ако някой иска иновативно лечение, да си доплаща.

Според представителя на пациентите в Надзорния съвет на касата Андрей Дамянов наложеният мораториум над иновативните лекарства няма да доведе до сериозен ефект върху икономическото състояние на здравната каса. В разрез с даваните през последните дни примери, той изтъкна, че за пръв път в европейска държава се налага мораториум. По думите му той ще доведе до дискриминация на едни осигурени лица спрямо други.

От своя страна проф. Татяна Бенишева, председател на Българската асоциация за лекарствена информация и преподавател в МУ-София, заяви, че е нужен много сериозен анализ за нуждата от подобен мораториум, който да е публичен. Тя изтъкна, че подобен анализ липсва и в момента цари тотален хаос. „Ако в НЗОК е обсъден, то той не е публично достъпен“, посочи тя. Проф. Бенишева подчерта, че в системата няма контрол над разходите за лекарства и затова се получава дефицит. „Все едно държавата е инвалидна по отношение на икономисти, все едно всички икономисти са заминали в чужбина и никой не може да чете отчети“, заяви тя.

Здравният икономист Аркади Шарков пък заяви, че мораториумите като цяло никога не са били решение на даден проблем, а само временна спирка пред него. Той обаче отбеляза, че върху проблема трябва да се погледне рационално и припомни изказването на заместник-здравния министър д-р Бойко Пенков, който посочи, че само три от медикаментите, които ще попаднат в обсега на мораториума, нямат алтернатива. Той изтъкна още, че НЗОК и МЗ нямат анализ на лекарствената си политика и поради тази причина средствата за определени медикаменти не са оптимизирани. Според него бюджетът за иновативни лекарства в касата трябва да е отделен. Той изтъкна и нуждата от прогенерична политика.  

Според председателя на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Александрова пък единично решение като този мораториум няма да реши многопластови проблеми в сектора. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xaTG

Гост 06.12.2017 18:02:32

Откъде накъде едно общество на което автокаското му годишно е 3-4 пъти над заплатеното за здравни вноски да има пълен достъп до безплатни или частично платени лекарства така както австриеца или германцеца ? Докога с комунизма на всекого според потребностите ? За да получаваш ,трябва да даваш. В момента с това нискобюджетно здравеопазване тълпата се е обединила около идеята да плаща малко , но да получава всичко. Няма как да стане другарки и другари, селяни и селянки. Я малко си свийте претенциите.

Meri 06.12.2017 15:13:08

Една от пациентските организации се бореше за правата на жените с реподуктивни проблеми и срещу нея и управителя й една от известните ин витро клиники заведе иск за 35000 лв. за клевета и... жените спряха да говорят!!! Права?! Като остане държавата без деца и собствените ви деца станат обект на наркодилъри , тогава ще разберете колко вина имат клиниките за ниската раждаемост. А повечето НПО та не защитават правата на пациентите, а ги предават. Тези които роптаят ги съдят и млъкват

Никодимчо 06.12.2017 13:00:22

А откъде взеха 200млн. лв за европредседателството, от кое перо на националния бюджет?

Просветен 06.12.2017 12:19:21

Пациентските организации и д-р Любомир Киров и д-р Венци Грозев са на ясла при фармафирмите. Кой плаща наема на офисите на Киров и пациентските организации? Кой им плаща скъпите изяви по телевизиите? И ма още много въпроси......... които знаем отговорите

Гост 07.12.2017 16:59:20

Ха Ха Ха! И мегаломана Л Киров ли!

Лекар 06.12.2017 12:15:29

Браво д-р Дечев, намери се един директор на болница да каже истината в очите


Още новини
Гледат Закона за лечебните заведения в НС през февруари
29.01.2020 17:29:24 Надежда Ненова

Гледат Закона за лечебните заведения в НС през февруари

Проектозаконът за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения ще бъде гледан в Народн ...

2 454 712 лв. допълнителни възнаграждения е дала НЗОК за 2019 г.
29.01.2020 16:37:16

2 454 712 лв. допълнителни възнаграждения е дала НЗОК за 2019 г.

Средно по 108 лв. бонуси са получили в НЗОК през 2019 г. Това става ясно от отговор на управителя ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...