Неделя, 27 Септември 2020
06
дек
6
 

Д-р Дечев: Има очевиден дисбаланс между интереса на фармаиндустрията и този на потребителите

Защо не протестирате срещу лимитите на болниците, попита той пациентската общност

Сряда, 06 Декември 2017 | 12:04:45
6

„Държавите, които са постигнали успех в решаването на проблемите си, са го постигнали на база постигане на баланс между интереса на фармаиндустрията и осигурените граждани, които трябва да получат тази помощ. При нас има очевиден дисбаланс между

„Държавите, които са постигнали успех в решаването на проблемите си, са го постигнали на база постигане на баланс между интереса на фармаиндустрията и осигурените граждани, които трябва да получат тази помощ. При нас има очевиден дисбаланс между интереса на фирмите и този на нас като потребители. Лекарствата са единственото перо в бюджета на касата, което години наред бе оставено да се развива без ограничения“. Това заяви директорът на УМБАЛ "Свети Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, който гостува в предаването „Референдум“ заедно с представители на различни организации по темата за наложения мораториум над иновативните лекарства за период от една година.

Той подчерта, че никой не е спрял достъпа на пациентите до иновативните продукти, те са регистрирани в България и всеки може да си ги закупи. „Мораториумът е върху заплащането на тези продукти от страна на Националната здравна каса“, изтъкна д-р Дечев, допълвайки, че НЗОК работи с определен бюджет по пера.

Той повдигна и въпроса откъде да се вземат средства за иновативните продукти и обясни, че това не може да случи с пари от извънболничната и болничната помощ, както и от медицинските изделия. „Откъде да вземе НЗОК 30 милиона, от кое перо на бюджета“, попита д-р Дечев.

Директорът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ подчерта още, че пациентските протести са концентрирани само в лекарствения сектор. „Не съм видял един протест на пациентска организация за това, че болниците работят в лимит, един протест за медицинско изделие“, заяви още той. „Протестирайте за лимитите на болниците“, призова той представителите на пациентските организации.

Д-р Дечев изтъкна още, че в България бюджетът за лекарства е 30% от общия бюджет на НЗОК, докато в останалите страни от ЕС той е не повече от 15%.  

Според него при лекарствата може да наложи принцип като този при медицинските изделия – тоест, да се покрива част от тях – тези, които са доказани и утвърдени, а ако някой иска иновативно лечение, да си доплаща.

Според представителя на пациентите в Надзорния съвет на касата Андрей Дамянов наложеният мораториум над иновативните лекарства няма да доведе до сериозен ефект върху икономическото състояние на здравната каса. В разрез с даваните през последните дни примери, той изтъкна, че за пръв път в европейска държава се налага мораториум. По думите му той ще доведе до дискриминация на едни осигурени лица спрямо други.

От своя страна проф. Татяна Бенишева, председател на Българската асоциация за лекарствена информация и преподавател в МУ-София, заяви, че е нужен много сериозен анализ за нуждата от подобен мораториум, който да е публичен. Тя изтъкна, че подобен анализ липсва и в момента цари тотален хаос. „Ако в НЗОК е обсъден, то той не е публично достъпен“, посочи тя. Проф. Бенишева подчерта, че в системата няма контрол над разходите за лекарства и затова се получава дефицит. „Все едно държавата е инвалидна по отношение на икономисти, все едно всички икономисти са заминали в чужбина и никой не може да чете отчети“, заяви тя.

Здравният икономист Аркади Шарков пък заяви, че мораториумите като цяло никога не са били решение на даден проблем, а само временна спирка пред него. Той обаче отбеляза, че върху проблема трябва да се погледне рационално и припомни изказването на заместник-здравния министър д-р Бойко Пенков, който посочи, че само три от медикаментите, които ще попаднат в обсега на мораториума, нямат алтернатива. Той изтъкна още, че НЗОК и МЗ нямат анализ на лекарствената си политика и поради тази причина средствата за определени медикаменти не са оптимизирани. Според него бюджетът за иновативни лекарства в касата трябва да е отделен. Той изтъкна и нуждата от прогенерична политика.  

Според председателя на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Александрова пък единично решение като този мораториум няма да реши многопластови проблеми в сектора. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
n2mB

Гост 06.12.2017 18:02:32

Откъде накъде едно общество на което автокаското му годишно е 3-4 пъти над заплатеното за здравни вноски да има пълен достъп до безплатни или частично платени лекарства така както австриеца или германцеца ? Докога с комунизма на всекого според потребностите ? За да получаваш ,трябва да даваш. В момента с това нискобюджетно здравеопазване тълпата се е обединила около идеята да плаща малко , но да получава всичко. Няма как да стане другарки и другари, селяни и селянки. Я малко си свийте претенциите.

Meri 06.12.2017 15:13:08

Една от пациентските организации се бореше за правата на жените с реподуктивни проблеми и срещу нея и управителя й една от известните ин витро клиники заведе иск за 35000 лв. за клевета и... жените спряха да говорят!!! Права?! Като остане държавата без деца и собствените ви деца станат обект на наркодилъри , тогава ще разберете колко вина имат клиниките за ниската раждаемост. А повечето НПО та не защитават правата на пациентите, а ги предават. Тези които роптаят ги съдят и млъкват

Никодимчо 06.12.2017 13:00:22

А откъде взеха 200млн. лв за европредседателството, от кое перо на националния бюджет?

Просветен 06.12.2017 12:19:21

Пациентските организации и д-р Любомир Киров и д-р Венци Грозев са на ясла при фармафирмите. Кой плаща наема на офисите на Киров и пациентските организации? Кой им плаща скъпите изяви по телевизиите? И ма още много въпроси......... които знаем отговорите

Гост 07.12.2017 16:59:20

Ха Ха Ха! И мегаломана Л Киров ли!

Лекар 06.12.2017 12:15:29

Браво д-р Дечев, намери се един директор на болница да каже истината в очите


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
169 са новите случаи на COVID-19, няма починали
27.09.2020 10:10:42

169 са новите случаи на COVID-19, няма починали

169 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за изминалото денонощие. 2710 PCR теста са направени ...

Министърът: Няма да се въвеждат допълнителни мерки
26.09.2020 11:21:46

Министърът: Няма да се въвеждат допълнителни мерки

„Твърдо заявявам, че нямаме никакви намерения да въвеждаме допълнителни мерки, освен тези, ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...