!
Събота, 22 Юни 2024
03
февр
18
 

Д-р Дечев: Приключи възможността една опаковка от онколекарство да се отчита 5 пъти

Понеделник, 03 Февруари 2020 | 17:05:58 Надежда Ненова
18

По време на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК от 20 януари управителят на Касата д-р Дечо Дечев се похвалва с разработването софтуер за контрол на онколекарствата. Това става ясно от стенограмата на заседанието, публикувана на сайта на фонда.

По време на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК от 20 януари управителят на Касата д-р Дечо Дечев се похвалва с разработването софтуер за контрол на онколекарствата. Това става ясно от стенограмата на заседанието, публикувана на сайта на фонда.

„За онколекарствата до момента нямаше софтуер, който да връзва протокола от онкокомитета с видове и количества лекарства, спрямо това, което де факто получават пациентите. И там беше пълен батак. Но сега вече и това се въведе. Не можеш да изпишеш препарат, който не е изписан в онкокомитета, както и да го изпишеш в доза, която превишава това, което е изписаното. След това се въвежда и от 1 януари влезе в сила, тъй нареченият верификационен код, пак за лекарства. Не дали лекарството е фалшиво или не, а тук за какво го ползваме“, казва д-р Дечев.

„Всяко лекарство, което има код, примерно то има 50 мг, когато закачат този индивидуален код на препарата към дадено лице се вижда, че от точно този брой лекарства от точно този код са ползвани 30 мг, остават 20 мг. За друг пациент под този код не могат да се ползват повече от 20 мг. Една опаковка досега пет пъти я отчитат. Това приключва. Въвеждат се неща в контрола и то много сериозни. Въпросът е дали опозицията, дето се казва, ще позволи“, казва той.

Припомняме, че през 2017 г. НЗОК въведе критерии за по-ефективното оползотворяване на скъпоструващите онкомедикаменти от болниците с цел намаляване на разхищението на медикаменти, водещо до преразход, и да ограничат злоупотребите. Според критериите Касата плаща на болниците на база максимална месечна доза за средностатистически ръст, тегло и телесна повърхност на пациентите. Изчислено е, че средната маса е 81 кг за мъжете и 67 кг - за жените. Пациенти над тези килограми получат доза от лекарството, съобразена с техните килограми и ръст, а тъй като болницата лекува и много пациенти под средните килограми и тегло, в крайна сметка се очаква нейният разход да се вмества в определените средни месечни стойности.

Всички лечебни заведения за болнична помощ, които употребяват лекарствени продукти за злокачествени заболявания, пък до 1 януари 2018 г. трябваше да разполагат с автоматизирана система за подготовка на инфузионни разтвори. Тяхната цел е постигане на по-точни и сигурни дозировки на лекарствените продукти за лечение на злокачествени заболявания и по-добър контрол при потреблението на инфузионните разтвори на медикаментите.

Въвеждането на подобни смесителни системи бе една от мерките, с които НЗОК се надява да овладее ръста на разходите за онколекарствата, както и да намали загубите от изхвърляните остатъци от медикаментите.

От думите на д-р Дечев обаче става ясно, че въпреки предприетите мерки, Касата не е упражнявала задоволителен според нея контрол върху разходването на онколекарства, като проблемът вече е решен чрез електронната информационна система на НЗОК.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%4PY

Гост 04.02.2020 19:08:47

А и забравих да уточня - софтуера го пишат фирмите поддържащи болничните информационни ситеми в повечето случаи по не добре обмислени нареждания на НЗОК.Пак за наша сметка. За една година благодарение на тези разпоредби, преписвахме протокли на Онкологична комисия 10 пъти. ето така за спорта.Да виждате някакъв резултат?

Гост 04.02.2020 18:25:58

За онколекарствата до момента нямаше софтуер, който да връзва протокола от онкокомитета с видове и количества лекарства, спрямо това, което де факто получават пациентите. И там беше пълен батак. Но сега вече и това се въведе. Не можеш да изпишеш препарат, който не е изписан в онкокомитета, както и да го изпишеш в доза, която превишава това, което е изписаното. След това се въвежда и от 1 януари влезе в сила, тъй нареченият верификационен код, пак за лекарства. Не дали лекарството е фалшиво или не, а тук за какво го ползваме“, казва д-р Дечев. Изказване на човек ,който се прави че сега разбира проблема.Нормативната база и софтуера за приготвяне и отпустане на онколекарства е въведен с Наредба № 4 на МЗ от 10.2018 г. Само дето да този момент от НЗОК се правеха на ударени и не спазваха изискваният на тази Наредба. Защо ли? Същото като при В.Божков.Не им стискаше да контролират.А този софтуер за верификация отново ще усложни процедурите по отпускане и ще създаде поредния хаос в болниците.Не иска или не могат да разберат , че с половинчати решения и без консултация с работещите мед. специалисти нищо няма да стане.Дерзайте Колеги !! На слука.

Гост 04.02.2020 14:08:33

Дечев , понеже го натирват и далаверите му спират , сега се е разшетал да топи тези дето не са му плащали .Тоя айдук от 20 год де е закачил за фармафирмите и трупа милиони от рушвети .Нека проку.атурата провери реални ли са пациентите на жена му ,или само препират комисионните .

Гост 04.02.2020 11:16:59

ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ СЪЩИТЕ ДАЛАВЕРИ ДОКАТО НЯМА СТИКЕРИ ОТ ОПАКОВКАТА НА СКЪПОСТРУВАЩИТЕ ЛЕКАРСТВА КОИТО ДА СЕ ЗАЛЕПВА В ЛИСТ НА ИСТОРИЯТА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО НА ПАЦИЕНТА . ТОВА СЕ ПРАВИ В НОРМАЛНИТЕ СТРАНИ КЪДЕТО СА ГО РЕШИЛИ ПРОБЛЕМА. ДРУГИЯТ НАЧИН Е НА ПЪРВО ВРЕМЕ ВСИЧКИ ПРАЗНИ ФЛАКОНИ ОТ СКЪПОСТРУВАЩИ МЕДИКАМЕНТИ ДА СЕ ПАЗЯТ ОТ БОЛНИЦИТЕ И ДА СЕ ПРЕДСТАВЯТ КАТО ВЪРНАТИ С ПРОТОКОЛ ПРИ ЗАПЛАЩАНЕТО ИМ ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН ДА СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА С ТОВА КРАДЛИВО ПЛЕМЕ НА ОНКОЛОЗИТЕ В ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ.

Гост 04.02.2020 00:02:56

Дечо, моля те, махни Гергана Андреева! Моля те, преди да си тръгнеш уволни тази надута нескопосана и некомпетентна пуйка! А ако е вярно, че ще оставаш в НЗОК, махни ония мързеливец и най-презрян нещастник Генев! Нищо не може и е нахално глупово недоносче!

Гост 03.02.2020 23:25:08

Дечо от къде има кинти? От заплатата на директор или от съпругата стоматолог? Всички са крадци само той вода ненапита?

Boss-a 03.02.2020 22:41:14

Гигито от надЗоро я уволили днес, верно ли е?

Зарознат 03.02.2020 21:08:07

Спокойно другари, Пак Дечо ще оглави НЗОК! Просто сета приключва този мандат! От 12.03. започва новият му 4-ри годишен мандат!

Гост 04.02.2020 00:07:42

Дай Боже, да не си тръгва. Той поне съгражда. Изкара НЗОК на плюс. Другите преди него само разграждаха. Дечев е способен, опитен и прозорлив мениджър. Доказа се, само че надали някой ще го оцени! От мен само респект!

Гост 03.02.2020 20:10:48

Дана от Делиормана и ЖенитУ са започнали тотално да разграждат съграденото от д-р Дечев. Гешев, къде си?

Гост 04.02.2020 00:14:31

Гешев, я след Божков, подхвани частните перачници за пари! Ама ги подкарай подред: Св. София, Сити Клиник-Онкологията, Сити Клиник-Кардиология, Токуда, СофияМед, Надежда, Доверие, Щерев, Вита, Каспела, Еврохоспитал, Медлайн, Централ Онко Хоспитал, Сърце и Мозък, Скин Системс, Уни Хоспитал... Да изреждам ли още? Ще имаш материал не за 7, а за 77 години прокурорстване! Стиска ли ти да ги подхванеш?

Insider 2020 04.02.2020 07:53:53

Васко Иванов и колегите му вече работят по изброените и още около десетина. 2020 ще е много наситена откъм разследвания.

Outsider 04.02.2020 13:01:42

На Васко Иванов поръчката е от частните клиники да удари само държавни болници.

Знаещ 03.02.2020 18:22:14

Ха ,сетиха се,че без добър софтуер и качествени програми не може да се хванат злоупотребите с онколекарствата.С тефтер и химикалка няма да стане.Е,добре се нагушиха някои от тоя мръсен бизнес!Да питам медицинския одит провери ли на място как се приготвят, разтварят, прилагат и се отчитат към касата онкомедикаментите? Снощи по БТВ репортерите имаше много добро предаване по този проблем.Браво на д-р Дечев,че преди да напусне касата посочи откъде изтичат големите пари.От МЗ си мълчат,защото там забъркват всякакви каши, после лекари и пациенти да ги сърбат.Кой ще понесе отговорността за поредния скандал в здравеопазването?

Гост 03.02.2020 19:14:46

https://www.btv.bg/video/shows/btv-reporterite/videos/btv-reporterite-lekarstvo-na-vsjaka-cena.html

Д-р Ох Боли 03.02.2020 18:00:03

Браво! Удряй ги Дечо! Първо Сити Клиник-Онкологията, после Токуда, СофияМед, Сердика и Надежда. Смачкай ги! Жалко че си тръгваш! Много искам да разбера как ще реагира сега Дудов, Марков, Тиков и другите здравни олигарси. Сега, като взеха на Черепа антиките и бизнеса, дали човека с каскета-Гешев, ще подгони частните болници. Много неща ще излязат наяве. Ама първо трябва Киро Тъпото да си тръгне.

Гост 03.02.2020 21:01:08

А държавните олигарси? Тях кога? Май и Дечо е скътал нещо зачерни дни.

Гост 03.02.2020 18:35:12

те са от другиа отбор няма да ги подгони


Всичко за коронавируса
Още новини
Музеят по история на медицината на МУ – Варна отбелязва Еньовден с детски празник на билките
22.06.2024 09:45:37

Музеят по история на медицината на МУ – Варна отбелязва Еньовден с детски празник на билките

С акцент върху децата тази година Музеят по история на медицината към МУ – Варна ще отбележ ...

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали
22.06.2024 08:59:31

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 311 направени теста. Това ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...