!
Петък, 21 Юни 2024
13
ян
24
 

Д-р Дечо Дечев напуска поста управител на НЗОК на 12 март

Здравната каса като институция не е адекватна на промените от последните 20 години

Понеделник, 13 Януари 2020 | 10:26:07
24

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев най-вероятно няма да има втори мандат начело на инстутицията. Това се подразбира от негово интервю пред Дарик радио.  „Ангажиментът, който съм поел е за този мандат”, каза той и допълни: „Трябва

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев най-вероятно няма да има втори мандат начело на инстутицията. Това се подразбира от негово интервю пред Дарик радио.  „Ангажиментът, който съм поел е за този мандат”, каза той и допълни: „Трябва да има унисон в действията между екипа на НЗОК и този, който е в Министерството на здравеопазването. Те трябва да теглят в една посока”. На въпроса няма ли усещане за това, д-р Дечев каза "Без коментар".

В 40-минутното интервю управителят на касата каза още, че се налага основна ревизия на НЗОК, защото институцията не е адекватна на промените, които са настъпили в последните 20 години от съществуването й. Той припомни една своя стара теза, която обяви още при встъпването си на управителския пост, а именно, че на страната са необходими не 28, а най-много 6 здравни каси, съобразено с плановите райони за развитие на ЕС. В същото време обаче Д-р Дечев бе категоричен, че една година преди парламентарни избори такава ревизия е невъзможна.

Управителят на НЗОК подчерта, че се налага ограничаване на броя и на болниците, както и въвеждането на редица реформи, които по негово мнение екипът на здравното министерство не е успял да предприеме.

"Първо - нужна е ревизия на броя на болниците. Ако съществуващият ресурс се инвестира в по-малък брой лечебни заведения, отколкото са тези 387, с които касата в момента има договор, парите ще бъдат достатъчни, без да се нарушават достъпът и качеството на лечението. Второто е нещо, което екипът на здравното министерство и тази година не успя да свърши - национална информационна система. За пореден път и тази година се провали внедряването на електронната борса за лекарствата, за пореден път и тази година темата за промяна на осигурителния модел бе отложена. Медицинските стандарти, правилата, по които се работи - там е много тревожно положението. Фармакотерапевтични ръководства, които определят унисона на терапиите - също нищо не се направи. Всичките тези неща са извън дейността на касата. Не бягам от отговорност, но казвам кои са нещата, които биха довели до вкарване на нашата система в рамките на този ресурс, който е значително по-малък, отколкото трябва да бъде“, заяви управителят на НЗОК.

По думите му има около 3 млн. българи, които са на социалния минимум, те не могат да си позволят да доплащат лечението си и затова трябва да имат достъп до определени болници, където ако се наложи някой да ги прегледа, да ги лекува и т.н. и тук е заложен дисбалансът.

„Една частна болница около 40% от общия и приход на болницата е само по касата, всичкото друго е кешово. Една общинска болница 99% сигурно от този приход й е по касата, тя няма откъде да получи пари допълнително, защото контингентът и е беден. Там не отиват хората с парите. Плюс това, това са болници, които са създавани в период, в който населението е било много повече, отколкото сега, примерно в едно градче, което преди 30 години е било 20 000 души, сега е 4-5 000 души, но болницата си стои, със същата сграда, със същия персонал брой и т.н. Е, те как от 5 000 души сега да имат толкова болни колкото са имали преди от 30 хиляди души? И се започва надписването. И поради тази причина, вероятно казвам, гадая просто, предложението на БЛС за този модел, – да се повишат цените, да се понижат обемите, това би работило в полза на такива лечебни заведения, тоест със същия обем работа аз ще получа повече пари. Донякъде може би ще помогне, но пак ви казвам – има нужда от ревизия,тези лечебни заведения не могат да бъдат търговски дружества“.

Той алармира и за някои парадокси в системата на заплащане на лекарствата. Здравната каса заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, отколкото същото за държавна и общинска, каза д-р Дечо Дечев и обоснова твърдените си, че парадоксът идва като резултат от въвеждането на законови текстове на здравните власти, които могат категорично да са определят като лобистки.

Също така, призна д-р Дечев, в няколко случая през 2019 г. здравната каса е поставяна пред свършен факт и пример за това е обещанието на здравния министър Кирил Ананиев, че ще даде 50 млн. лв. на медицинските сестри от бюджета на държавата. Изведнъж обаче се установява, че това няма как да стане и средствата трябва да се осигурят от Здравната каса. Резултатът от тази политика е, че се наказват работещите болници, а парадоксалното е, че предложенията в здравеопазването идват от хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети, заяви още д-р Дечев, очевидно адресирайки оценката си към здравния министър Кирил Ананиев. „Именно тези хора трябваше да знаят, че това е невъзможно да се случи в един модел, в който приходите на една болница се получават на база дейност“, допълни управителят на касата.

"В същото време същите тези хора прокараха лобистки текстове, в които за една голяма част от болниците - частните - беше забранено на касата да иска финансови показатели. Тоест, държавните и общинските болници да дават отчети как са похарчили парите си, частните да не дават. Второто нещо, което направиха - извадиха частните болници от задължителните обществени поръчки, които се провеждат, когато се харчи обществен ресурс (бел. ред. Това бе направено през 2016 г., когато министър беше д-р Петър Москов). Това доведе до огромни девиации. Примерно - едно и също конкретно лекарство на един и същи производител, когато се отчита от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лева, а когато се отчита от частна болница, го заплаща на 1050 лв. Разликата е 7 пъти. Защо ви ги казвам тези неща? Защото всеки греши, но разумният човек си вади изводи и не повтаря грешките си. Ние обаче - един път пипаме котлона, втори път, трети път - животно да беше, щеше да се научи, че котлонът пари. Ние обаче не се научихме," допълни още управителят на НЗОК.

Като пълен нонсенс д-р Дечев определи и заложеното в НРД фиксирано разпределение на средствата за заплащане труда на лекари и медицински сестри.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
A%dZ

Досадното Крило 15.01.2020 19:02:26

Дечовата работа - изтъках си платното, па си ритнах кросното! А, наздравичката! Ленче, подай кифтето!!!

Дъщеря 15.01.2020 10:24:32

НЗОК е подходяща и обичана службичка за такива като мойте родители сем.Кроневи. (е баща ми го изритаха).Те обичат да не си дават много зор,ако изпадне нещо е ок,да имат свободно време за екскурзии,да сплетничат за колеги,роднини и т.н.,та там се чувстват прекрасно.Преди години, майка ми от касата реши да отиде на друго работно място и издържа три седмици и пак обратно..А пък и кой щеше да даде, заплата от 3 ка на баща ми ако не НЗОК,а?

Марин 14.01.2020 08:41:40

Moже да е прав или8 крив, но защо болница"Ив. Рилси" няма спешност, дори има няколко отделения, които не дават дежурства?

Гост 13.01.2020 18:40:34

Дечко-рИформатора прие да го играе шеф на НЗОК, като още в началото тръбеше, че до края на мандата на проф. Плочев. За престоя си на Кричим свърши успешно две неща: 1. Уреди си бившата болница с доста скъпоплатени дейности; 2. Назначи една камара пачи на огромни за България заплати, приятелки на секретарката му от Рилски. Толкоз за реформите и позите му.

Гост 13.01.2020 17:24:50

Когато е за заемане на постове с високи заплати си ги заемате ,а Дечев. А след това не правите никакви вътрешни реформи, нито предупреждавате господарите си от тиквения бостан ,че не може да се продължава със Семапковия кретенизъм имплантиран в европейска демокрация и когато усетите влагата на Централния Софийски, си дигате чуковете да не носите отговорност. Кога информирахте премиера и Министерски съвет ,че така повече не може или си получавахте досега заплатата без отвращение от Семашковата ви къщурка ?

Гост 13.01.2020 16:02:29

Пред БНР проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на Касата от квотата на работодателите, заяви, че в интервюто има "много интересни констатации". Той напомни, че надзорът още преди 5 години е поискал да има равнопоставеност при плащането на лекарствата: “2014 г. писмено ние обявихме това, което казва д-р Дечев. Първо, че болниците са много, второ, че не трябва със средства от Касата да се формира печалба, че не е нормално петдесет на сто от бюджета на Здравната каса да бъде за болнична помощ, докато в другите държави порядъкът е около 30 – 35 на сто. Трябва да има еднакъв режим на частни и държавни болници при ползването на публичния ресурс“. Проф. Димитров ще поиска проблемът да бъде обсъден още на следващото заседание на Надзорния съвет и здравният министър да бъде запознат. ----> https://bnr.bg/post/101214217

Гост 13.01.2020 15:58:55

Опа, кои са тези злокобни "гении", които заложиха т.нар. бомби още в началото? "В законодателството на България се съдържат възможности за т.нар. източване на Касата", коментира още адв. Дамянов и уточни, че ОЩЕ СЪС ЗАМИСЪЛА НА КАСАТА СА БИЛИ ЗАЛОЖЕНИ Т.НАР БОМБИ СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ, които с течение на времето са се развивали в законодателството и в зависимост от това кой е на поста министър на здравеопазването. -----> https://bnr.bg/post/101214063/chlen-na-nzok-v-zakonodatelstvoto-se-sadarjat-vazmojnosti-za-iztochvane-na-kasata

Гост 13.01.2020 14:19:19

Тарикат-момче.

Гост 13.01.2020 14:18:29

Дечо сега ли чак разбра, че цялата система е сбъркана? Когато го назначаваха за управител не знаеше ли това? Що пък точно сега се сети да хули министъра и зам.-министърката? А..?

Лекае 13.01.2020 13:10:57

Дечев е най тежкия лобист на Фармамафията !!! Той иска да върне системата Семашко! Комунист в мозъка на костите! С тези изказвания той иска да привлече вниманието на политиците за да седне на стола на Ананиев.!!!

Гост 13.01.2020 13:23:40

Той е правоверен комуняга само когато е във НЗОК, иначе е комуне капиталист. Справка биографията. И 100% не иска стола на проклетия дядка Ананиев. Тепърва на всички ще се търси отговорност за провала в здравеопазването. И той е прозорливия бягаш от гемията на банкянския кретен.

БЛС-Въоръжено Крило 13.01.2020 13:00:24

Това по-малко болници на оскъдния ресурс е простото комунистическо правило -равно разпределение на мизерията по света. Тоест дажбите разпределени на по-малко субекти за да не гладуват все пак. Справка голодомора в СССР. Не ,че здравните вноски са смешни, не ,че се плащат само от 2-3 милиона от 7 милиона ползващи, не ,че трудът на лекари и сестри е незаплатен на база това, ,че тези пари не стигат за нормално здравеопазване , а видиш ли дайте по-малко субекти да получават парите от здравни вноски. И това било решение. Куцо та дрънка. Този Дечо би бил съшия скапан здравен ,министър какъвто е и Киро Ментата. Защото само комунизъм, дажби, лимити и преразпределение им е в тиквите. Не работещи европейски здравни системи

БЛС обезоръжен обезкрилен плащач на членски внос 14.01.2020 08:15:43

Д.ба и идиота крилат, как един пък не написа нещо умно повтарящ се дебил??!!

Гост 14.01.2020 19:17:09

Нещо по темата бе, трол безличен, който нищо не пише ,само коментари за другите. И да ,трябва да ви се повтарят едни и същи истини белким кратуните ви уврат за реалността. Нещо по темата бе, трол безличен, който нищо не пише ,само коментари за другите. И да ,трябва да ви се повтарят едни и същи истини белким кратуните ви уврат за реалността.

Вие пък?! 14.01.2020 15:08:04

Че какво да напише Крилцето, освен мозъчни пръдни?!? Толкова си може човечецът... Той изразява винаги взаимоизключващи се тези, но според мен го прави неумишлено - алкохолът не прощава! Къде го “гони “ голодомора в СССР ??? Но, както е казано - не стреляйте по пианиста, той толкова може! Добре поне, че е ОПЛ, та като сгафи, колегите му, болнични лекари да му оправят бакиите. Вижте, според него те могат да работят и без пари - там едни 800-1000 лева стигат, а аз ще си отрежа главата, ако той не взима поне тройно!

Гост 14.01.2020 19:14:43

Ти прочете ли какви бози си написал в безсилието си да му запушиш устата .Тъпанар. Бас държа ,че си по-тъп от комунист и дори не знаеш нищо от историята за да можеш да правиш паралели в мисленето си. А болничните лекари работим без пари заради такива кретени в управлението , за които си гласувал и които са едно към едно като вас нисшите класи грабещи труда ни.

Гост 14.01.2020 19:14:38

Ти прочете ли какви бози си написал в безсилието си да му запушиш устата .Тъпанар. Бас държа ,че си по-тъп от комунист и дори не знаеш нищо от историята за да можеш да правиш паралели в мисленето си. А болничните лекари работим без пари заради такива кретени в управлението , за които си гласувал и които са едно към едно като вас нисшите класи грабещи труда ни.

Гост 14.01.2020 15:02:36

Нещо по темата бе, трол безличен, който нищо не пише ,само коментари за другите. И да ,трябва да ви се повтарят едни и същи истини белким кратуните ви уврат за реалността.

До Досадното Крило! 14.01.2020 15:09:07

Млъкни, бе! Лигльо загубен!!!

Възмутен 13.01.2020 11:12:28

Достойно поведение! А ,,Здраве нет" почти денонощие се правите, че няма такава тема, след като всички медии това отразяват.

Гост 13.01.2020 12:54:31

Темата е продължена и от адв. Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на НЗОК!

Гост 13.01.2020 12:49:44

Много важно. По-важното е ,че оставате без лекари, които да ви прегледат след още и някоя година, а не кой чантаджия влизал и кой чантаджия излизал. Малко замисляте ли се ? Не ,нали

Гост 13.01.2020 11:08:39

Не цензурирайте!Браво ,Дечо! Само той и двама от опозицията казват истината! Но неговото е изключително достойно, защото ГЕРБ го посочиха!

Гост 13.01.2020 10:45:10

Ха-ха-ха .Дечо бяга преди да са дошли чичките от ДАНС да питат кой е виновен за катастрофата в здравеопазването. А такава идва неумолимо със скоростта на влак и водната криза просто ще е нищо с хуманитарната катастрофа която идва и ще засегне тежко тъпата кочинка на Баце. И тогава наистина ще тръгнат (постфактум) да разследват всяко действие и бездействие на чичиките министри, надзорен съвет на НЗОК, управител, зам министри, дирекции, премиери, политици и т.н и най накрая ще отнесат дървото защото управлението на здравното дело последните десетилетия е просто престъпно, националната сигурност е срината, а кочинката е страната с най-ниско финансиране граничещо с геноцид и е срам за Европейския съюз


Всичко за коронавируса
Още новини
Един е кандидатът за шеф на Столичната здравна каса
21.06.2024 16:37:40

Един е кандидатът за шеф на Столичната здравна каса

Само един кандидат е подал документи за директор на Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК). Т ...

Откъде се взима здравноосигурителна книжка и какво да правим, ако я изгубим
21.06.2024 15:48:25

Откъде се взима здравноосигурителна книжка и какво да правим, ако я изгубим

Знаете ли откъде да си вземете синята здравноосигурителна книжка и какво да направите, ако я загу ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...