Четвъртък, 18 Август 2022
13
ян
24
 

Д-р Дечо Дечев напуска поста управител на НЗОК на 12 март

Здравната каса като институция не е адекватна на промените от последните 20 години

Понеделник, 13 Януари 2020 | 10:26:07
24

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев най-вероятно няма да има втори мандат начело на инстутицията. Това се подразбира от негово интервю пред Дарик радио.  „Ангажиментът, който съм поел е за този мандат”, каза той и допълни: „Трябва

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев най-вероятно няма да има втори мандат начело на инстутицията. Това се подразбира от негово интервю пред Дарик радио.  „Ангажиментът, който съм поел е за този мандат”, каза той и допълни: „Трябва да има унисон в действията между екипа на НЗОК и този, който е в Министерството на здравеопазването. Те трябва да теглят в една посока”. На въпроса няма ли усещане за това, д-р Дечев каза "Без коментар".

В 40-минутното интервю управителят на касата каза още, че се налага основна ревизия на НЗОК, защото институцията не е адекватна на промените, които са настъпили в последните 20 години от съществуването й. Той припомни една своя стара теза, която обяви още при встъпването си на управителския пост, а именно, че на страната са необходими не 28, а най-много 6 здравни каси, съобразено с плановите райони за развитие на ЕС. В същото време обаче Д-р Дечев бе категоричен, че една година преди парламентарни избори такава ревизия е невъзможна.

Управителят на НЗОК подчерта, че се налага ограничаване на броя и на болниците, както и въвеждането на редица реформи, които по негово мнение екипът на здравното министерство не е успял да предприеме.

"Първо - нужна е ревизия на броя на болниците. Ако съществуващият ресурс се инвестира в по-малък брой лечебни заведения, отколкото са тези 387, с които касата в момента има договор, парите ще бъдат достатъчни, без да се нарушават достъпът и качеството на лечението. Второто е нещо, което екипът на здравното министерство и тази година не успя да свърши - национална информационна система. За пореден път и тази година се провали внедряването на електронната борса за лекарствата, за пореден път и тази година темата за промяна на осигурителния модел бе отложена. Медицинските стандарти, правилата, по които се работи - там е много тревожно положението. Фармакотерапевтични ръководства, които определят унисона на терапиите - също нищо не се направи. Всичките тези неща са извън дейността на касата. Не бягам от отговорност, но казвам кои са нещата, които биха довели до вкарване на нашата система в рамките на този ресурс, който е значително по-малък, отколкото трябва да бъде“, заяви управителят на НЗОК.

По думите му има около 3 млн. българи, които са на социалния минимум, те не могат да си позволят да доплащат лечението си и затова трябва да имат достъп до определени болници, където ако се наложи някой да ги прегледа, да ги лекува и т.н. и тук е заложен дисбалансът.

„Една частна болница около 40% от общия и приход на болницата е само по касата, всичкото друго е кешово. Една общинска болница 99% сигурно от този приход й е по касата, тя няма откъде да получи пари допълнително, защото контингентът и е беден. Там не отиват хората с парите. Плюс това, това са болници, които са създавани в период, в който населението е било много повече, отколкото сега, примерно в едно градче, което преди 30 години е било 20 000 души, сега е 4-5 000 души, но болницата си стои, със същата сграда, със същия персонал брой и т.н. Е, те как от 5 000 души сега да имат толкова болни колкото са имали преди от 30 хиляди души? И се започва надписването. И поради тази причина, вероятно казвам, гадая просто, предложението на БЛС за този модел, – да се повишат цените, да се понижат обемите, това би работило в полза на такива лечебни заведения, тоест със същия обем работа аз ще получа повече пари. Донякъде може би ще помогне, но пак ви казвам – има нужда от ревизия,тези лечебни заведения не могат да бъдат търговски дружества“.

Той алармира и за някои парадокси в системата на заплащане на лекарствата. Здравната каса заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, отколкото същото за държавна и общинска, каза д-р Дечо Дечев и обоснова твърдените си, че парадоксът идва като резултат от въвеждането на законови текстове на здравните власти, които могат категорично да са определят като лобистки.

Също така, призна д-р Дечев, в няколко случая през 2019 г. здравната каса е поставяна пред свършен факт и пример за това е обещанието на здравния министър Кирил Ананиев, че ще даде 50 млн. лв. на медицинските сестри от бюджета на държавата. Изведнъж обаче се установява, че това няма как да стане и средствата трябва да се осигурят от Здравната каса. Резултатът от тази политика е, че се наказват работещите болници, а парадоксалното е, че предложенията в здравеопазването идват от хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети, заяви още д-р Дечев, очевидно адресирайки оценката си към здравния министър Кирил Ананиев. „Именно тези хора трябваше да знаят, че това е невъзможно да се случи в един модел, в който приходите на една болница се получават на база дейност“, допълни управителят на касата.

"В същото време същите тези хора прокараха лобистки текстове, в които за една голяма част от болниците - частните - беше забранено на касата да иска финансови показатели. Тоест, държавните и общинските болници да дават отчети как са похарчили парите си, частните да не дават. Второто нещо, което направиха - извадиха частните болници от задължителните обществени поръчки, които се провеждат, когато се харчи обществен ресурс (бел. ред. Това бе направено през 2016 г., когато министър беше д-р Петър Москов). Това доведе до огромни девиации. Примерно - едно и също конкретно лекарство на един и същи производител, когато се отчита от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лева, а когато се отчита от частна болница, го заплаща на 1050 лв. Разликата е 7 пъти. Защо ви ги казвам тези неща? Защото всеки греши, но разумният човек си вади изводи и не повтаря грешките си. Ние обаче - един път пипаме котлона, втори път, трети път - животно да беше, щеше да се научи, че котлонът пари. Ние обаче не се научихме," допълни още управителят на НЗОК.

Като пълен нонсенс д-р Дечев определи и заложеното в НРД фиксирано разпределение на средствата за заплащане труда на лекари и медицински сестри.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
a8wg

Досадното Крило 15.01.2020 19:02:26

Дечовата работа - изтъках си платното, па си ритнах кросното! А, наздравичката! Ленче, подай кифтето!!!

Дъщеря 15.01.2020 10:24:32

НЗОК е подходяща и обичана службичка за такива като мойте родители сем.Кроневи. (е баща ми го изритаха).Те обичат да не си дават много зор,ако изпадне нещо е ок,да имат свободно време за екскурзии,да сплетничат за колеги,роднини и т.н.,та там се чувстват прекрасно.Преди години, майка ми от касата реши да отиде на друго работно място и издържа три седмици и пак обратно..А пък и кой щеше да даде, заплата от 3 ка на баща ми ако не НЗОК,а?

Марин 14.01.2020 08:41:40

Moже да е прав или8 крив, но защо болница"Ив. Рилси" няма спешност, дори има няколко отделения, които не дават дежурства?

Гост 13.01.2020 18:40:34

Дечко-рИформатора прие да го играе шеф на НЗОК, като още в началото тръбеше, че до края на мандата на проф. Плочев. За престоя си на Кричим свърши успешно две неща: 1. Уреди си бившата болница с доста скъпоплатени дейности; 2. Назначи една камара пачи на огромни за България заплати, приятелки на секретарката му от Рилски. Толкоз за реформите и позите му.

Гост 13.01.2020 17:24:50

Когато е за заемане на постове с високи заплати си ги заемате ,а Дечев. А след това не правите никакви вътрешни реформи, нито предупреждавате господарите си от тиквения бостан ,че не може да се продължава със Семапковия кретенизъм имплантиран в европейска демокрация и когато усетите влагата на Централния Софийски, си дигате чуковете да не носите отговорност. Кога информирахте премиера и Министерски съвет ,че така повече не може или си получавахте досега заплатата без отвращение от Семашковата ви къщурка ?

Гост 13.01.2020 16:02:29

Пред БНР проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на Касата от квотата на работодателите, заяви, че в интервюто има "много интересни констатации". Той напомни, че надзорът още преди 5 години е поискал да има равнопоставеност при плащането на лекарствата: “2014 г. писмено ние обявихме това, което казва д-р Дечев. Първо, че болниците са много, второ, че не трябва със средства от Касата да се формира печалба, че не е нормално петдесет на сто от бюджета на Здравната каса да бъде за болнична помощ, докато в другите държави порядъкът е около 30 – 35 на сто. Трябва да има еднакъв режим на частни и държавни болници при ползването на публичния ресурс“. Проф. Димитров ще поиска проблемът да бъде обсъден още на следващото заседание на Надзорния съвет и здравният министър да бъде запознат. ----> https://bnr.bg/post/101214217

Гост 13.01.2020 15:58:55

Опа, кои са тези злокобни "гении", които заложиха т.нар. бомби още в началото? "В законодателството на България се съдържат възможности за т.нар. източване на Касата", коментира още адв. Дамянов и уточни, че ОЩЕ СЪС ЗАМИСЪЛА НА КАСАТА СА БИЛИ ЗАЛОЖЕНИ Т.НАР БОМБИ СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ, които с течение на времето са се развивали в законодателството и в зависимост от това кой е на поста министър на здравеопазването. -----> https://bnr.bg/post/101214063/chlen-na-nzok-v-zakonodatelstvoto-se-sadarjat-vazmojnosti-za-iztochvane-na-kasata

Гост 13.01.2020 14:19:19

Тарикат-момче.

Гост 13.01.2020 14:18:29

Дечо сега ли чак разбра, че цялата система е сбъркана? Когато го назначаваха за управител не знаеше ли това? Що пък точно сега се сети да хули министъра и зам.-министърката? А..?

Лекае 13.01.2020 13:10:57

Дечев е най тежкия лобист на Фармамафията !!! Той иска да върне системата Семашко! Комунист в мозъка на костите! С тези изказвания той иска да привлече вниманието на политиците за да седне на стола на Ананиев.!!!

Гост 13.01.2020 13:23:40

Той е правоверен комуняга само когато е във НЗОК, иначе е комуне капиталист. Справка биографията. И 100% не иска стола на проклетия дядка Ананиев. Тепърва на всички ще се търси отговорност за провала в здравеопазването. И той е прозорливия бягаш от гемията на банкянския кретен.

БЛС-Въоръжено Крило 13.01.2020 13:00:24

Това по-малко болници на оскъдния ресурс е простото комунистическо правило -равно разпределение на мизерията по света. Тоест дажбите разпределени на по-малко субекти за да не гладуват все пак. Справка голодомора в СССР. Не ,че здравните вноски са смешни, не ,че се плащат само от 2-3 милиона от 7 милиона ползващи, не ,че трудът на лекари и сестри е незаплатен на база това, ,че тези пари не стигат за нормално здравеопазване , а видиш ли дайте по-малко субекти да получават парите от здравни вноски. И това било решение. Куцо та дрънка. Този Дечо би бил съшия скапан здравен ,министър какъвто е и Киро Ментата. Защото само комунизъм, дажби, лимити и преразпределение им е в тиквите. Не работещи европейски здравни системи

БЛС обезоръжен обезкрилен плащач на членски внос 14.01.2020 08:15:43

Д.ба и идиота крилат, как един пък не написа нещо умно повтарящ се дебил??!!

Гост 14.01.2020 19:17:09

Нещо по темата бе, трол безличен, който нищо не пише ,само коментари за другите. И да ,трябва да ви се повтарят едни и същи истини белким кратуните ви уврат за реалността. Нещо по темата бе, трол безличен, който нищо не пише ,само коментари за другите. И да ,трябва да ви се повтарят едни и същи истини белким кратуните ви уврат за реалността.

Вие пък?! 14.01.2020 15:08:04

Че какво да напише Крилцето, освен мозъчни пръдни?!? Толкова си може човечецът... Той изразява винаги взаимоизключващи се тези, но според мен го прави неумишлено - алкохолът не прощава! Къде го “гони “ голодомора в СССР ??? Но, както е казано - не стреляйте по пианиста, той толкова може! Добре поне, че е ОПЛ, та като сгафи, колегите му, болнични лекари да му оправят бакиите. Вижте, според него те могат да работят и без пари - там едни 800-1000 лева стигат, а аз ще си отрежа главата, ако той не взима поне тройно!

Гост 14.01.2020 19:14:43

Ти прочете ли какви бози си написал в безсилието си да му запушиш устата .Тъпанар. Бас държа ,че си по-тъп от комунист и дори не знаеш нищо от историята за да можеш да правиш паралели в мисленето си. А болничните лекари работим без пари заради такива кретени в управлението , за които си гласувал и които са едно към едно като вас нисшите класи грабещи труда ни.

Гост 14.01.2020 19:14:38

Ти прочете ли какви бози си написал в безсилието си да му запушиш устата .Тъпанар. Бас държа ,че си по-тъп от комунист и дори не знаеш нищо от историята за да можеш да правиш паралели в мисленето си. А болничните лекари работим без пари заради такива кретени в управлението , за които си гласувал и които са едно към едно като вас нисшите класи грабещи труда ни.

Гост 14.01.2020 15:02:36

Нещо по темата бе, трол безличен, който нищо не пише ,само коментари за другите. И да ,трябва да ви се повтарят едни и същи истини белким кратуните ви уврат за реалността.

До Досадното Крило! 14.01.2020 15:09:07

Млъкни, бе! Лигльо загубен!!!

Възмутен 13.01.2020 11:12:28

Достойно поведение! А ,,Здраве нет" почти денонощие се правите, че няма такава тема, след като всички медии това отразяват.

Гост 13.01.2020 12:54:31

Темата е продължена и от адв. Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на НЗОК!

Гост 13.01.2020 12:49:44

Много важно. По-важното е ,че оставате без лекари, които да ви прегледат след още и някоя година, а не кой чантаджия влизал и кой чантаджия излизал. Малко замисляте ли се ? Не ,нали

Гост 13.01.2020 11:08:39

Не цензурирайте!Браво ,Дечо! Само той и двама от опозицията казват истината! Но неговото е изключително достойно, защото ГЕРБ го посочиха!

Гост 13.01.2020 10:45:10

Ха-ха-ха .Дечо бяга преди да са дошли чичките от ДАНС да питат кой е виновен за катастрофата в здравеопазването. А такава идва неумолимо със скоростта на влак и водната криза просто ще е нищо с хуманитарната катастрофа която идва и ще засегне тежко тъпата кочинка на Баце. И тогава наистина ще тръгнат (постфактум) да разследват всяко действие и бездействие на чичиките министри, надзорен съвет на НЗОК, управител, зам министри, дирекции, премиери, политици и т.н и най накрая ще отнесат дървото защото управлението на здравното дело последните десетилетия е просто престъпно, националната сигурност е срината, а кочинката е страната с най-ниско финансиране граничещо с геноцид и е срам за Европейския съюз


Всичко за коронавируса
Още новини
САЩ увеличават запасите от ваксина и лекарство срещу маймунска шарка
18.08.2022 17:50:51

САЩ увеличават запасите от ваксина и лекарство срещу маймунска шарка

САЩ ще увеличат доставките си на ваксина срещу маймунска шарка, като предоставят допълнителни 1,8 ...

Д-р Маджаров: БЛС ще наеме организация, която да консултира методиката по остойностяването
18.08.2022 16:59:16 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: БЛС ще наеме организация, която да консултира методиката по остойностяването

БЛС ще участва в работната група за остойностяването на лекарския труд и ще представи изработенат ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...