!
Вторник, 05 Декември 2023
15
ян
5
 

Нужна е национална програма за редките болести

Д-р Дечо Дечев: В медицината не се плаща за чувства, а за резултат

Членове на ОС към Фонда за лечение на деца се разследват за порочни практики, заяви шефът на Касата

Вторник, 15 Януари 2019 | 09:55:38
5

Редките заболявания у нас трябва да бъдат изведени в национална програма и за лечението им да се заплаща от отделен фонд, а не от НЗОК. Тази теза застъпи управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред bTV в коментар на проблемите около лечението на децата със

Редките заболявания у нас трябва да бъдат изведени в национална програма и за лечението им да се заплаща от отделен фонд, а не от НЗОК. Тази теза застъпи управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред bTV в коментар на проблемите около лечението на децата със спинална мускулна атрофия у нас.

Припомняме, наскоро на българче с това заболяване кандидатства за лечение в Румъния, но такова му бе отказано от румънска страна. Родителите на детето, както и представители на пациентска организация заявиха, че отказът се дължи на недоверие към нашата Здравна каса.

Запитан какво е решението на проблема, д-р Дечев заяви: „Решението преминава през това първо да не прехвърляме отговорността на някой, който за проблема няма никаква вина”. Той обясни, че тези дейности би трябвало да се заплатят от румънската каса на болницата в Румъния, а българската каса след това да плати на румънската каса. „Изказа се твърдение, че румънската каса отказва да плаща, защото българската каса имала непогасени задължения и ни нямали доверие. Затова уточнявам: към днешна дата българската каса има задължение от 28 хиляди лева към румънската каса, а румънската каса има задължение към българската каса в размер на 88 хиляди лева, тоест около 3.5 пъти повече, отколкото ние към тях”, подчерта за пореден път управителят на НЗОК.

„Второто нещо, с това, с което беше подведена и публиката. Румънската каса не заплаща лечение за това заболяване на болниците, тоест няма как българската каса да плати нещо, което румънската не заплаща. Проблемът е решен по начин, по който предложих преди шест месеца да се решава в България, а именно – редките заболявания да бъдат изведени в национална програма”, каза още той и отбеляза, че дори в националната си програма Румъния обхваща само 20% от пациентите, тъй като няма средства за лечение на всички пациенти.  

Д-р Дечев отбеляза още, че Касата би трябвало да заплаща за подобно лечение само при положителен резултат от него. „Това е договорът между производителя и държавата – че държавата ще плати тогава, когато резултатът от това лечение е положителен”, каза той и обясни защо това трябва да е така: „Средно на осигурено лице в България се падат около 14 лева на месец. В този случай за това дете ще се използват за един месец 14-те лева на 40 хиляди души, ще се вземат, за да се плати за един месец. И, тогава, когато ги даваме тези пари, ние трябва да бъдем напълно убедени, че срещу тях стои ефективност, тоест трябва да има резултат”, коментира шефът на Касата.

На забележка, че при лечението си в чужбина децата се чувстват много по-добре, той отговори: „В медицината не се плаща за чувства, има определени критерии, на база на които се преценява ефективността от проведено лечение. За мен родителите винаги са прави, те са винаги прави, защото те имат право да се борят, но, ние като общество не сме направили няколко неща. Първото нещо, не сме решили проблема с тези деца, не само с това заболяване, всички редки заболявания, и пътят рано или късно ще отидем до там и това ще стане национална програма в държавата. Тя ще се финансира от държавата и за нея ще има такива критерии, които съществуват и в момента в цяла Европа, а именно – да се обвърже инвестицията със средствата с резултат”, заяви още д-р Дечев.

Предвид разменените през медиите обвинения между представител на пациентска организация във Фонда за лечение на деца и д-р Дечев, той бе запитан дали желанието да няма Обществен съвет след прехвърлянето на ЦФЛД към Здравната каса не е за да се работи на тъмно и да няма кой да контролира решенията на Касата. Управителят на НЗОК заяви: „Ако мислите, че този Обществен съвет прави обстановката не толкова тъмна, се лъжете. Защото, ако има твърдения, че хора от него са обвързани с всички порочни практики, за които се публикуваше като информация, а именно – обвързаност с фирми, които насочват към определена туристическа фирма, която организира чистата логистика, обвързване с фирми за преводачески услуги, обвързване с определени болници срещу комисионни в чужбина. Ако има такова твърдение, аз не мога да го отрека”. Д-р Дечев добави още, че „има органи, които в най-скоро време ще покажат това” и уточни, че фондът се разследва „доста сериозно”.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ac7#

Пациент 16.01.2019 09:52:26

А дали ня кога д-работа Дечев ще се разследва ,, доста сериозно,,?

Баба Цана 15.01.2019 18:07:43

Дечо, като се погледнеш в огледалото, дали случайно не виждаш гусин ПееФски?

Гост 15.01.2019 12:51:14

Да приемем, че за скъпи и редки терапии трябва да се плаща отделно от държавата, а защо тогава е цялата борба за прехвърляне на детския фонд към НЗОК? Противоречите си, Дечев! Става въпрос за едни пари, нали?

Гост 15.01.2019 11:48:05

Диагностиката и лечението на тези болести е изключително скъпо и в същото време трябва да се помага на децата и техните семейства. Става дума за морален дълг на обществото. Това обаче не може да става с пари от здравно-осигурителните вноски, защото при ограничения бюджет на НЗОК съществува риск от бързо източване и пренасочване на много средства към относително малък брой осигурени лица, което не е справедливо. Затова, или тези заболявания трябва да се включат в отделна национална програма с финансиране от държавата (както предлага д-р Дечев), или здравно осигурителната вноска трябва да се увеличи в пъти, за да се гарантира достатъчно ресурс за такъв вид здравно осигурителни плащания. На политиците трябва добре да им се обясни за какво точно става дума.

Гост 15.01.2019 11:37:50

Поздравления за д-р Дечев! Някой трябваше да каже истината и да разкрие основните причини за проблема с лечението на деца с редки заболявания.


Всичко за коронавируса
Още новини
Допълнителните 2 млн. лв. за инвитро вече са факт
05.12.2023 14:10:30

Допълнителните 2 млн. лв. за инвитро вече са факт

Допълнителните 2 млн. лв. за инвитро процедури, средствата за които се отпускат от Центъра за аси ...

Д-р Петко Стефановски е новият зам.-министър на здравеопазването
05.12.2023 13:23:42

Д-р Петко Стефановски е новият зам.-министър на здравеопазването

Д-р Петко Стефановски е назначен за заместник-министър на здравеопазването, съобщиха от пресцентъ ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...