!
Неделя, 14 Април 2024
07
ян
23
 

Д-р Дечо Дечев: Съсловието трябва да е убедено, че има нужда от реформа

Днес Касата е в по-лошо административно, кадрово и публично състояние, отколкото преди 13 години, каза управителят на НЗОК

Понеделник, 07 Януари 2019 | 10:17:58
23

В момента нашата Каса дължи 28 000 лв., а румънската каса дължи на българската каса с пъти повече. Това каза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред БНТ в отговор на твърдението на председателя на пациентски организации „Заедно с теб“

В момента нашата Каса дължи 28 000 лв., а румънската каса дължи на българската каса с пъти повече. Това каза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред БНТ в отговор на твърдението на председателя на пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева, че в чужбина отказват лечение на български деца заради опасения кога ще си получат парите от Здравната каса.

По думите му след като има процедура за договаряне с чуждите каси за разсрочване на плащанията и тази процедура се спазва изрядно от половин година насам, всичко е в ход. „От половин година насам вървим по правилата, определени в процедурата по договаряне с фондовете. И те се спазват абсолютно“, каза д-р Дечев.

Той допълни, че и до момента огромната част от българските деца продължават да се насочват от Фонда чрез Касата. „А не фондът да плаща. Огромната част от случаите плащанията за тези деца се извършват от касата, а не от фонда. Имайте на предвид, че бюджетът на целия фонд е около 14 млн. лв. За плащания на деца и в България, и в чужбина. Поемане на разходи за транспорт, поемане на разходи за хотели, поемане на разходи за преводачи, за което най-много я боли госпожата Пенка, защото вероятно има там някакъв интерес“, заяви управителят на НЗОК.

„Няма да има нито една дейност, която е заплаща от Фонда до момента и Касата да не може да я плаща. Касата не заплаща лекарства, които са извън позитивния списък, но когато българско дете има нужда от такова лекарство, то е насочено през фонда. След като е преминавало през Фонда и идвайки дейността на Фонда в Касата, съвсем естествено ясно е, че това също ще продължи да се изплаща“, уточни д-р Дечев.

Управителят на НЗОК заяви, че днес Касата е в по-лошо административно, кадрово и публично състояние, отколкото преди 13 години, когато отново е бил част от нейното ръководство. „Според мен преди 13 г. нещата бяха по-добре като организация. Знаете, че се промени системата на организацията. Тоест общественият характер на НЗОК, за съжаление, намаля до минимум и се засили държавната част. От организация, в която имаше общо събрание, управителен съвет и контролен съвет, се премина към надзорен съвет, с което държавата постави под контрол управлението на Касата“, каза той.

Д-р Дечев беше категоричен, че проблемът в системата на здравеопазване е в самото медицинско съсловие, а не извън него. „Тоест тогава, когато отиваме да променяме нещо, искаме да правим реформа, според мен е погрешно да тръгваме да реформираме пациентите, да тръгваме да реформираме парламента и държавата, преди да сме реформирали самото съсловие. То трябва да е убедено, че има нужда от реформа“, каза той и допълни, че може би за първи път наистина са предприети дейности, които да гарантират ефективното разходване на средствата, които сме дали всички.

По отношение на проблемите, свързани с редките заболявания, д-р Дечев заяви, че те трябва да бъде решени чрез национална програма. „Никой от нас не знае в едно рядко заболяване, което струва стотици хиляди левове, минимум, не знаеш тази година ще се появят едно, две или пет деца. Тоест тези разходи по никакъв начин не може да се планират. И вие няма как да предвидите и да правите някакъв, някаква форма, нали, на предложение по какъв начин, тъй като обяснявам, броят на тези деца, едно да се увеличи или две и ви разбива цялата система на финансиране. В този вид болести основно трябва да се работи за пренатална диагностика, тоест те да се избягват. Това не може да го извършва касата“, каза д-р Дечев.

„Регистрите е един елемент от тази национална програма. Няма как да си направите сметката. Защото ви обяснявам – тук проблемът е, че липсвайки пренатална диагностика, всички, нали, сме изправени на тръни. Трябва да се започне от там. Да, касата може да финансира такава пренатална диагностика. Но пак повтарям, решението в програма, с ясни правила, предвидимост в годините, а не всяка година да се чудим какво да правим“, каза още управителят на НЗОК.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xrKa

Гост 22.01.2019 20:19:50

До ББ! Много ги интересуват шефовете заплатите на служителите в РЗОК, те нали си вземат хилядарките, а ние със 600-700 лв да упражняваме контрол на ДП получаващи хилядарки! Накрая колежката им от Шумен ги награждава със заплата! Питам се къде са синдикатите??И те са задоволени и затова мълчат !!!!

Гост 22.01.2019 19:52:53

Кой разреши на бившата директорка на РЗОК Шумен, бивша подсъдима за шашми с психиатрията, като временно изпълняващ Управител на НЗОК,да издаде заповед за премия на Директорите на РЗОК на тримесечие с една заплата, защото им са "малки" заплатите???

Георгиева 20.01.2019 18:03:39

Д-р Дечев , Зоя Крачунова Вълева спази ли Закона за държавния бюджет! Подаде ли едномесечно предизвестие за пенсиониране?

ББ 16.01.2019 08:52:30

Г-н началник,г-н директор,г-н управител.Пожелавам ви един ден,да работите за заплата като на най-обикновен служител в системата на РЗОК.

гост 09.01.2019 19:33:50

Докато такива ръководни кадри в НЗОК има като Бажка и Галунка на ръководни постове , какво да очакваш д-р Дечев. Некомпетентност и наглост са отличителните черти на повечето шефове в НЗОК.

Гост 09.01.2019 09:59:58

Работещите в НЗОК са много добре платени(поне някой),щом майка и татко могат да си позволят постоянно екскурзии,купиха си джип,телефони по 2ка и т.н.,а преди да заработят в НЗОК глад и мизерия.Така че НЗОК е майка за хора като сем.Кроневи,а може би мащеха за други-незнам.Пиша от лични впечатления.(Моля хора да не ме поучават къде да пиша и какво)

Лекарят 09.01.2019 10:14:50

Това не ли е служителката която беше съкратена от НЗОК,а малко по късно назначена в РЗОК ,след като е взела шест заплати.Мисля,че Кронева беше лицето.

ЖР! 08.01.2019 11:59:48

Хора забелязахте ли как ще борим свръх хоспитализациите!? Като увеличаваме обемите!!!!!!!Това е като да купуваш яйцата по пет цента да ги продаваш по три и да си на печалба! Параграф 22!Вместо да се повишат цените на клиничните пътеки,увеличаваме обемите! Хитро , така парите ще отидат само при болници ,които си усигуриха достатъчно легла пот.н. здравна карта!Другите да духат супата!

Да живее ограбването на касата 08.01.2019 13:24:18

Тази година може и да доживеем 3000 000 милионна хоспитализция. Предлагам да се учреди награда по случая.

Гост 07.01.2019 19:49:55

Скандално изританият от Бул Био -Сашо Ганов, през ден ходи в кабинета на Дечо и много скоро ще получи мечтания пост. Друг въпрос е дали има професионалните и морални качества да го заеме!

Гост 07.01.2019 20:14:00

Дали!

Гост 22.01.2019 21:50:45

това е новият началнк

Гост 07.01.2019 17:30:39

Чичка, европейска реформа тук означава достойно остойностен труд и ЕВРОПЕЙСКО ЗАПЛАЩАНЕ НА ЛЕКАРИТЕ. Хайде сега ни обясни как лекарите трябвало да бъдат убеждавани за нуждата от реформи. На тъпи ли ни правите или просто сте си обичайно герберокомунистически нагли ...?

НЗОК 07.01.2019 13:17:26

Дечо махни всички некадърници от НЗОК,назначи нови хора можещи и знаещи намали числеността в НЗОК не повече от 250 човека както беше преди 8

Гост 07.01.2019 12:37:39

Дечо е поредният лаладжия, който оглави касата с една едничка цел - папкане през обществените поръчки /умее го перфектно - виж МБАЛ Иван Рилски/, тарикатски схеми през фарма фирмите /също го може човечеца/. За рИформата му в НЗОК можем да кажем - пенсионерки, съпруги на негови познати, са върнати на работа на намалено работно време на заплати, които в районна здравна каса не си и мечтаят; назначаване на пореден търтей за отговорник по сигурността и назначаване на няколко допълнителни заптиета в инспектората. Вместо съкращаване на чиновляците из касата и окрупняване, Дечо - рИформаторът увеличи числеността на НЗОК.

Обикновен служител 07.01.2019 12:28:35

Ако на хората от НЗОК им увеличат заплатите с 20на сто,а на плевела в провинцията с 10,ще видят протоколи с нарушения през крив макарон!

Гост 07.01.2019 11:39:07

Като е зле кадрово касата, защо седят едни търтеи на по 3500 лв. заплата и сега чакт да им я увеличиш с 20 %

Близък 08.01.2019 15:06:17

Кронев е жив пример,а и пенсия взема.

нзок 09.01.2019 19:27:54

а другарката Вълева като е на 69 години ,не е ли пример!

Гост 07.01.2019 10:57:45

" Реформата у нас се прави на парче от определени лобистки кръгове, а появили се министър с глобално мислене бива опозоряван и унищожаван напр.Б.Нанев, П.Москов. Реформата на парче не се одобрява и не се разбира от болшинството ни колеги защото не задоволява техните потребности, а само на определен лобистки кръг от тях.В момента БЛС е превзет от един лобистки кръг, с цел създаване усещане в обществото,че съсловието е ок с реформата . Но мислещите хора виждат,че лекарите намаляват, качеството се влошава, пациенти загиват. Колкото по- дълго един министър се задържа,толкова по -успешно прокарва лобистки идеи.Започне ли да не слуша и да говори за глобални промени, които наистина са реформи бива компрометиран и ликвидиран като министър."

Компетентен 07.01.2019 15:00:33

Кого цитирате ?

Х 07.01.2019 11:29:27

Трябва да си изключително тъп, за да обявиш заспалия Нанев и налудния Москов за реформатори с глобално мислене.

Anonimen 07.01.2019 10:48:18

Za reformatorskija duh na bulgarina se znae ot godini.Toy e kato promenlivoto vrene ,nepostoyanen v tarseniyata si,nepridvidim v namereniyata si ,dori brutalno materialisticen ,izkristaliziran v srebroljubie nyamashto analog v cjala Europa.Tova se vizda yasno ot evropeyskite ni partnjori.Sprete s ugodniceskite si zakonotvorceski namereniya ,zashtoto rezultatite ot tova shte ni otvedat v Afrika pri beduinite i v Avstraliya pri aborigenite.


Всичко за коронавируса
Още новини
Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии
13.04.2024 11:18:57

Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии

Клинично изпитване на ранен етап е приключило с обещаващи резултати за ваксина срещу хламидия, съ ...

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)
13.04.2024 09:50:27

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)

През последното денонощие в България не са доказани нови случаи на коронавирусна инфекция. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...