Понеделник, 27 Май 2024
13
февр
1
 

Д-р Едмонд Йорданов: Усещането, че си в планината, е несравнимо

Неделя, 13 Февруари 2022 | 10:05:38 Невена Попова
1

Д-р Едмонд Йорданов е общопрактикуващ лекар и планински спасител, посветил близо 30 години на каузата да спасява пострадали в планината. Завършва медицина в МУ - София през 1992 г. От 2000 г. работи като личен лекар в групова практика в София, а от 199
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Едмонд Йорданов е общопрактикуващ лекар и планински спасител, посветил близо 30 години на каузата да спасява пострадали в планината. Завършва медицина в МУ - София през 1992 г. От 2000 г. работи като личен лекар в групова практика в София, а от 1993 г. - като лекар- планински спасител. От 2015 г. е главен експерт по долекарска помощ в Планинската спасителна служба на БЧК. Обича планината и възможностите, които тя дава за активен спорт - през зимата ски, през лятото - планинско колоездене. 

Д-р Йорданов, коя е първата Ви любов – медицината или планината?

Аз съм потомствен лекар, медицината се предава по наследство в моето семейство. Баща ми беше лекар, големият ми син също тръгна по този път. Открих планината още съвсем млад защото обичах да карам ски. Там се срещнах с планински спасители лекари, които ми откриха тайните на тази професия. Всъщност, преди планинското спасяване да е професия, то е желание да работиш за кауза, която е присъща и на лекарската професия - да спасяваш живот.

Така вече много години – от 1993 г. съм в планината, като лекар, спасител и човек, който е готов да помогне. Както и всички мои колеги лекари в Планинската спасителна служба, а те са 39, има ги във всички отряди на службата.

Обичам професията си на лекар и на планински спасител еднакво, това е сигурно. И, разбира се, оставам верен на дълга си към пациентите като общопрактикуващ лекар.

Лесно ли овладяхте тайните на планинското спасяване?

Не съвсем. Започнал съм с курсове, те са различни по вид и степен, докато получа званието „лекар – планински“ спасител.

Как съчетавате работата си като общопрактикуващ лекар и дейността си на планински спасител?

Те за мен са еднакво важни, но мога да кажа, че съм признателен на колегите си от практиката, в която работя, защото винаги имат готовност да поемат мои пациенти, ако се наложи аз да помагам в планината.

Има ли поколенческа разлика в поведението на хората в планината? Кои са по-отговорни – по-младите или по-възрастните туристи?

Различните хора имат различно отношение, възрастта не винаги е определяща. За мен най-отговорни са онези, които си правят планинска застраховка. Спасителната дейност е много скъпа, а застраховката е важна, защото може да покрие поне част от разходите, които понякога са много големи.

Налагало ли Ви се е да оказвате първа лекарска помощ в тежки случаи, съпътствани с висок риск за пострадалия?

Да, имаме тежки черепно-мозъчни травми, други видове травматизъм. И това се случва не само на мен, а и на всички мои колеги лекари, които работят в ПСС. Понякога е трудно оказването на помощ на място, транспортирането е обаче още по-трудно в някои случаи. С удовлетворение искам да отбележа, че има хора, фирми и организации, които правят дарения и това е един от начините службата да си осигурява необходимите съвременни технически средства, апаратура и екипировка, за да може да работи нормално. И, да припомня, всички ние работим доброволно, за сметка на свободното ни време. 

Как се отрази пандемията на лекарската Ви практика и помогна ли Ви планината да преодолявате напрежението и стреса от всекидневието?

Да, разбира се. Усещането, че си в планината е несравнимо, всеки, който й се е посветил, го знае.

И, вместо финал - какво искате да препоръчате професионално на хората, които поемат по планинските пътеки, търсейки спокойствие и отмора сред природата?

Да бъдат отговорни. Да мислят за здравето си, да се екипират добре, да излизат в планината с изправни технически средства за комуникация - заредени мобилни телефони, зарядни устройства. Да не се надценяват и да не забравят кога да си тръгнат, ако видят, че времето се влошава. Това категорично е много важно.      Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Du$G

Един ОПЛ на 33 13.02.2022 17:08:40

Най-накрая zdrave.net се сети, че в България има и общопрактикуващи лекари. До гуша ми беше дошли от сълзливи истории за млади колеги, пленени от магията на раждането и ьапочнали кариера е ин витро центрове и др подобни глупотвеини.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...