Сряда, 28 Септември 2022
20
юни
 

Д-р Жанет Думанова: Лазерите и роботизацията са бъдещето на медицината

Неделя, 20 Юни 2021 | 10:48:12


Д-р Жанет Думанова е завършила медицина в МУ - Пловдив през 1996 т. Има дългогодишна практика като специалист по физикална и рехабилитационна медицина. Притежава европейски сертификат по лазерна терапия. Ръководи медицински център, профилиран в обл
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Жанет Думанова е завършила медицина в МУ - Пловдив през 1996 т. Има дългогодишна практика като специалист по физикална и рехабилитационна медицина. Притежава европейски сертификат по лазерна терапия. Ръководи медицински център, профилиран в областта на физикалното лечение и рехабилитацията.   

Д-р Думанова, как решихте да се посветите на медицината?

Медицината е моя мечта от дете. Още в ранна възраст решението да бъда лекар бе взето от мен. Моите синове също ми задаваха този въпрос и отговорът беше и е същия. Винаги и от дете съм знаела, че медицината е моето призвание. Не съм сигурна как точно се получи така, може да се нарече съдба. В нашето семейство медицината е наследствена професия.

Как физикалната медицина стана Ваша съдба?

Отговорът е – лазерите са причината! Всичко започна с дългогодишния ми интерес към лазерите. Бях и съм запленена от тях, от техните невероятни терапевтични способности и откровено смятам, че точно лазерите и роботизацията са бъдещето на медицината

Коя част от тази многолика и разнообразна специалност е най-привлекателна за Вас?

Всичко ми е интересно, защото има изключително много нови възможности, технологии, похвати и техники, които ни дават възможност да се развиваме и да предоставим по качествена и ефективна рехабилитация. Това е свързано с непрекъснато усъвършенстване на знанията и уменията ни. Лазерите, ударно-вълновата терапия, ергон-терапия, TECAR терапия, високоинтензивната и магнитотерапия са само част от иновациите, които прилагаме.

Разкажете за случаи от Вашата практика, които са Ви донесли удовлетворение от постигнатия резултат?

Имаме много случаи с които се гордеем! Момиче след катастрофа, млад мъж също след катастрофа, които сме върнали към нормален живот. Специализирали сме се за физиотерапия на пациенти с мултиплена склероза. Имаме много случаи на пациенти с дискова херния, които се връщат на работа след нашето лечение и не се оперират. Синдромът на замръзналото рамо е тежка диагноза, но при нас десетки пациенти се излекуват. Много спортисти от всички възрастови групи се лекуват с новите ни терапии.

Как според Вас ще се развива специалността във времето на бурен технологичен напредък и непрекъснат стремеж към въвеждане на иновации във всички области на медицината?

И във физиотерапията ще се въведат нови технологии, свързани с роботизирана рехабилитация, поставяне на пациентите във виртуална среда за постигане на рехабилитационни цели. Ще бъде въведена и телерехабилитация.

Ще споделите ли идеи за нови методики, които бихте искала самата Вие да въведете в собствената си практика?

В момента с колегите въвеждаме фокусираната ударно-вълнова терапия и продължаваме с нови аспекти на радикалната ударно-вълнова терапия. За пациентите, преживяли тежък COVID 19, прилагаме нова терапевтична схема с високо интензивната магнитотерапия. Въвеждаме и платформа за телерехабилитация. Продължаваме да изследваме лазерите и тяхното приложение в нови области. Ергон терапията е също нов вид терапия, която започваме да прилагаме. Тук е мястото да благодаря на проф. Елена Илиева, която ме научи, че трябва да се търсят и прилагат иновативните методи и технологии в полза на пациентите

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Обичаме със семейството да пътуваме, да се докосваме до нови места в България и в други страни. Пътуването ми разкрива нови светове!

Какво искате да пожелаете на колегите си – физикални медици преди конгреса, който предстои?

Да са много здрави на първо място, да практикуват, отстояват и разширяват мястото на физиотерапията в съвременната медицина.



Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$k8T


Всичко за коронавируса
Още новини
Упойки от Средновековието показват на изложба в Пловдив
28.09.2022 09:14:13

Упойки от Средновековието показват на изложба в Пловдив

В Епископската базилика на Филипопол жителите и гостите на града могат да разгледат изложбата &bd ...

13,7% положителни проби, четирима починали
28.09.2022 08:42:37

13,7% положителни проби, четирима починали

883 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 6444 теста, което прави 13,7% ...




Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...