!
Събота, 20 Април 2024
26
дек
2
 

Д-р Жечка Велева: Изпращам годината с чувство за изпълнен дълг и желание да продължа да помагам

Неделя, 26 Декември 2021 | 13:03:14 Невена Попова
2

Д-р Жечка Велева завършва медицина през 1982 г. във ВМИ- Пловдив. Придобива специалност по детски болести през 1990 г. и по неонатология през 1996 г.. От 1997 г. досега е началник на Неонатологично отделение в МБАЛ “Д-р Атана

Д-р Жечка Велева завършва медицина през 1982 г. във ВМИ- Пловдив. Придобива специалност по детски болести през 1990 г. и по неонатология през 1996 г..

От 1997 г. досега е началник на Неонатологично отделение в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски“ - Кърджали.

Д-р Велева, колко новородени преминаха през отделението през тази година?

За последната година през Неонатологично отделение са преминали около 500 новородени. Преди години сме имали двойно и тройно повече новородени, но сега ситуацията е променена – както демографски , така и в резултат на свободния избор, който имат бременните – раждането вече не е регламентирано на строго регионален принцип.

Отделението по неонатология е единственото в област Кърджали. Как то отговаря на нуждите на региона от неонатологична помощ?

Неонатологичното отделение е оборудвано с необходимата апаратура и отговаря на всички възможности да осигури възможно най-добри грижи и терапия на новородените, както и за постъпващи за лечение от областта новородени.Работата ни е тясно свързана с тази на колегите акушер гинеколози в региона и мога да кажа, че връзката ни с тях е пълноценна.

Увеличават ли се недоносените деца?

През последните години процентът на недоносените деца в областта се движи около 10% . Не би могло да се твърди, че този процент непрекъснато нараства. о недоносеното дете изисква грижи както от нас , така и от родителите.

Посветили сте години на неонатологията, с какво Ви омагьоса тя?

Неонатологията е многопрофилна специалност.Тя е съвкупност медицински проблеми от всички специалности: пулмология, кардиология, гастроентерология, ендокринология, неврология, нефрология и т.н .

Омагьоса ме с това да се грижиш и да лекуваш новородените деца, да даваш шанс на децата да получат своя успешен старт и да връщат усмивките на лицата на близките им. Предизвикателството е да се опитваш да ги разбираш. Някои от тези деца се раждат прекалено рано и с много ниско тегло, други имат сериозни заболявания. Също така да се опитваш да разбереш родителите им и да им помогнеш те да усетят и разберат детето си, да му осигурят най-добрите грижи и условия да порасне, да се развие...

Има ли желание и ентусиазъм млади медици да се посветят на тази област на медицината?

Неонатолозите у нас са сравнително малко.Това е специалност в която има много отговорност , интензивен труд ,напрежение, стрес и всеотдайност. За да се посветиш на тази специалност трябва много да обичаш децата, да не щадиш време и сили, да си отдаден изцяло на тези малки и безпомощни същества. Определено има отлив от желание да се поемат толкова грижи, толкова отговорности. Но, за щастие все още има колеги, които приемат това предизвикателство. Малко са , но в тях ни е надеждата.

Отрази ли се пандемията на работата на отделението?

По време на пандемията работата в отделението продължи по същия начин.Персоналът винаги е бил много отговорен и е спазвал всички мерки. Особихме изолатор за деца, които са съмнителни за COVID-19 и и сме осигурили всички предпазни средства.

Пандемията създаде много допълнително напрежение, стрес и умора. Но в определена степен приемаме, че ще работим в тази сложна обстановка и занапред.

 С какво чувство изпращате 2021 г.?

Изпращам 2021г. с чувство на изпълнен дълг и с желание да продължавам да помагам на тези прекрасни и невинни същества.

Какво бихте искали да пожелаете на колегите си, с които денонощно се грижите за най-малките деца в област Кърджали?

На младите колеги пожелавам преди всичко да са здрави, да са отговорни и всеотдайни, защото няма по-добра награда за един лекар от думата „Благодаря“!



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
axZd

6666 27.12.2021 10:32:26

Д-р Велева, а нямаш ли желание за по-прилична заплата? Мисля, че 10-15 000 лв. заслужаваш, като малка компенсация! Много повече, без всякакво учене и отгворност, в чували с милиони, получава от държавата нароилата се измет/ депутати, олигарси, "бизнесмени," далавераджии, партийни централи, политици, синдикати, НПО-та, уж социално слаби каращи чисто нови мерцедеси и поршета...../! При твоето денонощно и отговорно блъскане нямаш ли желание и ти да подкараш порше? До кога тъпанарите от УС на БЛС ще те продават, като робиня за жълти стотнки, докато пълнят гуши от договарянето на жалки цени на медицинския труд?

Демократично, свободно мнение 29.12.2021 21:55:44

".....тъпанарите от УС на БЛС.....", разни Манджаровци и Дрън-дрънзаловци, ги преизбраха с пълно мнозинство тъпанарите делегати на напълно дирижирания събор на станалия определено казионен БЛС! Ролята му е единствено да държи под контрол и репресия членската маса и да продава труда и за жълти стотинки при фиктивните преговори с НЗОК, при които всичко е предварително предопределено! Абсолютна демагогия! Крайно време е в този си вид и в тази си роля БЛС да се разтури, а тюмбелите от УС заслужено да си получят по сто тояги на голо!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Експерти: Бременните да се ваксинират срещу коклюш
20.04.2024 10:51:16

Експерти: Бременните да се ваксинират срещу коклюш

Важно е бременните жени да се ваксинират срещу коклюш. Така смятат епидемиоложката д-р Христ ...

0,4% положителни проби, отново няма починали
20.04.2024 09:44:23

0,4% положителни проби, отново няма починали

Двама са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 562 теста, което прави 0,36% ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...