!
Неделя, 03 Март 2024
10
окт
 

Д-р Жизел Бейкър: Градим бъдеще без дим, а не бъдеще без тютюн

Сряда, 10 Октомври 2018 | 10:55:34 Надежда Ненова


Ние контактуваме със лекари, които активно работят с пациенти. Те са по-отворени за нашите научни данни, в сравнение с медицинските специалисти, които са се отдали изцяло на научна дейност. При лекарите, които активно лекуват наблюдаваме две позиции. Е

Ние контактуваме със лекари, които активно работят с пациенти. Те са по-отворени за нашите научни данни, в сравнение с медицинските специалисти, които са се отдали изцяло на научна дейност. При лекарите, които активно лекуват наблюдаваме две позиции. Едните казват, че IQOS е много по-добрия вариант за пациентите им, които не могат да спрат цигарите, а другите - че се нуждаят от още данни. Не съм срещала обаче лекари, които да са настроени изцяло негативно.

Това каза д-р Жизел Бейкър, директор по научните въпроси във „Филип Морис Интернешънъл“  по време на среща-дискусия с представители на медиите, в отговор на въпроса на Zdrave.net какво е отношението на лекарите по света към бездимните цигари.

„Филип Морис“  насърчава външната проверка на своите методи, данни и резултати. От 2011 г. насам ФМИ е публикувала над 160 статии и раздели в издания с взаимен научен контрол, в които описва своите подходи, методи и проучвания за оценка на продуктите. Д-р Бейкър уточни, че в началото медиците подхождали скептично към ползите от системата, но когато се запознаели с данните, реакцията им се променяла. „Тогава вече започва смислен разговор, в който ни насочват кои параметри е нужно да изследваме допълнително“, каза тя.

Д-р Бейкър цитира данни от шестмесечно клинично проучване на компанията, в което са измерени осем здравни индикатора, за които е известно, че се повлияват благоприятно при отказ от пушене. Установено е, че след преминаване от пушене към IQOS за шест месеца, всички тези индикатори се изменят в посоката, в която се изменят при спиране на пушене, като при 5 от тях измененията са статистически значими. Данните от второто шестмесечно проучване се анализират в момента.

„Чрез експерименти с мишки с фокус върху развитие на емфизем и атеросклероза, се симулира отказ от пушене чрез преминаване на излагане на чист въздух след двумесечно излагане на цигарен дим. Наблюдавано е, че белите дробове на тези мишки започват да се възстановяват и отсъстват признаци за влошаване на атеросклерозата. В потвърждение на този резултат е установено, че преминаването от цигари към IQOS води до съпоставими резултати при мишките като тези, наблюдавани при отказ от пушене“, каза д-р Бейкър.

„Опитът в България показва, че медицинските специалисти бяха първите, които възприеха новата идея. Това са хора, които разбират от наука и веднага разбират за какво говорим и каква е разликата с обикновените цигари в сравнение с неспециалистите“, допълни Вержиния Джевелекова, мениджър корпоративни отношения във  „Филип Морис България“.

Клиничните проучвания, осъществени от независими изпълнители почти всяка седмица, откакто IQOS е на пазара, потвърждават и възпроизвеждат резултатите от изследванията на компанията. Разбира се, важно е да се отчете, че съвпадението в резултатите между клиничните изследвания на компанията и тези от независими източници се случва тогава, когато изследванията използват сходни утвърдени научни методи и еднакви референтни единици – аерозол от тютюнев стик /референтна цигара / чист въздух.

Д-р Бейкър подчерта, че най-доброто, което някой може да направи, е никога да не започва да пуши или да спре изцяло да употребява тютюн, ако вече е потребител. Също така трябва да е ясно, че бездимните алтернативи не са безрискови. Това, в което компанията обаче вярва, е, че преминаването на продукти, при които не протича горене, а нагряване на тютюна, е потенциално по-добрият избор за всички онези, които в противен случай биха продължили да пушат.

„В сравнение с горенето на цигарите системата за нагряване на тютюн спестява токсичните вещества, които се отделят в атмосферата, когато цигарата не се използва, когато дими в пепелника или просто се държи в ръка. При IQOS няма горене и не се отделя никаква пара, в моментите, когато не се вдишва. Когато се употребява, се отделя аерозол с 90-95% по-малко токсични вещества. Но този аерозол се отделя само при издишването. В затворени пространства липсват вредните ефекти, свързани с  типичните за тютюна нитрозамини“, каза д-р Бейкър в отговор на уточняващ въпрос на журналистите дали системата все пак не превръща околните непушачи в пасивни пушачи.  След като продуктът е разработен и бъде доказано, че в отделения от него аерозол има по-ниски концентрации на вредни вещества в сравнение с тези в цигарения дим, той преминава през токсикологична оценка.

Разработването на бездимни алтернативи има потенциал да променят живота на милиони мъже и жени, които пушат и не могат или не искат да се откажат, каза д-р Бейкър. Тя уточни и впоследствие обясни причините за това, че трансформацията в тютюневата индустрия и специално на „Филип Морис“ е насочена към изграждането на бъдеще без дим, а не бъдеще без тютюн или никотин, като фундаменталната новост при новите продукти в сравнение с цигарите е премахването на горенето и замяната му с нагряване. 

По данни на компанията в света има близо 1,1 милиарда пълнолетни пушачи. Въпреки значителния напредък от 1980 г. насам за намаляване на пушенето, броят на пушачите в световен мащаб стабилно нараствал, тъй като прирастът на населението се движи с по-бързи темпове от намаляването на броя на пушачите. Според прогнози на СЗО от 2015 г. се очаква броят на пушачите да се запази към 2025 г.

Тютюнопушенето причинява редица сериозни заболявания (в т.ч. сърдечносъдови заболявания, рак на белия дроб, ХОББ), а именно тютюневият дим се счита за причинител на близо шест милиона смъртни случая годишно. Предвид големия брой пушачи, които ще продължат да пушат цигари, „Филип Морис“ виждат потенциал в разработването и предлагането на по-малко рискови алтернативи на цигарите, за пълнолетните пушачи по света, благодарение на науката и технологиите. Д-р Бейкър допълни, че е необходимо да се въведат ефективни политики и регулации, които осигуряват на пушачите достъп до научните данни за такива продукти.

„За да може един бездимен продукт да е успешен, трябва да отговаря на два критерия. Освен да има научно доказан намален риск, това не е достатъчно, той трябва и да удовлетворява изискванията на пушачите, като се доближава по вкус, сетивно удоволствие и ритуал до цигарите. Наред с вкуса и други сетивни аспекти е важно да се осигури набавянето на никотин, което да е сходно с това при цигарите, за да се постигне приемане от пълнолетните пушачи“, каза още д-р Бейкър.

Д-р Жизел Бейкър е директор по научните въпроси във Филип Морис Интернешънъл. Ръководи стратегиите за връзки с научната общност по отношение продуктите с намален риск и отговаря за представянето на научните изследвания на Филип Морис Интернешънъл на продуктите с намален риск пред експертите по обществено здраве и регулаторните органи. Д-р Бейкър има докторска степен по биометрия и епидемология от Медицинския университет на Южна Каролина. Тя ръководи проект по разработване и изпълнение на програма за намаляване на риска от заболявания с оглед научно обосноваване и количествено измерване на риска при продуктите с намален риск в следпазарни условия. Преди това отговоря за екипите по биостатистика, управление на клинични данни и моделиране на здравето на населението, които генерират и анализират данни от клинични и следпазарни проучвания, наблюдение на базопасността на продукта и оценка на въздействието върху здравето на населението. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
haNT


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...