!
Четвъртък, 18 Април 2024
08
март
28
 

Д-р Заимов: Най-убийственото нещо за системата на здравеопазването са лимитите

Столичната колегия на БЛС настоява за увеличаване броя на болничните легла в София

Четвъртък, 08 Март 2018 | 17:18:19 Надежда Ненова
28

Д-р Александър Заимов е зам.-председател на Столичната колегия на БЛС. Работи като уролог в Александровска болница и е един от най-известните специалисти по андрология. Той отговори на въпросите на Zdrave.net за готвения проект за столична здравна

Д-р Александър Заимов е зам.-председател на Столичната колегия на БЛС. Работи като уролог в Александровска болница и е един от най-известните специалисти по андрология. Той отговори на въпросите на Zdrave.net за готвения проект за столична здравна карта, за предстоящите избори за ново ръководство на СЛК, както и за новия Национален рамков договор.

Д-р Заимов, вие сте част от комисията, която изработва проекта за столичната здравна карта. На какъв етап е той?

Първото заседание мина, в понеделник ще е второто, на което ще се опитаме да сглобим проекта. В последния момент се получи заповедта на министъра на здравеопазването и не разполагаме с много време.

Какви са исканията на Столичната колегия на БЛС?

СК на БЛС настоява за увеличаване на броя на леглата в София. Първата причина за това е, че в столицата се извършват 1/4 от големите хирургични интервенции в страната. Второ – половината пациенти, които минават през софийските болници, са хора от други региони. Трето – тези данни, които статистиката подава, не са актуални, защото отчитат само регистрираните в София и то към 2016 г. Ако не ме лъже паметта, това са 1 200 000 души. На практика градът, по наши оценки, е към 2 000 000 души – хора, които живеят и работят в София. Би било абсолютно неправилно и немотивирано да се намаляват леглата на столицата.

Има идея да бъдат извадени ведомствените болници от списъка на софийските лечебни заведения. Какво мислите за това?

Има такова нещо, но не виждам как може да стане. Тези болници освен, че са ведомствени и получават финансиране по друга линия, те имат и договор с НЗОК. Здравната карта фактически третира броя необходими легла и въз основа на нея, след това, ще бъдат сключени договорите с Касата. Това е старата идея на Петър Москов, която беше, че след приемането на Здравната карта, която няма да е информативна, а задължителна, ако броят на реално съществуващите легла към момента надхвърля тези, които са необходими, НЗОК може да откаже да сключи договор с някои лечебни заведения, което означава автоматичен фалит за тях. Към момента нагласата в комисията за Здравната карта е да бъдат запазени тези легла, които съществуват, а в някои специалности като акушерство и гинекология и педиатрия, където леглата са по-малко от предвидените, да се поиска увеличение.

Това означава да бъдат разкрити нови отделения във вече съществуващи болници или да бъдат отворени нови болници?

Това означава и разкриване на нови отделения и нови дейности, и разкриване на нови здравни заведения. Мисля обаче, че София вече е достигнала капацитета на лечебните заведения. Друг въпрос е по-важен. Има една наредба, качена на сайта на МЗ за обществено обсъждане, която регламентира реда, който ще определя кои болници ще сключат договор с Касата. Тя се базира на Здравната карта. Проблемът е, че отново има голям хаос в системата. Здравната карта, тази наредба и Наредбата за основния пакет дейности, които Касата финансира, трябваше да бъдат приети и обнародвани преди подписването на НРД 2018. Всички тези документи не са факт към момента. Срокът за обсъждане на наредбата за основния пакет изтече на 28 февруари и още не е публикувана. Здравната карта още не е приета и Наредбата за реда, по който болниците ще подписват договор с Касата, също не е приета. Т.е. ние имаме подписан рамков договор, но тепърва този договор трябва да се преформатира през тези наредби. Това създава огромен проблем, защото после лечебните заведения могат да водят дела срещу НЗОК и МЗ.

Как може да бъде преформатиран рамковият договор?

Не може. Той е подписан. От друга страна се оказа, че парите, които са заложени в него, не са добре пресметнати и от тях ще се вземат 135 млн. лева, с които да се разплатят задълженията към чуждите каси. Тези пари ще бъдат взети фактически от парите, определени за болнична помощ. Това, което ще се случи е, че Министерството и Касата силово ще налагат волята си, друг е въпросът как БЛС може да се противопостави на това.

Предстои отчетно-изборно събрание на Столичната колегия на БЛС, какви са очакванията Ви?

Към момента се създадоха доста нови дружества в лечебни заведения, в които досега нямаше и виждаме повишен интерес на колегите към Лекарския съюз. И по-специално в София. Знаете, че съм обявил своята кандидатура за председател на колегията отпреди няколко месеца. Сега се обявяват постоянно нови кандидатури. Това, което знам е, че ще се кандидатират д-р Ленков и проф. Раденовски. Мисля, че ще има битка и няма да е лесна. Вече шеста година участвам в управлението на Столичната колегия като зам.-председател по болнична помощ. Натрупал съм достатъчно опит. Мисля, че досега съм успявал да работя за доброто на колегията.

Какво бихте променил в работата на колегията?

Като цяло СК на БЛС работи добре. Не смятам, че са необходими промени като цяло. Това е най-голямата колегия в България, обединява около 8000 лекари. Ако сме единни и се обединим, можем да влияем върху поведението на БЛС като цяло. И досега гласът на Столичната колегия се е чувал винаги, но смятам, че просто трябва да си заемем мястото, което ни се полага като представители на една четвърт от лекарите в България.

Смятате ли, че е нужна промяна в политиката на БЛС като цяло?

Това, което трябва да се случи, е БЛС да завоюва отново доверието на своите членове. Защото Лекарският съюз може да бъде силен и гласът му да бъде чуван, ако членовете стоят зад него. Когато един човек на ръководна позиция в съюза тропа по масата и плаши опонентите си с нещо, трябва да е сигурен, че колегите застават зад него. Лекарите наистина са едно много силно съсловие и ако са обединени и се научат как да отстояват правата си, ще бъде само в тяхна полза.

Ръководството на БЛС заяви, че е постигнат голям успех с НРД 2018...

Увеличени са цените на клинични пътеки, но при положение, че сега ще се вземат от този бюджет пари, за да бъдат разплатени задълженията с чужди каси, това ще рефлектира и върху броя на пациентите в болниците. В този рамков договор обаче е вкарана и една клауза, че НЗОК определя лимит на болницата и всеки месец болницата трябва да се отчита с фактура. Стойността на фактурата над лимита няма да бъде приемана от Касата, което значи, че тази надлимитна дейност изобщо няма да бъде регистрирана и болниците няма да имат възможност да си търсят по съдебен път парите от Касата. Досега Касата приемаше отчета за надлимитната дейност, правеше проверка и когато проверката установеше, че болницата коректно си е свършила работата, имаше опция, макар и трудно, тази дейност да се заплати. Сега тази опция вече я няма. Според мен това поставя болниците във висок риск. Тези болници, които разчитат на себе си, ще трябва се съобразяват с лимита и да спират приемането на пациенти, а пък големите болници, които не могат да връщат пациенти, ще трябва да генерират загуби.

Защо системата ни здравеопазване не работи добре?

За мен най-убийственото нещо за системата на здравеопазването са лимитите. Това всъщност лишава пациента от правото да избира къде да се лекува. Това, което прокламираме като основна ценност на тази система е, че пациентът си избира къде да бъде лекуван, а Касата заплаща за неговото лечение. Реално обаче Касата определя коя болница колко пациенти може да лекува и въпросът е приключен.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
E73*

Гост 16.03.2018 23:44:57

Най важното в главите на докторите е как да се отчетат на Златица! Ако там нямаш проблем, никъде нямаш проблем - ама във Фрог нюз и разказаха играта...

гост 14.03.2018 16:06:33

Е няма наяждане, няма. Гладни недооценени, не достатячно платени. Горките докторя. В главите им само кинти и доплащане, а бе пари, пари и пак пари. Пък как лекуват - нито ред. Ма то това въобще не е важно, важни са кинтите. Жалки, жалки и пак жалки

Гост 20.03.2018 20:09:43

Авантаджия, няма да минаваш без да плщаш, колкото и да плюеш в отчавнието си не може да промени тенденцията тъпите комунета като теб да не с и плащат за медицинските услуги. И в чужбина няма да избгаш от плащания, а германските доктори ще ти скъст червения задник и въобще няма да те разберат ако ще да знаеш перфектен пролетарски немски език. На никой не му дреме от София до Берлин за червени боклуци.

доктора 13.03.2018 12:08:32

Този гост по-долу се изказва доста неподготвен. Пия си чая и чета, че и избора в раковата болница бил над 1000 лева. Гостът да дойде и да види колко се плаща максимален избор на касата на УСБАЛО - 900 лева! И това. Иначе всичко е злонамерено и неподготвено изказване. Мерси! В останалите болници - да си вземат кой колкото си иска. Цената на избора е ясно и точно определена, както и заплащането за консултация със съответен специалист.

Човека на Тиков 12.03.2018 15:09:39

Ако някой не е разбрал - това е кандидата на Тиков за председател на Столичната колегия. Безлично интервю на семпъл човек, без визия и идеи. Eелементарни логически противаречия в изказването - хем столичната колегия работила добре, хем щял да работи тя да си върне авторитета пред лекарите? Човечеца се бори за апаратен пост. Ех Займов, ех кукло съсловна, то ако лимитите бяха най-убийственото нещо за здравеопазването, с ръка да махнеш. Самата система убива здравеопазването. Но от нея профитират хора като благодетеля ти Тиков. Виж, него лимитите наистина го напрягат. Не може да открадне всичко и веднага. Но с твоя помощ на чело на СЛК, НЗОК ще е още по-благосклонна към бизнеса му. Желая ти искрен неуспех.

Гост 10.03.2018 20:39:53

Лекарският съюз ,събра милиони от нас, поне да изготви ТРИ БИЛБОРДА пред НДК със стойностите на медицинските дейности и клинични пътеки в България срещу стойностите на същите в Австрия например, както и сумата за здравеопазване за един българин с/у един австриец. Нека европейските ни приятели да научат истината, стига са чели напудрени доклади.

Българин 12.03.2018 06:17:25

Съгласен съм на 100% с Вашето предложение! Даже и един билборд, ако е на подходящо място, ще свърши хубава работа! Нооооооо! Веднага ОТГОРЕ ще вдигнат червено(сивия) телефон и ще се "разпоредят"... Все пак знаете, лекарите у нас не са влиятелни както полицаите...

Ъ 09.03.2018 11:31:31

Какво не й харесахте на предишната снимка?!?

Гост 08.03.2018 21:03:18

Д-р Заимов е от малкото подредени, справедливи и дъжащи на принципи членове на БЛС. Очевидно няма зависимости и държи на мнението си. Не е нито хабилитиран, нито шеф на нещо и затова има независима и смела позиция. Това ми прави впечатление от съборите. Чисто лекарска позиция.

Глупак 10.03.2018 08:21:52

Хабилитираните били лоши и зависими! Кой ти даде специалността, ако имаш такава. Само не казвай, че сам си я взел.

Гост 08.03.2018 20:56:42

Споко, Киро ще остойнокти труда. От догодина всички на заплата от МЗ. Там ще го остойностят, на всички по равно, само на Генчо още по равно.

ШОК И УЖАС В ИАМО 08.03.2018 20:38:39

След като през последните дни медии изнесоха факти за фрапиращи нарушения в агенция "Медицински одит", днес баба Злата е помолила специален пратеник да поръси и чете молитва в сградата на ИАМО. Злати, опрощение за корупция и подигравки с човешки живот няма, ИМА НАКАЗАНИЕ - раиран костюм за теб!!!

Гост 08.03.2018 22:18:34

Ако ще и от Вселенския патриарх и папата да търси опрощение, едва ли ще и`се получи този път.

Гост 08.03.2018 22:05:55

Направо търсете шивач, който може да й ушие костюм по мярка, защото фигурата й е със специфични размери. И четете "ФрогНюз", за да ви стане ясно какво се случва там.

Истината 08.03.2018 20:31:58

Както казва колегата по-долу, има един доста по-страшен проблем от лимитите, и той е неостойностеният лекарски труд! Всичко друго е от Лукавия...

Не е така 10.03.2018 08:26:50

За болничните специалисти лимитите са по-важни от неостойнотения лекарски труд. Не съм съгласен с глупостите на Киров, че ОПЛ крепели здравеопазването. Не и у нас!

С уважение 08.03.2018 20:04:13

Достоен син на голям учен и светъл човек! Всичко, което казвате в интервюто е вярно, д-р Заимов. Пожелавам да сте здрав и да отстоявате истината!

БЛС-Въоръжено Крило 08.03.2018 19:47:38

Най-лошото са не лимитите , а това ,че лекарският труд не е остойностен. Ако той е остойностен и е в размер на 10 милиарда лева годишно ,а Касата може да осигури само 3.8 милиарда от здравни вноски, то останалите 6.2 милиарда годишно ще трбява да бъдат осигурени с ДОПЛАЩАНИЯ., Тук вече лъсва подлия замислъл на болшевиките никога да не остойностят този труд за да не плащат никога реалната му цена и да не разтройват пролетарската паплач както казва Дулитъл с доплащания. За лекаря остава само едно -да си търси нормална некомунистическа и европеска страна където да си упражнява професията .Тук болшевишката измет ще мре без доктори, но никога няма да плаща този труд.

Гост 08.03.2018 20:19:15

Фелдшерче, за неостойностеният труд тичай да цивриш на началника си. И в българското здравеопазване парите не са 3,8 млрд. лв., а над 7,5 млрд. лв. годишно. Това, че една шайка мастити идиоти ги приватизират, не означава, че трябва да плюеш по хората. Идиот!

Гост 08.03.2018 21:22:57

Кой ни е началника бе, кретен? Твоя Боко ли ? А иначе фелдшерче ще викаш на глуповатото ти дете , когато ти лепи лепенки на порязания палец . На лекарите ще стоиш чинно и почтително със свалена шапка дори и каскета ти с петолъчка

Компетентен 08.03.2018 19:41:37

Мнението на колегата е правилно , но малко незряло . Вярно е , че лимитите са смърт за болниците , режим "полусъидинител" за болницата , за клиниките не може да има . Всички легла трябва да са заети . Само така може да се поддържат доходи за персонал , апаратура , консумативи ! Условие това да е така , е болниците , които работят с касата да се намалят до 200 . И КП да се увеличат така , че частните болници , останали да работят с касата , да не искат доплащания над цената на КП . Друг начин за работа и бъдеще няма . Ако при 350 болници се махнат лимитите , хоспитализациите ше станат 4 милиона годишно и парите никога няма да са достатъчно .

Гост 08.03.2018 21:06:54

Напълно вярно ! Затова няма контрол , защото ще се окаже че 50 % от болните са измислени . Тогава всяка болница ще фалира за 0 време . Затова всички си затварят очите и глезят болниците . Именно това изкарване на огромната част от средствата по "нечестен" начин ги поставя в тежка зависимост . Лишава ги от мотив да откажат лечение на неосигурен или надлимитен пациент , да въведат доплащане , защото дейността им по същество е нереална .

Компетентен 08.03.2018 22:38:49

Данните за броя на болниците , леглата и ръстът им са съвсем официални . Ние българите сме свикнали да лъжем и да мажем . Леглата у нас са отгоре на най-високите европейски норми . Броя на хоспитализациите - също . Това е съчетано с мизелно финансирани КП от касата и необходимост да се доплаща . Това нещо прави статуса на здравоосигурените напълно фалшив . Хем са осигурени , хем не са . Единствените мерки , които могат да дадат позитивен резултат са 1. Увеличена здравна вноска 2. Разделяне пакета на мед. услуги на касата на основен и допълнителен 3. Намаляване на договорните партньори на касата до средноевропейските стандарти , което ще рече около 180-190 болници . Само така останалите на пазара ще могат да печелят добре , независимо от собствеността , да поддържат отговарящ на мед. стандарти персонал и апаратура , да хонорират атрактивно лекари и сестри . ЗА това , което става в момента и от 15 години насам няма фин. ресурс. Освен това да не забравяме че 2 мил. българи се изнесоха .

Гост 08.03.2018 20:49:39

Не си толкова компетентен. Броя на болниците не е този, пък и е важен броя на тези за активно лечение. В тях обаче влизат и кожни диспансери и очните. Също и поредица от безвъзвратно фалирали. И накрая излиза много по-малко от 200. Доплащането в държавните е по-високо от частните. Справка - Майчин дом избор екип на касата 1200 лева, после на санитарките по 2, някои вече искат по3 лева на подлога. Някои сестри за обезболяващо я черпиш с5. В онкологната в Дървеница екип се избира задължително и е над 1000. А при Начев прегледа е 900 лв. а екип плащаш отделно. Там е тавана.

Компетентен 08.03.2018 22:41:54

Повтарям онова , което писах по-гори . Българите сме свикнали да лъжем . Лъжем сутрин , обед и вечер . Бълниците били колкото трябва . 150 нови не са възникнали. Вас ако слушаме спешно трябва да се разкрият още петдесетина .

БЛС-Въоръжено Крило 08.03.2018 19:54:17

Болниците в България са 232 по данни на НСИ. ЗАЩО ПОВТАРЯТЕ ГЛУПОСТИТЕ НА БОКО И НЕГОВИТЕ ИДИОТИ ? И НАЯСНО ЛИ СИ КОЛКО ПОЛУЧАВА ХОЛАНДСКА БОЛНИЦА ЗА АПЕНДЕКТОМИЯ ? ОКОЛО 23ОО евро. Хайде да видим как някой бойков тъпанар ще актуализира клиничните пътеки до реалните им стойности на общи разходи в това число този НЕОСТОЙНОСТЕН И ДНЕС лекарски труд

Гост 08.03.2018 18:58:37

Най-големия проблем е липсата на реално договаряне на цените на медицинските дейности. В момента имаме налагане на определените от касата нива на заплащане върху лечебните заведения - изпълнители на медицинска помощ. Няма никакво договорно начало. И при търговски статут на лечебните заведения и лимитирано от бюджета заплащане, фалитите са съвсем закономерни. Лошото финансово състояние на болниците не се дължи на лош мениджмънт (само), а на сбърканата система на финансиране. Твърде много от присъщите на лечебната система разходи на практика остават необезпечени.

Гост 08.03.2018 18:56:51

Точно и ясно. Проблема ни е, че сме разединени. Грозев стана зам. министър в МЗ по ресор БЛС.


Всичко за коронавируса
Още новини
134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта
17.04.2024 17:22:33

134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта

„Тържествено обещавам за посветя всичките си знания и сили за опазване на човешкото здраве, ...

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори
17.04.2024 16:56:47

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори

Първите медицински сестри - стипендианти на община Свиленград подписаха договори с кмета на града ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...