Вторник, 17 Май 2022
07
февр
4
 

Д-р Захари Захариев: В лъчелечението контактът между лекар и пациент е непрекъснат

Неделя, 07 Февруари 2021 | 11:13:35 Невена Попова
4

Д-р Захари Захариев завършва медицина в МУ – София през 1995 г. От 1996 г. започва работа като асистент в Клиника по лъчелечение, УМБАЛ „Царица Йоанна”- ИСУЛ, Придобива специалност „Лъчелечение” през 2001 г. и специалн
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Захари Захариев завършва медицина в МУ – София през 1995 г. От 1996 г. започва работа като асистент в Клиника по лъчелечение, УМБАЛ „Царица Йоанна”- ИСУЛ, Придобива специалност „Лъчелечение” през 2001 г. и специалност „Онкология” през 2005 г. В момента е началник на Отделението по лъчелечение в Уни Хоспитал – Панагюрище.

Бил е консултант в онкологичните комитети към „Александровска болница”, Болница „Доверие”, „Хил Клиник” и други. Главен редактор на националните стандарти по лъчелечение на тумори на глава и шия.

Областите на научен интерес на д-р Захариев са лъчелечение и съчетано химио-лъчелечение на туморите на глава и шия, рака на млечната жлеза, ректалните карциноми, както и на доброкачествени и редки тумори.

Д-р Захариев е член на: Гилдия на лъчетерапевтите в България; Българска Асоциация по медицинска онкология (БАМО); Европейска общност по медицинска онкология  (ESMO); Европейска общност по лъчелелечение (ESTRO).

Д-р Захариев, колко години Ви делят от времето, когато направихте първата лъчетерапевтична процедура?

На 1 юли 1996 г. започнах работа в Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“. Същата година, заедно с с покойната вече доц. Русева лекувах и първия си пациент. Имах голямата възможност да работя и да се уча от специалисти като проф. Хаджиева, проф. Маринова и д-р Билдирев. Това са хората, които ми подадоха ръка и в професионалния, и в житейския ми път.

Какво се промени оттогава до днес в лъчелечението?

За тези 25 години лъчелечението претърпя сериозен прогрес. Нашата специалност е една от най-високотехнологичните в медицината и без необходимата апаратура е невъзможно нейното практикуване. В последните 6 - 7 години лъчетерапията в България се обнови с изключително съвременна апаратура, като дори изпреварихме редица европейски страни. За мен е удоволствие днес да работя в най-модерния лъчетерапевтичен център в страната към болница Уни Хоспитал - Панагюрище.

Вярвал ли сте, че ще дойде момент, в който надеждите на лекари и болни ще бъдат насочени към един съвременен метод от лъчетерапията - радиохирургията?

Съвременната апаратура в нашия център ни позволява внедряването и прилагането на иновативни лъчетерапевтични методи, като един от тях е именно радиохирургията. В основата на този метод е прилагането на високи дози в една до пет фракции при максимално щадене на здравите тъкани. Вече четвърта година лекуваме пациенти с радиохирургия, като сме едни от водещите в лечението на чернодробни, белодробни и мозъчни тумори. На 19 януари стартирахме един нов метод за страната - радиохирургия при ранен простатен карцином със системата Calypso. В основата на този метод е изключителната прецизност и проследяване в реално време движенията на тумора. Това се осъществява чрез GPS навигация, която контролира лъчите във всяка една секунда от терапията и не позволява облъчването на здрави тъкани. Лечението с тази нова техника е алтернатива на хирургичното лечение и перкутанното лъчелечение, като времето за излекуването на пациента е 5 дни.

Ако трябва да се върнете отново назад, щяхте ли пак да изберете това поприще?

Да, разбира се. Това е специалността, която ме привлече с високите технологии и възможностите за лечението на злокачествените заболявания.

Работите в една от най-високотехнологичните области на съвременната медицина. Досегът с тази свръхмодерна техника не Ви ли отдалечава и отчуждава от пациента като човек с неговите болки, страхове и колебания?

Работата на лъчетерапевта не е свързана само с използването на апаратурата. Към всеки пациент се подхожда индивидуално, обсъждайки неговата диагноза и лечение. Това е процес, който трае дълго, като през цялото време на облъчване пациентът се проследява ежедневно и се следят неговите показатели и лъчеви реакции, така че в лъчелечението контактът между лекар и пациент е непрекъснат.

Кои качества цените най-много у колегите си?

Професионализъм, доверие и лоялност.

Какво постигна и какво не постигна българската онкология през последните години?

Развитието на новите технологии в лъчелечението, създаването на нови лекарства в медицинската онкология и подобряването на диагностиката на злокачествени заболявания в последните няколко години доведоха до по-качествено и по-успешно лечение на нашите пациенти. За съжаление, все още съществуват административни предпоставки, които затрудняват работата на медицинския персонал в хода на лечебния процес.

Как се отрази на лечебния процес пандемията COVID-19?

Пандемията с COVID-19 по никакъв начин не се отрази на лечебния процес. Предвид спецификата на онкологичните заболявания тези пациенти не могат да бъдат отлагани и лечението им трябва да започне своевременно, при спазване на всички епидемични мерки.

Какви са очакванията Ви за времето, когато тя остане в миналото – как ще се променят медицината, лекарите, пациентите?

Надявам се скоро пандемията COVID-19 да затихне и отново да се върнем към нормалния живот. Когато направим равносметка относно онкологичната заболеваемост, ще разберем, че пациентите са в по-напреднали стадии и това ще доведе до трудности в лечението им. Не може да се игнорират такива заболявания за сметка на този вирус. Не може отделенията в болниците да се превърнат в COVID-19 зони и останалите болести да бъдат игнорирани.

Медицината винаги е следвала своето естествено развитие. Надявам се от тази пандемия политиците да направят своите изводи относно мястото на здравеопазването в обществото и неговото финансово и кадрово обезпечаване.

На моите колеги пожелавам здраве и сила, за да продължат пътя, по който са поели.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$c%V

Гост 04.05.2021 11:30:20

Главен редактор на националните стандарти по лъчелечение на тумори на глава и шия. Нито си автор на стандартите, нито си редактор. Стандартите са написани от проф. Хаджиева. Името ти е вписано за "особени заслуги" към нея.

А 23.02.2021 14:24:01

Търговците в бяло...

E 10.02.2021 08:43:48

Къде сте хакери на ДъПъСъ? Къде сте агенти на ДъАНъСъ? Ваша ли е ДъРЖАВАТъ? Хванахте ли МАГЬОСНИКъ?

Радио 07.02.2021 23:17:09

и хирургия нямат нищо общо. Маркетингова спекулация, в резюме.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани
17.05.2022 19:01:31 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани

Само в една държава в Европа е забранена изцяло употребата на хартиената бяла рецепта, навсякъде ...

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва
17.05.2022 17:19:37 Надежда Ненова

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва

На първо място съм лекар и няма как да съм на различно мнение от колегите на Събора, че в определ ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...