Събота, 13 Август 2022
19
май
1
 

Д-р Златанов: Най-страдащи от COVID са хората над 60 години и затова те са с приоритет за ваксина

Сряда, 19 Май 2021 | 10:10:22
1

Процентът на имунизирани хора над 60 години е твърде нисък и тази тенденция трябва да бъде променена. По този начин служебният заместник-министър на здравеопазването д-р Александър Златанов обясни в ефира на Нова телевизия измененията от последните дни

Процентът на имунизирани хора над 60 години е твърде нисък и тази тенденция трябва да бъде променена. По този начин служебният заместник-министър на здравеопазването д-р Александър Златанов обясни в ефира на Нова телевизия измененията от последните дни, свързани с реда за ваксинация.

Той изтъкна, че от общо 1 970 000 души над 60-годишна възраст с две дози са имунизирани 17,5 процента. Запитан дали е вярно, че половината от  ваксинираните у нас са лица над тази възраст, д-р Златанов отбеляза, че „това е възможно“, но изтъкна и че не е най-важното. Анализът на трите вълни на COVID-19 установи, че най-страдащо е именно населението над 60 години, там е най-високата смъртност и най-тежкото протичане, подчерта той и поясни, че целта на промяната е да се даде приоритет на тази най-застрашена група.

„Когато на опашката за ваксини отиде човек над 60 години, той получава дозата си веднага, независимо че преди него чакат още 10 човека извън тази възраст”, разясни реда д-р Златанов. Ангажимент за спазването му трябва да имат екипите в коридорите. За да не се случва това „само на хартия“ обаче, ще са нужни няколко дни, каза още той в коментар за репортаж от зелените коридори, от който стана ясно, че този приоритет не се изпълнява.

Той беше категоричен, че няма да има върнати желаещи да се ваксинират и призова да се подават сигнали в МЗ, ако има подобни случаи.

 „Никой не се връща. Практиката от вчера показа, че независимо че има някакво объркване, броят на ваксинираните не е намалял, а напротив – дори се е увеличил”, каза той.

Д-р Златанов изтъкна, че ваксинирането е начинът да се справим с епидемията. Търсим бройка от 50 000 на ден, каза още той, като допълни, че за целта се търси и облекчаване на работата на личните лекари. Разчитаме на тази 4000 ОПЛ да влязат в нормален режим и темп с поне по 10 поставени ваксини, което значи 40 000 ваксини на ден, каза той.

Д-р Златанов напомни, че България се е присъединила към договора за доставка на ваксини на ЕК за 2022-2023 година и посочи, че страната ни е подсигурена с всички видове ваксини, включително и новоразработените, за този период.

Запитан дали е вярно, че ще бъдат уволнявани директорите на „Пирогов”, Александровска болница и ВМА, той отговори: „Не, това към този момент не е вярно. Получиха се сигнали и се назначиха проверки за Александровска“. Д-р Златанов поясни, че в момента тече проверка, за чийто резултат ще е нужна седмица. „Според мен от нейния резултат ще има и последващи действия. Какъв ще бъде резултатът – не знам”, каза той.

Д-р Златанов потвърди, че страната ни продължава да е на последните места по брой ваксинирани лица в Европа. Той отбеляза, че голям проблем са трудноподвижните лица и те ще се имунизират с мобилни екипи.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kPnq

Colleague 19.05.2021 20:54:47

Златанов едвам успяха да го изгонят от РЗИ София област. Корумпиран гад. Зле реализиран хирургоид.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Меджидиев: С остойностяването на труда всеки медик ще знае какъв доход може да получи
13.08.2022 12:12:36

Д-р Меджидиев: С остойностяването на труда всеки медик ще знае какъв доход може да получи

„Имаме едни много добри лекари, като специалисти и като ниво на обучение по нищо неотстъпва ...

Трансплантация във ВМА даде нов шанс на 37-годишна жена
13.08.2022 10:19:12

Трансплантация във ВМА даде нов шанс на 37-годишна жена

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация, съоб ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...