Четвъртък, 04 Март 2021
12
ноем
13
 

Д-р Иван Колчаков: Българинът плаща два пъти повече, за да се трови, отколкото да се лекува

Три са стъпките за успешен модел на частните болници – материална база, оборудване и екип

Вторник, 12 Ноември 2019 | 18:36:31 Надежда Ненова
13

Не мащабите са най-важни за успешния модел на развитие на частните болници. Това заяви членът на ръководството на УМБАЛ "Софиямед" д-р Иван Колчаков в презентацията си на конференцията „Иновации и добри практики“, която се състоя днес.

Не мащабите са най-важни за успешния модел на развитие на частните болници. Това заяви членът на ръководството на УМБАЛ "Софиямед" д-р Иван Колчаков в презентацията си на конференцията „Иновации и добри практики“, която се състоя днес.

Въпреки това той подчерта, че „Софиямед“ е най-голямата група лечебни заведения, която се сътои от 6 болници и още толкова ДКЦ, а тази година ще бъде завършена с 40 000 хоспитализирани пациента. „Като добавим към това и Пълмед в Пловдив, Бургасмед, „Здраве“ в Пазарджик, Велинград и Пещера – това е един огромен контингент от граждани, които ние обслужваме. Започнахме обаче от Пазарджик, защото там имаше условия за частна инициатива“, каза д-р Колчаков.

По думите му, за да се постигне успех, има три важни стъпки, които да бъдат правени непрекъснато. „Едно от най-важните неща е изграждането на добрата материална база. При една част от държавните здравни заведения материалната база е много лоша и това не е критика. Това е болезнено, защото всички ние ползваме и държавните здравни заведения – т.е. това е ролята на държавата и общините да инвестират в своята собственост. Когато се изгражда материална база трябва да се прави най-доброто възможно към момента“, каза д-р Колчаков.

Втората стъпка е оборудването. „Ние бяхме първите, които сключихме договори, с които направихме „Софиямед“ демонстрационна болница. В света, когато искаш да си на най-високо ниво, сключваш договори с технологични гиганти, които да доставят всеки нов апарат, който произведат и изтеглят стария. По това време имах консултантски договор със „Сименс медикълс България“ и направихме договор с тях. Такъв беше шока на пазара, че след три месеца дойдоха от „Филипс“ и казаха, че искат да са в болницата, без значение от условията“, разказа д-р Колчаков.

„Сградите и оборудването не са най-важното обаче. Най-важното са хората, които трябва да бъдат намирани и развивани. Не можем да не бъдем благодарни и на големите публични здравни заведения. Ние крадем специалисти, в добрия смисъл на думата. Ние образно казано прибираме и добри, водещи наши специалисти и от чужбина. Т.е. на нашите специалисти трябва да се създават условия, без значение дали идват от България или от чужбина. Това е например херния-центъра. В областта на неврологията нашето отделение получихме приза за златен стандарт за лечение на инсултите. Водещо звено е отделението за артроскопска хирургия на коляното, както и Центъра за хирургия на ръката“, уточни той.

Д-р Колчаков беше категоричен, че трябва да се инвестира много в здравеопазването. „В ЕС процентът от БВП се движи между 8 и 9. У нас е 4,5. Не говорим за пари, а за дял от БВП. Той е показателен за всяка политика къде е нейното място. В Европа здравеопазването е на едно първите места по приоритети, в България мястото му е третостепенно. Затова, когато някой в България каже, че се отделят достатъчно пари за здраве у нас, или е некомпетентен, или е циник“, каза д-р Колчаков. Той допълни, че замисълт на здравната реформа от 1999 г. е бил от 6% да се вдига постепенно до 12 за няколко години, докато тя от повече от 10 години е едва 8% и няма изгледи да се качва повече.

Вместо да плащат по-високи здравни вноски, българите правели рекордни разходи за тютюн и алкохол. По негови сметки по официални данни 4,5 млрд. лв. се дават само за цигари всяка година. „Ние сме единствената нация в света, която дава повече пари за цигари отколкото за здраве. Като прибавите и алкохола, даваме два пъти повече пари, за да се трови, отколкото за лечение", заяви д-р Колчаков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ng4J

Гост 14.11.2019 09:54:15

Tozi e ziganin ot Kalugerovo.Kakvo go slushat tolkova,ne e jasno.Porachlova propaganda tikova.......

Дилемата 14.11.2019 12:13:44

По-добре "циганин", отколкото гнусен мутроболшевишки тъпак!

Гост 14.11.2019 16:08:35

Naprimer ot Peshtera,aromanin.....Ama to-pak ziganin.

Гост 13.11.2019 06:03:35

"Затова, когато някой в България каже, че се отделят достатъчно пари за здраве у нас, или е некомпетентен, или е циник“, каза д-р Колчаков. " --- Ами веднага се сеща, за един, дето хем е некомпетентен, хем е циник...Всички се сещаме кого имам впредвид!

Компетентен 12.11.2019 20:41:50

Това е седесарската логика ! Седесарят в ръководството на верига частни болници . Тез 4 % от БВП май си ги изчислил без доплащаниятаа ? Щото ако вземем бюджета на НЗОК + 4 милиарда доплащания, май друг процент излиза ? А нешо за многото болници дето станахте на клона ? Нито дума. Според седерастодебилите всяка крива линия успуредна на интереЗа е права.

Гост 13.11.2019 13:36:14

То доплащането сега се задава със страшна сила бе,другарю комунист. И няма сила,която да го спре.Даже тиквената сила няма да го спре.Щото много комуняги станахте на клона на безплатното.

Колчаков, 12.11.2019 19:24:55

какво стана с проверката на прокуратурата в болницата в Пещера?

Гост 12.11.2019 20:19:59

Друже, пий си ракийката и не задавай глупави въпроси.

Гост 12.11.2019 20:24:27

Не изпадай в паника, колега

Гост 12.11.2019 18:52:31

Глупости, глупости, глупости на квадрат

Гост 12.11.2019 19:01:14

И кое са глупостите? че даваш здравна вноска 30 лв., но на месец по 180 лв. за цигари? Като пушач ти го казвам - точно толквоа ми е разхода. Или процентът за здраве не ни е толкова, а?

Мефистофел 12.11.2019 19:00:40

Напротив, фундаментални мисли, бих казал. Утре може да ви ги раздават на рапорт и да ви карат да ги повтаряте като "цитатите на Мао" или "Тезисите на 12-ия партиен конгрес ".

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 13.11.2019 06:07:47

„Ние сме единствената нация в света, която дава повече пари за цигари отколкото за здраве. Като прибавите и алкохола, даваме два пъти повече пари, за да се трови, отколкото за лечение" Това си е самата истина! Кое не е вярно бе, другарю Мефистофел? Аз бих добавил и още нещо - ние сме единствената държава, в която само да си пуснеш колата в движение годишно, струва повече от годишната ти здравна вноска! С това разбира се, изобщо не твърдя, че трябва да вдигнете данък МПС, ГО, цената на годишния технически преглед, винетките и КАСКО!!! Искате медицина "за един лев" - засега получавате съвсем прилично качество - за сметка на персонала! Скоро и на това ще му дойде края - вервайте ми!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Повишават се изискванията за длъжността „контрольор“ в РЗОК
04.03.2021 14:12:09

Повишават се изискванията за длъжността „контрольор“ в РЗОК

Министерският съвет прие Постановление за изменение на Класификатора на длъжностите в администрац ...

ЕMA започна непрекъснат преглед на руската ваксина Спутник V
04.03.2021 13:29:05

ЕMA започна непрекъснат преглед на руската ваксина Спутник V

Комитетът за лекарства в хуманната медицина (CHMP) към Европейската агенция по лекарствата (ЕMA) ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...