!
Сряда, 17 Юли 2024
13
апр
3
 

Д-р Иван Колчаков: Ние сме от малкото държави, които умело управляват разпространението на вируса

Понеделник, 13 Април 2020 | 09:19:08
3

Схемата за лечение е утвърдена от Франция, ние бяхме от първите държави, които я приложихме и тя даде добър резултат. Това не е точно лечението, което унищожава вируса, но намалява симптомите и скъсява времето за лечение, което е много важно. Това каза

Схемата за лечение е утвърдена от Франция, ние бяхме от първите държави, които я приложихме и тя даде добър резултат. Това не е точно лечението, което унищожава вируса, но намалява симптомите и скъсява времето за лечение, което е много важно. Това каза анастезиологът и члена на ръководството на УМБАЛ „Софиямед“ д-р Иван Колчаков пред Нова телевизия по повод лечението с хлорикин и хидроксихлорикин при първите случаи на излекувани у нас от COVID-19.

„Все още няма достатъчно статистика за това, кои пациенти може да бъдат лекувани по този начин. Тъй като лечението има токсични ефекти, зависи и от придружаващите заболявания. Старият опит е от десетилетия, когато е лекувана маларията и Франция беше пионер, точно защото в нейни бивши колонии все още имат случаи на малария и тя все още произвежда медикамента“, каза той.  

Той подчерта, че лечението може да се приложи навреме, тъй като вече е натрупан опит и имаме добра навременна диагностика. „Имаме възможност за ранна диагностика. В „Софиямед“ има един пациент, в „Пълмед“ – трима. Можем да кажем, че като цяло нещата у нас не са овладени, а са управляваеми. Ние сме от малкото държави, които умело управляват разпространението на този вирус, което все още не е развито у нас статистически като епидемия. В много голяма степен можем да имаме доверие на щаба и българските лекари. Аз вече се гордея, че съм лекар и то български лекар. Малко е претенциозно да го кажа, но слагаме в малкия си джоб системите на най-големите държави. Даваме пример как трябва да се правят нещата. Стоим между Китай и Скандинавските страни. Даваме добри резултати – между дисциплина от посткомунистическа държава, в която над 90% от населението спазват мерките, макар че има и калпазани“, каза д-р Колчаков.

„Като лекар с 33-годишна практика мога да каже, че решението е в съчетанието на подходи и медицината на доказателствата. Няма истинско лечение за него, но нещата могат да бъдат управлявани. Мерките за изолация са на първо място ефективен инструмент за овладяване на епидемията. Вирусът не е жива структура, единственият начин да съществува е чрез нас, хората“, уточни д-р Колкачов.

Той допълни, че когато имаме добри мерки и нещата са управляеми, младите, при които риска за това заболяване е малък, да започнат да работят. "Очакваме да започне работа и медицината, плановата хирургия, за да не се стига до усложнения при другите заболявания. Болниците могат да гарантират много високо ниво на хигиена и стандарти. Хванали сме доста неща в ръцете си“, каза д-р Колчаков.

По думите му умелото управление на тази коварна епидемия може да доведе до това, че да излезем от бурята с минимални щети. „Много е важно количеството вирус, което се поема. По-малкото количество дава сигурност за по-леко протичане на заболяването и да активира нашата имунна система“, уточни д-р Колчаков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
N%3U

Гост 14.04.2020 17:28:31

Колчаков е поредния разказвач на "една жена каза". Пълни измишльотини,Хлороквин се прилага първо в Китай и там текат над 20 изпитвания, само че няма да бъдат завършени, защото няма нови пациенти. Френският колектив публикува едно абсолютно анекдотично изпитване, нерандомизирано с външна контролна група. Това е истината, познаването и изисква да четеш световната периодика в оригинал, а не да преразказваш вестникарски публикации.

Гост 13.04.2020 12:15:58

Още един гладещ си корема самодоволно, мислещ си ,че контролира пандемията с дистанционното на климатика Ало, чичка резултатите от онези 1016 теста на полицаи и тези от Банско показват ,че ние ОЩЕ НЕ СМЕ СТЪПИЛИ НА СТАРТА дори, за да сте толкова доволни по телевизиите пред камера. Плиткоумни самодоволни човечета приличате на глупаци седнали на жп линията и слушащи чуруликащите птички 2 часа преди да дойде товарния влак.

999 13.04.2020 11:04:03

Кой ви каза, че управлявате нещо, за което нищо не знаете? Епидемията е извънболнично събитие, но у нас се коментира само от болнични лекари. Лечението на тежкоболните не е част от противоепидемчините мерки. Истински инструмент за контрол върху разпространението на зарази са ваксините. Сега, когато не разполагаме с този инструмент, нямаме други управляеми възможности. Изолацията отлага, но не предотвратява разпространението на вируса. Не можем вечно да стоим в изолация, само защото не можем да преодолеем страховете си.


Всичко за коронавируса
Още новини
Закриват социалния дом за деца в Кърджали
17.07.2024 18:01:46

Закриват социалния дом за деца в Кърджали

От 1 август се закрива Домът за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в гр. Кърджали и се разкрив ...

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск
17.07.2024 17:20:56 Надежда Ненова

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск

Две от четирите общински многопрофилни болници в София – Втора МБАЛ и Пета МБАЛ, са увеличи ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...