Понеделник, 17 Юни 2019
12
юни
6
 

Д-р Иван Маджаров: БЛС не договаря заплати, а цени за дейност

Истинският проблем е липсата на остойностяване на труда и липсата на кариерно развитие

Сряда, 12 Юни 2019 | 11:14:52
6

„Българският лекарски съюз, по волята на законодателя, е партньор във формирането на политиката в здравеопазването и договаряме цени за дейности, а не за заплати. Нямаме възможност да договаряме заплати, не сме синдикална организация“. Това

„Българският лекарски съюз, по волята на законодателя, е партньор във формирането на политиката в здравеопазването и договаряме цени за дейности, а не за заплати. Нямаме възможност да договаряме заплати, не сме синдикална организация“. Това коментира в сутрешния блок на БНТ председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, запитан за протестите на професионалистите по здравни грижи.

Той допълни, че има два неоспорими факта. Първият е, че специалистите по здравни грижи са висококвалифицирани кадри, които завършват медицински университети, както лекарите.

Те не са в ролята на помощници. Те са по-скоро партньори

, с техните собствени компетентности. Като такива, специалистите по здравни грижи имат право, както и лекарите, да настояват за достойно заплащане и оценяване на техния труд.

Вторият неоспорим факт, според д-р Маджаров, е, че в сегашния здравно-осигурителен модел, липсва субект, а и обект, който да изпълни такива желания за заплати - на всички заедно и на всички по равно.

„Истината е, че нашето здравеопазване се финансира през здравно-осигурителната система и наистина заплащанията са различни в различните болници и сфери, като, разбира се, изключвам финансираните от държавата звена, като детски градини, Спешна помощ и т.н.

Протестът на медицинските специалисти е справедлив, но е насочен не там накъдето трябва, защото истинските им проблеми, както и на лекарите, е липсата на остойностяване на труда, липсата на кариерно развитие, прекалената умора поради липсата на достатъчно персонал. Всъщност,

проблемите са много повече и не са свързани с това дали лечебното заведение е търговско дружество

“, каза председателят на БЛС и допълни, че има примери с болници, които не са  били търговски дружества  и все пак са натрупали огромни дългове.

Заплатите от 900 лв., там където не са достигнати, са в лечебни заведения, в които няма достатъчно пациенти. Според д-р Маджаров, там трябва да се приложат съвсем други мерки. Там, където има застаряващо население, малко е на брой и не може да осигури достатъчно финансиране на съществуващата болница, би трябвало тя да се преструктурира и

държавата наистина да създаде пакет, който да осигури базово лечение на това население.

Само по този начин може да се гарантира, че и работещите там ще имат наистина добро заплащане, но то при всички положения няма да бъде толкова добро както в свръхнатоварените болници в големите градове.  

Председателят на БЛС коментира и темата с евентуалното изплащане от НЗОК на отчетените от болниците надлимитни дейности. Той каза: „Повече от 150 болници в страната имат да получават средства от НЗОК за надлимитна дейност. По мои сведения голяма част от тях са точно такива, които не могат да осигурят средства за фонд работна заплата“.

Д-р Маджаров заяви, че не трябва да се вземат едни данни и да се платят парите срещу тях. Трябва да се извърши проверка на отчетените от болниците надлимитни дейности. Освен това, не е необходимо тези суми да се плащат наведнъж, би могло да се направи поетапно всяка година, със средствата, които може да си позволи бюджетът.

Пари има, всичко е въпрос на планиране.

Но колкото повече отлагаме, толкова повече пари ще трябват. Ще станат от 150 на 200 млн. лв.

Ние имаме извършена дейност, отсрещната страна трябва да я плати. Тук става въпрос за коректност от страна на договорен партньор. Имаме лечебни заведения, които в момента изпитват големи затруднения. Ако те получат споразумение с НЗОК, че тази дейност ще бъде заплатена, те ще могат да си позволят да закупят допълнителни количества лекарства, апаратура, както и да увеличат заплатите“, допълни той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GDM$

Професорска мафия Bg 13.06.2019 09:06:39

Тук не се плаща за специалност /30лв/, а за безсмислени дисертации х300лв и бившите комунисти/рабфаци и техните наследници отново са на върха - кухи хабилитации, тъпи стандартни рецензии по метода- "ти на мене, аз на тебе" и разбира се "нищоправещи" началници за над 10% от парите за заплати... Колко от ТЯХ влизат в операции?! Ще влезнем в Гинес като "Държавата на академиците и чл. кор." а насреща - пълен вакуум и разруха.

гост 13.06.2019 16:31:29

"Държавата на академиците и чл. кор." Да живее Факултета по социална медицина. Ха ха!!!

Гост 12.06.2019 17:12:20

'БЛС не договаря заплати, а цени за дейност ' И така ги договорихте ,че работим за жълти стотинки а ? Апропо Маджара какво се е надул ? Пчела ли го е ужилила или просто е качил килата заради позицията на главен нищоправец в УС на БЛС така на канапенцата на дебелата сенкя с мазните мезета и марковите питиета? Еееех живооот

Гост 12.06.2019 14:54:18

Вината на лекарския съюз е, че нищо не направи в годините за остойностяването на лекарския труд и за гарантиране на минимален праг на заплатите. Приносът на БЛС за сегашното незавидно състояние е не по-малък от този на правителствата. Истината е, че членовете на лекарския съюз не се чувстват защитени от съсловната си организация, а по-скоро се чувстват предадени.

Ем Гогов 12.06.2019 13:37:21

В Е.С.,САЩ и Канада в общественото здравеопазване заплатите на лекарите /от минимална до максимална се различават до ~3.5 пъти,а не до 40-50 пъти,като тук/.Там лекарските заплати са и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО около 2-4 пъти по-високи от сестринските.Само тук е ВЪЗМОЖНО и се ПРАКТИКУВА ,заплатите на не малка част на лекарите от общинските болници да са по-малки от тези на мед.сестрите в големите болници и Спешна помощ. Трябва да има и в България минимална лекарска заплата. То и санитерите са хора.Има и фелдшери/лекарски асистенти/.

Доктора 12.06.2019 14:49:23

Yes!


Още новини
НЗОК има готовност за ново увеличение на клинични пътеки при необходимост
17.06.2019 16:46:37 Надежда Ненова

НЗОК има готовност за ново увеличение на клинични пътеки при необходимост

Клиничните пътеки по пневмология и фтизиатрия не се разделят за деца и възрастни в Анекса към НРД ...

Личните лекари – най-много в Плевен, най-малко в Кърджали
17.06.2019 15:27:13

Личните лекари – най-много в Плевен, най-малко в Кърджали

Осигуреността с общопрактикуващи лекари за страната е 6.0 на 10 000 души от населението. Тов ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...