Сряда, 28 Октомври 2020
24
юни
9
 

Д-р Иван Маджаров: Болници трупат дългове заради надлимитната дейност

Малко доплащане би повишило отговорността на всеки един от нас като пациенти към своето здраве

Понеделник, 24 Юни 2019 | 09:55:07
9

За първи път тази година записахме в рамковия договор, че ще проследим какво се случва към 30 август, и ако има икономии, тези икономии трябва да се разпределят със съвместно решение между БЛС и Надзорния съвет. За съжаление наличието на надлимитна дей

За първи път тази година записахме в рамковия договор, че ще проследим какво се случва към 30 август, и ако има икономии, тези икономии трябва да се разпределят със съвместно решение между БЛС и Надзорния съвет. За съжаление наличието на надлимитна дейност ни кара ние на първо място да искаме да бъде разплатена част от тази надлимитна дейност, а с увеличението на бюджета на НЗОК за следващата година да преговаряме за повишение на цените в останалите специалности, в които сега нямаме завишение. Така председателят на БЛС д-р Иван Маджаров коментира пред БНР идеята на Надзорния съвет на НЗОК, ако бъдат реализирани икономии до септември да има ново увеличение на клиничните пътеки.

„Тази година отново се очаква според макрорамката на бюджета да има повишение на бюджета на НЗОК и това увеличение би трябвало да отиде изцяло за повишаване на цените на пътеките, както и повишаване на цените на прегледите в доболничната помощ“, допълни д-р Маджаров.

Той подчерта, че надлимитната дейност не е част от модела, който е заложен преди вече приблизително 20 години. „В него законодателят не е предвидил, че някой ще си позволи да не заплати извършена медицинска дейност и това е недостатък на системата, а е приумица на някои хора, които решиха, че могат да не заплатят нещо, което ние сме произвели със своя труд. От незаплатената надлимитна дейност страдат най-много слабите. Тези, които са силни, ще преживеят и ще продължат да лекуват, но тези, за които всеки лев е важен и имат 50 000 надлимитна дейност, тези 50 000 лева са достатъчни да не могат да изплатят заплати, да се стигне до положение, в което напускат лекари и медицински сестри“, уточни д-р Иван Маджаров.  

Той допълни, че в момента Лекарският съюз има изключително голямо разбиране в Здравната каса по този проблем, тъй като той се превръща вече не само в проблем на болниците, а и в проблем на НЗОК. „Когато се окаже, че в един момент от 153 млн., заедно с неустойките и лихвите, може да се стигне и до 200 млн., които отново ще трябва да се платят от здравни вноски. Аз искрено се надявам в бъдеще да не ставаме свидетели на такива експерименти от страна на отделни хора, защото това е на гърба на цялото население. Цялата система по този начин страда с добрите мотиви – ама видите ли, ние имаме преразход в НЗОК, затова няма да ви заплатим. Само аз бих го казал по друг начин – нали парламентът в края на всяка година гласува бюджет, за който твърди, че е достатъчен, за да покрие разходите за здравеопазване. Ако не е така, тогава трябва да се каже ясно на населението, че този бюджет не е достатъчен и ще трябва да се измисли друг вариант, по който да се заплаща. Не може да оставиш цели отделения, цели клиники да работят, защото на нас ни е ясно, че има клиники, които не могат да спрат да работят в България. В големите областни болници, в университетските в големите градове, където изобщо не могат да си помислят, че ще върнат пациентите. И тези болници трупат дългове заради това, че някой е казал – няма да ви заплатя дейността“, допълни д-р Маджаров.

По думите му точно това е причината медицинските сестри да са по улиците, а лекарите да са на прага да излязат на улицата.

Д-р Маджаров коментира и обиколката, която министър Ананиев започва по областите болници, за да представи новата методика за образуване на разходите за персонал и работните заплати. +Аз разглеждам тази обиколка като нещо, което би трябвало да направи собственикът, защото той е представител на собственика, на държавата, в тези болници. Да отиде на място и да се увери как точно се управляват, каква част от средствата заделят за заплати и за възнаграждения, каква част за друго нещо. За съжаление аз имам информация, че има болници, в които фонд работна заплата достига 70%, което е толкова много, че показва, че каквато и методика да предложи някой да се приложи в това лечебно заведение, няма да има ефект, защото реално е стигнат таванът. Ако плащаш 70% от приходите си за заплати, с какво лекуваш в крайна сметка, с какво покриваш другите разходи на болниците? За мен лечебно заведение, което е стигнало до 70% и повече фонд работна заплата, е в изключително тежко положение“, каза той.

„Държавата няма право да дава директни помощи, защото такива са директивите. Но при всички положения може да вземе мерки по отношение на начина, по който се управляват тези лечебни заведение и по тяхното преструктуриране. Различни са проблемите във всяка болница. Не може да се обобщят по един начин. Някъде са свързани с това, че има проблеми с кадрите, на други места става въпрос за мениджърски проблем. Затова казвам, че тази обиколка на министъра е полезна и той ще научи от първа ръка какво точно се случва, а не само от статистическите данни, които получава като таблици“, допълни още д-р Маджаров.

Д-р Маджаров заяви, че увеличението на здравната вноска, с която ще си натовари отново тези, които плащат редовно, не е решение на проблема с недофинансирането на система.

„Аз лично мисля, че едно съвсем малко неутежняващо населението, защото България е бедна държава, доплащане би повишило отговорността на всеки един от нас като пациенти към своето здраве. И тогава ще намалим до минимум възможността някой да се възползва от нашите вноски, за да отчита някаква дейност. Защото ние от БЛС не отричаме, че има и такива неща, но защитаваме тезата, че са много повече тези, които работят честно, на световно ниво и не правят злоупотреби. Така че въпросът за повишената вноска, ние имаме решение още от миналата година, че не това точно е належащо в момента, да натоварим работещите и гражданите на България с допълнителна вноска“, каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qSEu

Гост 30.06.2019 23:03:35

Според методиката разходите за персонал трябва да бъдат не по-малко от 50% от общите приходи, които получава конкретното лечебно заведение. ДМС за постигнати резултати не могат да надхвърлят 50% от общите разходи за персонал, с изключение на допълнително разпределение на приходите, които идват от клинични проучвания и от приходите от извършени услуги, утвърдени по Ценоразпис на лечебното заведение. Максималният индивидуален размер на ДМС за немедицинския персонал не може да надхвърля 80%

Гост 30.06.2019 23:03:34

Според методиката разходите за персонал трябва да бъдат не по-малко от 50% от общите приходи, които получава конкретното лечебно заведение. ДМС за постигнати резултати не могат да надхвърлят 50% от общите разходи за персонал, с изключение на допълнително разпределение на приходите, които идват от клинични проучвания и от приходите от извършени услуги, утвърдени по Ценоразпис на лечебното заведение. Максималният индивидуален размер на ДМС за немедицинския персонал не може да надхвърля 80%

Калина 24.06.2019 10:15:46

Доплащане в размер на 10% от пътеката е съвсем резонно и ще постигне от раз поне три цели: 1. намаление на излишните хоспитализации. 2. контрол от страна на пациентите и при това директен 3. допълване средствата в бюджета на болниците. Отделно, в течение на времето контролът от страна на пациентите ще позволи намаляване на разните контролиращи и паразитни организации/звена, които никаква работа не вършат - ще остане само финансовият и евентуално, (ако го създадем дотогава) - качествен контрол .

РЗОК 24.06.2019 11:04:14

Да, но ако доплащането се извършва ЕДИНСТВЕНО по банков път. Никакво кеш плащане в болниците!

Гост 24.06.2019 11:52:29

Всяка болница си има каса и издава касови бележки.

РЗОК 24.06.2019 11:56:23

Нека си има, но кеш плащане до 50 лв.

Гост 24.06.2019 11:11:26

....и ако отива 100 % за заплати на персонала.

Гост 24.06.2019 19:01:44

Доплащането трябва да е 1:1.Колкото плаща касата-толкова доплаща и пациентът.Без пазарлъци.

РЗОК 24.06.2019 11:54:35

Напълно Ви подкрепям. Всеки труд трябва да се уважава и оценява правилно!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Нови ограничителни мерки влизат в сила в четвъртък
27.10.2020 20:14:14

Нови ограничителни мерки влизат в сила в четвъртък

От 29 октомври, за 14 дни (т.е. до 12 ноември), с издадена днес заповед здравният министър въвежд ...

Томислав Дончев: В условията на пандемия МЗ може да се окаже по-важно от МФ
27.10.2020 17:47:27 Надежда Ненова

Томислав Дончев: В условията на пандемия МЗ може да се окаже по-важно от МФ

В условията на пандемия МЗ може да се окаже по-важно от МФ. Това каза вицепремиерът Томислав Донч ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...