!
Четвъртък, 29 Февруари 2024
12
май
5
 

Д-р Иван Маджаров: Голяма част от колегите се чувстват несигурни и незащитени в условията на епидемия

Вторник, 12 Май 2020 | 15:18:02 Надежда Ненова
5

„За желанието за напускането на медиците по места има различни причини”. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в интервю за Zdrave.net, в което коментира случаите на напускащи медици в редица болници в страна

„За желанието за напускането на медиците по места има различни причини”. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в интервю за Zdrave.net, в което коментира случаите на напускащи медици в редица болници в страната.

“В Карлово например стана ясно, че става въпрос за лоша комуникация между ръководството и лекарите.  Там се оказа, че кабинет, който е трябвало да съществува още преди 15 години, все още не съществува. Колегите не са длъжни да знаят нормативните уредби и беше редно да им се обясни какво е това изискване“, каза д-р Маджаров.

„Искам да припомня, че всяка болница е длъжна, според ЗЛЗ и Наредба 49, да осигури денонощен прием и кабинет, през който той да се осъществява. На нито една болница не е разрешено да затваря след определен час. На много места, поради липса на кадри, този проблем е решен с дежурства на сестри. Те викат лекар, когато това се налага, но няма лечебно заведение, за което да се допусне да не работи денонощно. Това се е случило в Карлово и мисля, че тъй като им беше обяснено на колегите за какво става въпрос, се стигна до бързо разрешение на проблема“, допълни още той.

Председателят на БЛС каза, че няма сведения някой да е напуснал и да е отказал да работи. „Има подадени оставки, които после се оттеглят, но в част от случаите това беше провокирано от усещането за неосигуреност с лични предпазни средства, от страха, че нямат защита. Защитата не включва само предпазните средства, тя включва алгоритъм за поведение, вътрешни правила как да се действа с всеки пациент, който пристигне. Липсата на такава подготовка, дори и в големите болници в София, при първата среща с първите случаи, беше видима, макар всички да твърдяха, че имат план“, каза д-р Маджаров.

По думите му случаите са комплицирани. „От една страна ние, лекарите, не можем да си позволим да изнудваме обществото, от друга страна – тези, които трябва да осигурят реда и защитата на медицинския персонал в условията на епидемия, трябва да си свършат работата. Това включва както държавата, така и ръководствата на отделните болници. Абсолютно подкрепям протестите на колегите, когато те са усещали несигурност от гледна точка на защитата си и не съм съгласен в случаите, когато въпреки осигурените алгоритми и мерки, някой решава да изнудва обществото“, уточни д-р Маджаров.

„Има и един трети, но много важен фактор. В голяма част от болниците в провинцията работят колеги, които са в рисковата възраст. Повече от 60% от персонала на тези болници са на възраст между 57 и 65 години. Колкото и да използвам патетично словата: „Това е дълг и всички трябва да отидем“, трябва да се съобразим с това, че всеки от тях има деца, внуци, близки и е човек. Нормално е да се страхуват“, допълни още той.

Интервю с д-р Иван Маджаров очаквайте по-късно.

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
j3pf

crocodile 12.05.2020 16:59:07

В Европейския съюз изискването е на 1 пациент да има минимум 5 човека персонал. Ако към това прибавим приравнени съответно на Чехия и Австрия стойности на диагностично-свързани групи, ето ти истинска здравна реформа и сравнително добра качествена реформа! Няма да стане, защото всички наричащи себе си лекари в Народното Събрание плюс слугите на Тиков, респективно Пеевски не могат да си изкарват хляба с професията си и искат да живеят на гърба на другите! Такава е истината! Защо Маджаров не отиде с УС на БЛС да са доброволци във Видин например? Да дадат личен пример как УС на БЛС помага на редовите си членове? Няма как, те са патриции, а останалите доктори плебс! Това е истината за лекарите, останали в България!

БЛС-Въоръжено Крило 12.05.2020 16:10:36

Нас лекарите не ни интересуват нормативи правени за лекарски и сестрински състав три пъти над този днес. Така, че като няма персонал НЯМА ДА ПРАВИТЕ КАБИНЕТИ бе другарки и другари. И ще си ревизирате стандартите като за страна с липсващ медицински персонал. Никой не е длъжен да тича на няколко места и да носи и отговорност при това. Нито може да бъде дран и тормозен за извъннормативно време за полагане на труд. Свиквайте -нямате лекари и медсестри защото ги изгoнихте последните десетилетия ,а останалите НЯМА ДА РАБОТЯТ ДВОЙНО за да компенсират липсата на държавническо поведение на управляващите . Защото и тези останали лекари няма да ви останат скоро, ако продължава наглата комунистическа експлоатация

RZI RZOK 13.05.2020 07:27:32

Щом като нас ни командироват по ГКПП тата без това да ни е работа то е редно и нормално да се мобилизира чрез заззапаскона за запаса и лекарски персонал и да се релокацира в раион където има недостиг на лекари за да се окаже помощ на населението. Поне за две години под пагон ! Не е нормално в София, Пловдив, Варна и др. големи градове лечебните заведения да са празни и да им се доплаща 85% а в раиони без лекари пациента да бедства! В условията на извънредно положение се режат права за да се запази живота на хората!

Гост 13.05.2020 14:36:21

Абе и вие да поработите малко.Не само да си драпате звънците.Днес ви свършват командировките,които са достатъчно добре платени и отново започва добре платеното ви нищоправене. Браво.

Браво! 12.05.2020 23:57:51

Браво!


Всичко за коронавируса
Още новини
Разработиха биосензор с терахерцови вълни за диагностика на рака на кожата
28.02.2024 17:28:06

Разработиха биосензор с терахерцови вълни за диагностика на рака на кожата

Изследователи от Университета в Глазгоу и Университета Queen Mary в Лондон са разработили нов био ...

Националният алианс за социална отговорност е признат за национално представителна организация за хора с увреждания
28.02.2024 17:07:19

Националният алианс за социална отговорност е признат за национално представителна организация за хора с увреждания

Министерският съвет призна Сдружение с нестопанска цел „Национален алианс за социална отгов ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...