Неделя, 24 Януари 2021
12
май
5
 

Д-р Иван Маджаров: Голяма част от колегите се чувстват несигурни и незащитени в условията на епидемия

Вторник, 12 Май 2020 | 15:18:02 Надежда Ненова
5

„За желанието за напускането на медиците по места има различни причини”. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в интервю за Zdrave.net, в което коментира случаите на напускащи медици в редица болници в страна

„За желанието за напускането на медиците по места има различни причини”. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в интервю за Zdrave.net, в което коментира случаите на напускащи медици в редица болници в страната.

“В Карлово например стана ясно, че става въпрос за лоша комуникация между ръководството и лекарите.  Там се оказа, че кабинет, който е трябвало да съществува още преди 15 години, все още не съществува. Колегите не са длъжни да знаят нормативните уредби и беше редно да им се обясни какво е това изискване“, каза д-р Маджаров.

„Искам да припомня, че всяка болница е длъжна, според ЗЛЗ и Наредба 49, да осигури денонощен прием и кабинет, през който той да се осъществява. На нито една болница не е разрешено да затваря след определен час. На много места, поради липса на кадри, този проблем е решен с дежурства на сестри. Те викат лекар, когато това се налага, но няма лечебно заведение, за което да се допусне да не работи денонощно. Това се е случило в Карлово и мисля, че тъй като им беше обяснено на колегите за какво става въпрос, се стигна до бързо разрешение на проблема“, допълни още той.

Председателят на БЛС каза, че няма сведения някой да е напуснал и да е отказал да работи. „Има подадени оставки, които после се оттеглят, но в част от случаите това беше провокирано от усещането за неосигуреност с лични предпазни средства, от страха, че нямат защита. Защитата не включва само предпазните средства, тя включва алгоритъм за поведение, вътрешни правила как да се действа с всеки пациент, който пристигне. Липсата на такава подготовка, дори и в големите болници в София, при първата среща с първите случаи, беше видима, макар всички да твърдяха, че имат план“, каза д-р Маджаров.

По думите му случаите са комплицирани. „От една страна ние, лекарите, не можем да си позволим да изнудваме обществото, от друга страна – тези, които трябва да осигурят реда и защитата на медицинския персонал в условията на епидемия, трябва да си свършат работата. Това включва както държавата, така и ръководствата на отделните болници. Абсолютно подкрепям протестите на колегите, когато те са усещали несигурност от гледна точка на защитата си и не съм съгласен в случаите, когато въпреки осигурените алгоритми и мерки, някой решава да изнудва обществото“, уточни д-р Маджаров.

„Има и един трети, но много важен фактор. В голяма част от болниците в провинцията работят колеги, които са в рисковата възраст. Повече от 60% от персонала на тези болници са на възраст между 57 и 65 години. Колкото и да използвам патетично словата: „Това е дълг и всички трябва да отидем“, трябва да се съобразим с това, че всеки от тях има деца, внуци, близки и е човек. Нормално е да се страхуват“, допълни още той.

Интервю с д-р Иван Маджаров очаквайте по-късно.

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YDx4

crocodile 12.05.2020 16:59:07

В Европейския съюз изискването е на 1 пациент да има минимум 5 човека персонал. Ако към това прибавим приравнени съответно на Чехия и Австрия стойности на диагностично-свързани групи, ето ти истинска здравна реформа и сравнително добра качествена реформа! Няма да стане, защото всички наричащи себе си лекари в Народното Събрание плюс слугите на Тиков, респективно Пеевски не могат да си изкарват хляба с професията си и искат да живеят на гърба на другите! Такава е истината! Защо Маджаров не отиде с УС на БЛС да са доброволци във Видин например? Да дадат личен пример как УС на БЛС помага на редовите си членове? Няма как, те са патриции, а останалите доктори плебс! Това е истината за лекарите, останали в България!

БЛС-Въоръжено Крило 12.05.2020 16:10:36

Нас лекарите не ни интересуват нормативи правени за лекарски и сестрински състав три пъти над този днес. Така, че като няма персонал НЯМА ДА ПРАВИТЕ КАБИНЕТИ бе другарки и другари. И ще си ревизирате стандартите като за страна с липсващ медицински персонал. Никой не е длъжен да тича на няколко места и да носи и отговорност при това. Нито може да бъде дран и тормозен за извъннормативно време за полагане на труд. Свиквайте -нямате лекари и медсестри защото ги изгoнихте последните десетилетия ,а останалите НЯМА ДА РАБОТЯТ ДВОЙНО за да компенсират липсата на държавническо поведение на управляващите . Защото и тези останали лекари няма да ви останат скоро, ако продължава наглата комунистическа експлоатация

RZI RZOK 13.05.2020 07:27:32

Щом като нас ни командироват по ГКПП тата без това да ни е работа то е редно и нормално да се мобилизира чрез заззапаскона за запаса и лекарски персонал и да се релокацира в раион където има недостиг на лекари за да се окаже помощ на населението. Поне за две години под пагон ! Не е нормално в София, Пловдив, Варна и др. големи градове лечебните заведения да са празни и да им се доплаща 85% а в раиони без лекари пациента да бедства! В условията на извънредно положение се режат права за да се запази живота на хората!

Гост 13.05.2020 14:36:21

Абе и вие да поработите малко.Не само да си драпате звънците.Днес ви свършват командировките,които са достатъчно добре платени и отново започва добре платеното ви нищоправене. Браво.

Браво! 12.05.2020 23:57:51

Браво!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министърът: Няма да бъде нарушен ваксинационния план заради намалените доставки на „АстраЗенека“
23.01.2021 13:19:52

Министърът: Няма да бъде нарушен ваксинационния план заради намалените доставки на „АстраЗенека“

На брифинг днес министър Костадин Ангелов обяви, че се върви към постепенно разхлабване на ограни ...

Липсата на електронен подпис за всеки е големият проблем на е-здравеопазването
23.01.2021 11:42:24 Надежда Ненова

Липсата на електронен подпис за всеки е големият проблем на е-здравеопазването

Проблемът пред електронното здравеопазване у нас е липсата на сериозен идентификатор за електронн ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...