Неделя, 19 Май 2019
26
апр
5
 

Д-р Иван Маджаров: Дефицитните специалности трябва да бъдат субсидирани

Петък, 26 Април 2019 | 11:21:45 Надежда Ненова
5

Увеличаването на цените на клиничните пътеки в „Педиатрията“ и отделянето им от тези, по които се лекуват възрастните за същите заболявания е начинът да се реши финансовият проблем в специалността, тя да стане отново атрактивна и младите ле

Увеличаването на цените на клиничните пътеки в „Педиатрията“ и отделянето им от тези, по които се лекуват възрастните за същите заболявания е начинът да се реши финансовият проблем в специалността, тя да стане отново атрактивна и младите лекари да имат желание да специализират в нея. Това каза пред Zdrave.net председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по повод проблемите, изразени от педиатрите от Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" и критично намаляващия брой на педиатри в страната.

„Дълги години специалността „Педиатрия“ беше недофисансирана заради лошо остойностени клинични пътеки. Като започнем от върха - трето ниво „Педиатрия“, която се практикува само в няколко университетски болници и в Националната болница по детски болести. Там се лекуват най-тежките случаи. Това са редки диагнози, като обем не са големи, но

изискват сериозен ресурс и продължително лечение

Това, което ние от Лекарския съюз ще направим, е категорично да изискаме цените на тези клинични пътеки да бъдат повишени, за да може да се осигури върховата част от педиатрията. Отделно, за тези, които са в първо и второ ниво, трябва задължително да бъдат отделени от пакета на възрастните. Голяма част от пътеките, по които се лекуват децата са общи и за възрастни и за деца, а спецификата е различна“, каза д-р Маджаров.

Той коментира и част от предложенията на специализантите по Педиатрия към проекта за Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за специализациите, която предстои да бъде обнародвана.

„Идеята да се субсидират специализанти в райони, в които има голям недостиг или изцяло липсват специалисти, е добра, защото лекари, които са местни, могат да бъдат привлечени към местната болница, в която да останат да практикуват. Ние сме свидетели на факта, че в големите градове и в университетските болници няма такъв недостиг, а наредбата казва, че след приключването на специализацията , специализантът трябва да остане да работи в същата болница. Когато обаче се касае за тясно профилираните специалности, съм съгласен, че 

университетските болници също трябва да получават субсидии, 

въпреки че нямат недостиг на специалисти. За специалности като детска кардиология, гастроентерология и т.н., обучението може да се провежда на много малко места в България. Там, където има база, е редно тези редки специалности да бъдат субсидирани“, каза д-р Маджаров.

„Ако държавната политика е насочена към преодоляване на дефицита от специалисти, би трябвало дори да няма щатно място, държавата да осигури заплатата на такъв лекар, а не както е сега - заплатата да се осигурява от лечебните заведения.

Цялата държава страда от липсата на специалисти и тя е тази, която трябва да провежда политика в тази насока. Смятам за напълно оправдани исканията за финансиране на повече щатни бройки от тези редки специалности“, допълни още той. Д-р Маджаров подчерта, че според него най-разумно е да бъде разпределено работното време на специализантите между болницата, която назначава специализанта и болницата, в която той специализира, за да се избегне проблемът едно лечебно заведение да има назначен лекар, а той реално да отсъства. „Така както преди години се формираше стажа. Няма как да се очаква, че в болница, която не е база, може да се формира стажът на специализанта. Има и случаи, в които се иска да са изцяло в базата, което според мен, лишава малките болници от възможността да наемат млади лекари“, каза д-р Маджаров.

„Очакванията всички да са доволни са нереалистични, но се надявам, че тази Наредба се прави наистина с желанието на Министерството да оптимизира специализациите. Не виждам разумно мислещ човек в сферата на здравеопазването, който да не е осъзнал, че проблемът е голям.

Трудно се специализира в България

и това задължително трябва да се промени, ако искаме да задържим младите лекари. Затова и смятам, че Министерството ще се съобрази с разумните предложения. В крайна сметка това е от полза за всички“, каза още д-р Маджаров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Zb3F

Гост 27.04.2019 14:38:21

Специализацията на лекарите в България е пълна каша. Така е от години и не се намериха разумно мислещи хора сред управляващите да нормализират следдипломното обучение. Дефицитът на специалисти тепърва ще се задълбочава.

Другата гледна точка 27.04.2019 18:21:50

То да е само специализацията! А след нея текат реки от мед и масло, нали?

Памет за Чернобил - 33 години от Ада 26.04.2019 14:46:29

Всички номенклатури носеха хранителните си продукти в Института за ядрени изслeдвания и ядрена енергетика, за да бъдат изследвани. А народът ни нагъваше радиоактивни храни. Върхът беше радиоактивния дъжд, под който нашите деца маршируваха в Първомайската, комунистическа манифестация! Така хубаво си живеехме при социализма! Комунистите са УБИЙЦИ на собствения си народ!

Нечева 26.04.2019 13:51:11

Комунист, с промит мозък! Какви заплати -какви пет лева?!? Платете реалните дейности на реалните изпълнители по реалните цени!

Гост 26.04.2019 13:40:58

33 години след ядрения ад в Чернобил, простихте ли на комунистите и кагебистите?


Още новини
Пациент с HIV, постигнал оптимална вирусна супресия, не е заразен
19.05.2019 10:54:44 Надежда Ненова

Пациент с HIV, постигнал оптимална вирусна супресия, не е заразен

Д-р Нина Янчева-Петрова е родена през 1975 г. в София. Средното си образование завършва през ...

Всяка година в Европа откриват 150 000 нови случая на рак на пикочния мехур
18.05.2019 11:28:18

Всяка година в Европа откриват 150 000 нови случая на рак на пикочния мехур

Всяка година в Европа се регистрират повече от 150 000 нови случая на рак на пикочния мехур, съоб ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...